Το φάρμακο που δίνει ελπίδες για τον κορονοϊό! Τι έδειξε έρευνα

Ελπίδες δίνουν οι πρώτες ενδείξεις από κλινικές δοκιμές φαρμάκου, το οποίο χορηγείται και σε ελληνικά νοσοκομεία, καθώς το 68% των ασθενών αναρρώνει άμεσα.
Περισσότεροι από 100 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 (νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε Εντατική) που τους χορηγήθηκε το πειραματικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη, ανέρρωσαν ταχύτητα και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οφείλεται στη συγκεκριμένη ουσία.
Για το συγκεκριμένο φάρμακο είχε μιλήσει πρόσφατα και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δεδομένου ότι χορηγείται και στην Ελλάδα. 
Όπως αναφέρουν και οι Times του Λονδίνου ασθενείς που πήραν ρεμντεσιβίρη αποσωληνώθηκαν σε μία ημέρα. (https://www.thetimes.co.uk/article/coronavirus-patients-given-us-trial-drug-are-off-ventilators-in-a-day-pb3jnzf3k).
Ωστόσο δεν πρόκειται για αποτελέσματα από κάποια κλινική μελέτη, αλλά για πληροφορίες από διάφορα νοσοκομεία.

Όμως, σύμφωνα με την Κάθλιν Μιούλαν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, η οποία είναι υπεύθυνη και για τις κλινικές μελέτες που γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, «ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι και έλαβαν ρεμντεσιβίρη, αποσωληνώθηκαν μέσα σε 24 ώρες και οι περισσότεροι από αυτούς δεν χρειάστηκε να λάβουν ούτε το πλήρες πρωτόκολλο θεραπείας που προβλέπει λήψη του φαρμάκου για δέκα ημέρες. Από τους 125 βαριά ασθενείς, μόνο οι δύο κατέληξαν, αναφέρει η ίδια.

Στην Ελλάδα

Το φάρμακο στην Ελλάδα χορηγείται ήδη σε βαριά ασθενείς σε τέσσερα νοσοκομεία. Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, «οι ασθενείς που κατάφεραν και βγήκαν από τις ΜΕΘ πήραν ρεμντεσιβίρη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το φάρμακο αναμένεται να είναι διαθέσιμο και σε άλλα νοσοκομεία (σε δέκα ελληνικά νοσοκομεία) που έχουν ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, δηλαδή τα νοσοκομεία αναφοράς. «Πρόκειται για αντιικό φάρμακο που μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και δοκιμάζεται σε ασθενείς που είναι σοβαρά ή πριν τη διασωλήνωση, σύμφωνα με τις συστάσεις», τόνισε.
Το φάρμακο ήρθε στην Ελλάδα μέσω μίας ειδικής διαδικασίας που ονομάζεται «παρηγορητική φροντίδα» και δίνεται στη χώρα μας δωρεάν.

Πώς δρα το φάρμακο

Η ρεμντεσιβίρη μιμείται ένα από τα γενετικά χαρακτηριστικά του ιού SARS-CoV-2, για να δημιουργήσει περισσότερα αντίγραφα του εαυτού του. Το υποκατάστατο εμποδίζει τον ιό να αντιγράψει το γονιδίωμά του, μπλοκάροντας το ιικό μηχανισμό αντιγραφής.
Το φάρμακο αναπτύχθηκε ως πιθανή θεραπεία για τον Έμπολα, αλλά όταν οι πρώτες δοκιμές κατά της νόσου δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, η εταιρεία έθεσε τις δοκιμές σε αναστολή για μελλοντική περαιτέρω ανάπτυξη.
Ωστόσο, προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες είχαν δείξει ότι η ρεμντεσιβίρη είχε καλύτερη αντιική δράση έναντι των κορονοϊών SARS και MERS από ότι κατά του Εμπολα, οπότε όταν εμφανίστηκε η νόσος Covid-19 που επίσης προκλήθηκε από κορονοϊό, οι επιστήμονες που γνώριζαν τα εργαστηριακά δεδομένα, άρχισαν να χρησιμοποιούν το φάρμακο για τη θεραπεία της νέας ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου