Εφημερίες γιατρών.

Α. Εγκρίνουμε την καταβολή εφημέριων για το χρονικό διάστημα από 1.1.2007 έως 31.12.2007 στις εξής κατηγορίες γιατρών και οδοντιάτρων των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας των Κ.Ψ.Υ. και των Πολυδύναμων Ιατρείων που ανήκουν στη Β' Ζώνη και Γ' Ζώνη.

- Ειδικευμένων γιατρών Ε.Σ.Υ.

- Ειδικευομένων (Πολιτικών και Στρατιωτικών)

- Πανεπιστημιακών

- Γιατρών εκτός κλάδου Ε.Σ.Υ. (γιατροί ασφαλιστικών οργανισμών)

- Μονίμων γιατρών του Δημοσίου

- Αγροτικών γιατρών

- Επικουρικών γιατρών

- ΠΕ Ιατρών του ν. 3106/2003.

Οι εφημερίες των πιο πάνω γιατρών θα πραγματοποιούνται ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν και σύμφωνα με το μηνιαίο πρόγραμμα όπως αυτό θα εγκρίνεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και μέσα στα πλαίσια των διατεθειμένων για το σκοπό αυτό πιστώσεων:
Β. ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφόσον υπηρετεί.

Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί, μπορεί να εφημερεύει αντ' αυτού γενικός γιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες.

Επιπλέον μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες να εφημερεύει και άλλος ένας γιατρός ή το πολύ δύο συνολικά γιατροί προερχόμενοι από τις κατηγορίες, Γενικής Ιατρικής της παρ.1 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165/1997 τ.Α') αγροτικών γιατρών, επιμελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευομένων.

Εφημερίες ενεργείς, μικτή ή ετοιμότητας μπορούν να καθορίζονται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τις ανάγκες και να περιλαμβάνουν έναν ειδικευμένο γιατρό ανά υφιστάμενη ειδικότητα.

Οι αποδοχές των αγροτικών γιατρών, θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων που καθορίζουν το μισθολόγιο τους.
Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ.

Στα περιφερειακά ιατρεία εφημερεύουν ειδικευμένοι γιατροί του Ε.Σ.Υ. (οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί με απόφαση μας, σε συστημένη οργανική θέση του κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ.) καθώς και αγροτικοί γιατροί, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τα πληθυσμιακά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

α) Αγροτικοί γιατροί που έχουν τοποθετηθεί ή αποσπασθεί με απόφαση μας σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, και λοιπές Υγειονομικές μονάδες, μπορούν να πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες κατά μήνα.

β) Μόνιμοι αγροτικοί γιατροί που έχουν τοποθετηθεί σε Νοσοκομεία για ειδίκευση, ακολουθούν ως προς το πρόγραμμα των εφημέριων, τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τους ειδικευόμενους γιατρούς.

γ) Ειδικευμένοι αγροτικοί γιατροί που έχουν τοποθετηθεί ή αποσπασθεί με απόφαση μας σε Νοσοκομεία, πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες όπως οι επιμελητές Β', του τμήματος ή εργαστηρίου που ανήκουν.
δ) Αγροτικοί γιατροί που έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά Π.Ι. σε φυλακές της χώρας, πραγματοποιούν κατά μήνα εφημερίες εντός των καταστημάτων των φυλακών.

ε) Αγροτικοί γιατροί Περιφερειακών Ιατρείων που ανήκουν σε μικρά ενιαία "Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας" μπορεί να συμμετέχουν στα προγράμματα εφημέριων.

Οι εφημερίες των πιο πάνω γιατρών, μπορεί με απόφαση του Δ. Συμβουλίου του "Νοσοκομείου - Κ. Υγείας" να πραγματοποιούνται και στις έδρες των Περ. Ιατρείων μόνον όταν:

- πρόκειται για Π.Ι. νησιού, που δεν συμπίπτει με το νησί της έδρας του "Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας" ή όταν το Π.Ι. βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από την έδρα του "Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας".

- στο Π.Ι. υπηρετεί σε συστημένη οργανική θέση γιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ.

- τα Π.Ι. δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν κατά τα Σάββατα, Κυριακές και λοιπές αργίες από το Κέντρο Υγείας στο οποίο υπάγονται (με σταθερό ή μεταβλητό κέντρο εφημερίας).
Για τους ειδικευόμενους γιατρούς:
Δ. Στους ειδικευόμενους γιατρούς υπάγονται οι πολίτες και οι στρατιωτικοί ειδικευόμενοι, οι ειδικευμένοι γιατροί (πλην αλλοδαπών) που τοποθετούνται με απόφαση μας σε Νοσοκομεία, ως άμισθοι υπεράριθμοι, προκειμένου να αποκτήσουν άλλη ειδικότητα, είτε κατ' εφαρμογήν του άρθρου 54 παρ. 8β του ν. 1759/1988 και του άρθρου 1 παρ.3 του ν. 1579/1985, καθώς επίσης και ειδικευμένοι γιατροί που τοποθετούνται με απόφαση μας σε Νοσοκομεία προκειμένου να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Εντατικολογία και Νεογνολογία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 84 του ν. 2071/1992 ή και δεύτερη ειδικότητα με τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν. 2071/1992.

α) Όσον αφορά τους ειδικευόμενους, εφόσον υπάρχουν, εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία σύμφωνα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

β) Από τους αγροτικούς γιατρούς (μόνιμους και μη), θα εφημερεύουν δύο έως τρεις, εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ο αριθμός τους το επιτρέπει.

Οι αποδοχές των αγροτικών γιατρών, θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων που καθορίζουν το μισθολόγιο τους.

γ) Ειδικευόμενοι Γεν. Ιατρικής εφημερεύουν ισότιμα με τους άλλους ειδικευόμενους στα τμήματα που κάθε φορά εκπαιδεύονται.

Για όλες τις κατηγορίες γιατρών, η ενεργός εφημερία γίνεται σε 16/ωρη συνεχή υπηρεσία κατά τις εργάσιμες ημέρες και 24/ωρη κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές, αργίες και εξαιρέσιμες ημέρες.

Αποσπασμένοι και σε μετεκπαίδευση ευρισκόμενοι (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) είναι δυνατόν να πραγματοποιούν εφημερίες ανάλογα με το βαθμό τους, το Νοσοκομείο και τμήμα στο οποίο έχουν αποσπασθεί, μετεκπαιδεύονται ή (προκειμένου περί ειδικευομένων) ατύπως έχουν μετακινηθεί, στο πρόγραμμα του οποίου προστίθενται.

δ) Συνοδοί περιστατικών.

Γιατροί συνοδοί περιστατικών βρίσκονται σε ενεργό εφημερία και επιλέγονται από το ισχύον μηνιαίο πρόγραμμα.

Ε.α) Αποκλειστικός παράγοντας του πλαισίου μέσα στο οποίο κινούνται οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της έγκρισης, αφού λάβουν υπόψη τους τις εισηγήσεις των Δ/ντων, της Επιστ. Επιτροπής και ιδιαίτερα του Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, είναι οι ανάγκες του Νοσοκομείου και οι εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού τους.

β) Η ενεργός εφημερία αποζημιώνεται μόνο για τους γιατρούς που παραμένουν στη θέση τους όλες τις προβλεπόμενες ώρες.

γ) Ο μηνιαίος προγραμματισμός των εφημέριων, ενεργών, μικτών και ετοιμότητας, εγκρίνεται από τη Διοίκηση του Ιδρύματος και κοινοποιείται
στους ενδιαφερόμενους.

ΣΤ. Εφημερίες ετοιμότητας.

Οι υποχρεώσεις των γιατρών που εκτελούν εφημερίες ετοιμότητας, καθορίζονται ως εξής:

α) Οι γιατροί κατά τη διάρκεια της εφημερίας ετοιμότητας βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και είναι στη διάθεση του Νοσοκομείου και όταν κληθούν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς πρόσθετη αμοιβή πέραν της προβλεπομένης από το άρθρο 45 του ν. 3205/2003.

β) Οι ευρισκόμενοι σε εφημερία ετοιμότητας γιατροί, οφείλουν να διαμένουν στην πόλη που εδρεύει η μονάδα τους ή σε απόσταση τόση από αυτήν, ώστε καλούμενοι να προσέρχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

γ) Υποχρεούνται να είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού της ειδικότητος τους.

δ) Η πρόσκληση μπορεί να γίνει από τον ενεργά εφημερεύοντα γιατρό του τμήματος, άλλον εφημερεύοντα γιατρό ή τα όργανα του Νοσοκομείου.

Ζ. Μικτή Εφημερία

Κατά τη μικτή εφημερία οι γιατροί και οδοντίατροι των Νοσοκομείων, και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, όπως αναφέρονται στο ν. 3205/2003, εκτελούν ενεργό εξάωρη εφημερία μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου που συνεχίζεται με εφημερία ετοιμότητας μέχρι την συμπλήρωση του 16/ωρου.

Η αμοιβή της εφημερίας αυτής καθορίζεται συνολικά σε 70/100 της αντίστοιχης συνολικής αμοιβής της 16/ ωρης ενεργού εφημερίας.

Το σύνολο της δαπάνης που προκαλείται από την απόφαση αυτή, ανέρχεται στο ποσό των 150.992.000,00 κατά το οικονομικό έτος 2007 και θα αντιμετωπισθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και ειδικότερα από τον ΚΑΕ 0562 του Φ.210 "Δαπάνες Υγείας".

Με ευθύνη της Διοίκησης του νοσοκομείου σε κάθε περίπτωση τα προγράμματα εφημέριων και η απαιτούμενη δαπάνη για την καταβολή των αποζημιώσεων περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια των διατεθειμένων πιστώσεων με την παρούσα απόφαση και δεν δύναται να αυξηθεί με χορήγηση συμπληρωματικών πιστώσεων.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2007

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

2 σχόλια:

  1. Έχω να παρατηρήσω τα εξής:

    Αλλαγές περί διακομιδών σε σχέση με το προηγούμενο νομοθέτημα του 2006 που πρόβλεπε:

    Γιατροί συνοδοί περιστατικών βρίσκονται σε ενεργό εφημερία την ημέρα της διακομιδής, ανεξάρτητα αν ήταν ή όχι σε ενεργό εφημερία κατά το ισχύον μηνιαίο πρόγραμμα.

    Το ισχύον μετατράπηκε ως εξής:

    Γιατροί συνοδοί περιστατικών βρίσκονται σε ενεργό εφημερία και επιλέγονται από το ισχύον μηνιαίο πρόγραμμα.

    Συμπέρασμα: Αν κάποιος φιλοτιμηθεί να διακομίσει και δεν είναι σε ενεργό εφημερία απλά δεν πληρώνεται και επωμίζεται όλο το βάρος της ευθύνης

    Οι ειδικευόμενοι εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία σύμφωνα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου.
    Αλήθεια πόσοι είναι οι συνάδελφοι που το έχουν μετατρέψει σε εφημερία ετοιμότητας (ειδικότητας επιτρέποντος φυσικά).

    Μικτή Εφημερία

    Κατά την μικτή εφημερία οι γιατροί και οδοντίατροι των Νοσοκομείων, και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, όπως αναφέρονται στο ν. 3205/2003, εκτελούν ενεργό εξάωρη εφημερία μετά το πέρας του τακτικού ωραρίου που συνεχίζεται με εφημερία ετοιμότητας μέχρι την συμπλήρωση του 16/ωρου.

    Απορία: Σε πόσες κλινικές εφαρμόζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, είμαι ειδικευμένος ΩΡΛ υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου, με απόσπαση σε νοσοκομείο με απόφαση της ΔΥΠΕ. Γνωρίζει κανείς αν δικαιούμαι να κάνω εξωτερικά ιατρεία μόνος μου? -Απο τον ανωτέρω νόμο αναφέρεται οτι μπορώ να εφημερεύω μόνος μου ...αν γνωρίζει κάποιος ας απαντήσει.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή