ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19



ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19
Άρθρο τεσσαρακοστό τέταρτο
Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ' οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πι­θανά κρούσματα κορωνοϊού Covid 19.
1. Για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου διασπο­ράς του κορωνοϊού COVID-19 συνιστώνται Κινητές Ομά­δες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού με δυνατότητα δραστηριοποίησης σε όλη την Επικράτεια και αντικείμενο την κατ' οίκον παροχή υπηρεσιών νοσηλευτικής φροντίδας και λήψης δειγμάτων βιολογικού υλικού προσώπων- πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 και την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης νεοπροσλαμβανόμενων επαγ­γελματιών υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.). Η λειτουργία των ομάδων του προηγούμενου εδαφίου συνιστά δρά­ση, η οποία εντάσσεται στην πράξη «Δημιουργία δικτύ­ου νοσηλευτών για κατ' οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19», η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμ­μα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 -2020». Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγεί­ας ρυθμίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες σύστασης των Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού, η ημερομηνία έναρξης λει­τουργίας τους, οι επιμέρους περιοχές ευθύνης τους στην Επικράτεια, οι λεπτομέρειες δράσης τους, η λειτουργική τους ένταξη, η διασύνδεσή τους με άλλες μονάδες και οργανικές δομές αναφοράς, τα επιμέρους προσόντα του στελεχιακού δυναμικού, η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορι­σμένου Χρόνου, οι ειδικότητες απασχόλησης, το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας, το ύψος των αμοιβών προσωπικού, οι δαπάνες υλοποίησης των ανωτέρω δρά­σεων, καθώς και οι λεπτομέρειες υλοποίησης της πράξης. Οι Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού συγκροτούνται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ως φορέα υλοποίησης της πράξης του δευτέρου εδαφίου.

2. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυ­νος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ως φορέας υλοποίησης της ανωτέρω Πράξης δύναται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί προσλήψεων και δημοσίων συμ­βάσεων, να συνάπτει συμβάσεις:
α) πρόσληψης προσω­πικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για τη στελέχωση κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19,
β) μίσθωσης οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων και προμήθειας καυσίμων για τη χρήση των οχημάτων,
 γ) προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων,
δ) παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης σε νεοπροσλαμβα­νόμενους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Ε.Κ.Α.Β. και Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού,
ε) ενίσχυσης του τηλεφωνικού κέντρου του Ε.Ο.Δ.Υ. για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό,
στ) αγοράς θήκης (ΚΙΤ) λήψης δειγμάτων και
ζ) παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβού­λου για τη στελέχωση και αξιολόγηση. Η πρόσκληση για τη σύναψη των ανωτέρω συμβάσεων αναρτάται μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Δ.Υ. για χρονικό διάστημα τρι­ών (3) ημερών. Οι συμβάσεις ως προς τις απαραίτητες προμήθειες ειδών και υπηρεσιών συνάπτονται με σκοπό την αγορά ικανών ποσοτήτων με το κριτήριο της χαμη­λότερης τιμής μεταξύ των άμεσα διαθέσιμων υπηρεσιών. Το σύνολο της αναγκαίας δαπάνης για την υλοποίηση των ανωτέρω βαρύνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΜΔΤ 2014-2020 (Πράξη: Δημιουργία δικτύου νοσηλευ­τών για κατ' οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19», η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Με­ταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 - 2020»).
Άρθρο τεσσαρακοστό πέμπτο
Διάθεση εγκαταστάσεων, θαλάμων, κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού «Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.»
1.Για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού COVID-19, δύναται να παραχωρούνται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας, άνευ αντιτίμου, στο Δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας οι εγκαταστάσεις, θάλαμοι, κλίνες νοσηλείας και κλίνες αυξη­μένης φροντίδας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού «Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.» για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντι­μετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο. Με όμοια απόφαση ορίζονται οι συγκεκριμένες ανάγκες δημόσιας υγείας, οι δεσμευόμενες ποσότητες υλικών και εγκαταστάσεων, ο χρόνος δέσμευσης των αναγκαστικά διατιθέμενων προς χρήση για τη δημόσια υγεία υλικών ή και εγκαταστάσεων, ο διοικητικός φορέας εποπτείας ιατρικών και λοιπών υπηρεσιών, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
2.α. Το πρώτο εδάφιο της παρ. Ι του άρθρου 5 του ν. 1137/1946 (Α' 113) αντικαθίσταται ως εξής: «Διευθυ­ντής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) διορίζεται, επί θητεία μέχρι τριών (3) ετών, ανώτατος εν ενεργεία ή εν αποστρατεία Αξιωματι­κός οποιουδήποτε Όπλου ή Σώματος του Στρατού Ξηράς με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδε­ται ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του.»
β. Η παρ. Ι του άρθρου 6 του ν. 1137/1946 αντικαθί­σταται ως εξής: «Υποδιευθυντής του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. ορίζεται, επί θητεία μέχρι τριών (3) ετών, ανώτατος ή ανώτερος εν ενεργεία ή εν αποστρατεία Αξιωματικός οποιουδήποτε Όπλου ή Σώματος του Στρατού Ξηράς με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. και έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του.»
Άρθρο τεσσαρακοστό έκτο 
Πρόσληψη ιατρικού προσωπικού άνευ ειδικότητας
Ιατροί, που έχουν λάβει την άδεια ασκήσεως επαγγέλ­ματος και έχουν υποβάλλει κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας αιτήσεις για ειδίκευση οι οποίες εκκρεμούν σε περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες, δύνανται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, να προσέλθουν άμεσα για ανάληψη καθηκόντων στο νοσοκομείο προ­τίμησης των αιτήσεων ειδίκευσής τους. Η απασχόλησή τους διενεργείται με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με ανώτατη διάρκεια τετραμήνου ενόψει της ανάγκης αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID 19. Η τοποθέτησή τους γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης του νοσοκομείου σε κενή θέση ειδικευόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας. Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω απασχόλησης οι καταβαλλόμενες αποδοχές τους είναι ισόποσες με τις αποδοχές ειδικευό­μενων ιατρών. Ο χρόνος απασχόλησης των τοποθετού­μενων ιατρών κατά τα ανωτέρω δεν λογίζεται ως χρόνος εκπαίδευσής τους για τη λήψη τίτλου ειδικότητας.
Άρθρο τεσσαρακοστό έβδομο
Παράταση θητείας συλλογικών οργάνων του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων αυτού
1.Θητεία πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων και επι­τροπών του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων αυτού, η οποία έληξε μετά από την έναρξη ισχύος της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 42) και μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, παρατείνεται αυτομάτως για δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος της από 25.2.2020 Πράξης Νο­μοθετικού Περιεχομένου.
2.Παρατείνεται η θητεία των συλλογικών οργάνων και επιτροπών του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμε­νων νομικών προσώπων αυτού, η οποία λήγει κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώ­πιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, το αργότερο έως τις 17.5.2020.
Άρθρο τεσσαρακοστό όγδοο
Παράταση συμβάσεων εξειδικευόμενων ιατρών - Μετακίνηση επικουρικού προσωπικού
1. Συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ιατρών, που εξειδικεύ­ονται στη λοιμωξιολογία, με τα νοσοκομεία όπου υπηρε­τούν για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης, παρατείνονται αυτοδικαίως για χρονικό διάστημα έως και τέσσερις (4) μήνες λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους καταβάλλονται αποδοχές ίσες με αυτές του ιατρικού επικουρικού προσωπικού. Ο χρόνος απασχό­λησης των εξειδικευόμενων ιατρών κατά τα ανωτέρω λογίζεται ως χρόνος εκπαίδευσής τους για τη λήψη της εξειδίκευσης.
2. Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται έως τις 30.6.2020 να μετακινεί, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, για χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, και με δυνατότητα παράτασης έως και τρεις (3) επι­πλέον μήνες, επικουρικό ιατρικό, επικουρικό νοσηλευτι­κό και πάσης φύσεως επικουρικό βοηθητικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κέντρων υγείας από νοσοκομεία ή κέντρα υγείας σε άλλα νοσοκομεία ή κέ­ντρα υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19.

Άρθρο τεσσαρακοστό ένατο
Διαδικασία επανέκδοσης συνταγών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

1.  Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυ­νος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως το αργότερο έως τις 30.6.2020, μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες συνταγές, που αφορούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πά­σχοντες κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας και κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας έχει παρέλθει η ισχύς τους, ανανεώνονται για χρονικό διάστημα έως τρι­ών (3) μηνών και εκτελούνται έως τις 30.6.2020, ως εξής:
Οι θεράποντες ιατροί δύνανται να επανεκδίδουν τη συ­νταγή, κατόπιν αιτήματος των ασθενών, διατυπωμένου μέσω τηλεφώνου, τηλεομοιοτυπίας, ηλεκτρονικού ταχυ­δρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Για τις εν λόγω συνταγές, δεν απαιτούνται η έκδοση φύλλου της συνταγής από τον θεράποντα ιατρό, καθώς και τα συνοδευτικά έντυπα. Με την επανέκδοση της συνταγής από τον ιατρό, η συνταγή θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρο­νικά στα φαρμακεία για υποχρεωτική εκτέλεση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σε περιπτώσεις σκευασμάτων που διατίθενται κατόπιν ατο­μικής παραγγελίας, μετά από την επανέκδοση της οικείας συνταγής, η παραγγελία διενεργείται κατόπιν μνείας από τον θεράποντα ιατρό επί των σχολίων της συνταγής ότι πρόκειται για «επαναλαμβανόμενη θεραπεία», η οποία, έως τις 30.6.2020, επέχει θέση του προβλεπόμενου από την οικεία άδεια κυκλοφορίας ατομικού εντύπου οδηγι­ών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.
Οι δικαιούχοι περίθαλψης, οι συγγενείς α' και β' βαθ­μού αυτών ή τρίτα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, προσέρ­χονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησής, ήτοι ταυτότητα και Α.Φ.Μ., στο φαρμακείο επιλογής τους με τον κωδικό (barcode) της συνταγής. Η παραλαβή των φαρμάκων είναι δυνατό να γίνει και από τρίτα πρόσωπα με τα ανωτέρω δικαιολογητικά ταυτοποίησης και με τη συμπλήρωση απλής υπεύθυνης δήλωσης που συντάσ­σεται και παραδίδεται στο φαρμακείο. Τα δικαιολογητικά ταυτοποίησης αναγράφονται στο φύλλο εκτέλεσης συ­νταγής. Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων είναι δυνατή η ταυτόχρονη εκτέλεση στα φαρμακεία του Εθνι­κού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) τριών συνεχόμενων φύλλων των επαναλαμβανόμενων συνταγών που βρίσκονται σε ισχύ ή πρόκειται να εκδο­θούν από την έναρξη ισχύος της παρούσας.
2.  Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυ­νος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως το αργότερο έως τις 30.6.2020, δύναται να παρατείνεται η ισχύς μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων συνταγών, που αφορούν σταθερή φαρμακευτική αγω­γή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίες είτε έχουν εκδοθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογρά­φησης, αλλά ακόμα δεν έχει παρέλθει η ισχύς τους, είτε πρόκειται να εκδοθούν, μετά από απόφαση του διοικη­τικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Άρθρο πεντηκοστό
Διαδικασία συνέχισης αγωγής για φάρμακα του Σ.Η.Π.

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως το αργότερο έως τις 30.6.2020, για φάρμακα που εγκρίνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) είναι εφικτή η συνέχιση της αγω­γής σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία μέχρι τις 30.6.2020, κατόπιν καταχώρισης σχετικού ηλεκτρονι­κού αιτήματος του θεράποντα ιατρού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΗΠ.
Άρθρο πεντηκοστό πρώτο
Διαδικασία αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς που βρίσκονται σε περιορισμό
1.Για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής ευπαθών ομάδων του πληθυ­σμού, καθώς και ασθενών που βρίσκονται σε περιορισμό κατ' εφαρμογή της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμετα-φοράς. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.
2.Για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορω-νοϊού COVID-19, οι διαδικασίες έκτακτης προμήθειας κάθε ενδεδειγμένου εξοπλισμού για την υλοποίηση της παρ. 1, καθώς και παροχής υπηρεσιών, ιδίως ταχυμετα-φοράς ή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μπορούν να διενεργούνται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με απευθείας ανάθε­ση και μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη αξία προσφοράς, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων προμηθειών και συμβάσεων.

Άρθρο πεντηκοστό δεύτερο
Διατάξεις για την πληρωμή και εκκαθάριση λογαριασμών ιδιωτικών φαρμακείων και δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας

1. Έως τις 31.5.2020, οι λογαριασμοί των ιδιωτικών φαρμακείων δύνανται να εκκαθαρίζονται, κατά παρέκ­κλιση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης, (α) με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, (β) σε ποσοστό μέχρι 80% του ποσού του τιμολογίου, (γ) χωρίς την αποστολή λογαριασμού με τα παραστατικά των συνταγών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με μόνη την ηλεκτρονική υποβολή στην ηλεκτρονική πύλη www. eopyykmes.gr του Τιμολογίου, του Συνοδευτικού Σημει­ώματος Υποβολής και της Συγκεντρωτικής Κατάστασης Πληρωμής. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδί­δεται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέ­ρεια για την εφαρμογή του ανωτέρω εδαφίου και δύνα­ται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εκκαθάρισης κατά παρέκκλιση των γενικών και ειδικών διατάξεων, όχι πέραν της 30ης.6.2020.
2. Έως τις 31.5.2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα στρατιωτικά νο­σοκομεία, τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, τα λοιπά ν.π.δ.δ., οι λοιπές δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και τα ιδιωτικά φαρμακεία, εξαιρούνται της διαδικασίας εκκαθάρισης αποκλειστικά για την πα­ροχή φαρμάκων προς ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του ανωτέρω εδαφίου και δύναται να παρα­τείνεται το χρονικό διάστημα εκκαθάρισης κατά παρέκ­κλιση των γενικών και ειδικών διατάξεων, όχι πέραν της 30ης.6.2020.
Άρθρο πεντηκοστό τρίτο
Διαδικασία επανέκδοσης γνωματεύσεων στο πληροφορικό σύστημα υποβολής δαπανών του ΕΟΠΥΥ e-dapy
Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.6.2020, μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες γνωματεύ­σεις χρονίως πασχόντων, που αφορούν περιοδικώς χορηγούμενες παροχές της περ. γ' της παρ. 7 και της παρ. 8 του άρθρου 2 της παρούσας, καθώς και του άρθρου 53 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.), ανανεώνονται μετά από τη λήξη τους με την εξής διαδικασία: Οι θεράποντες ιατροί δύνανται να εκδί­δουν ηλεκτρονικά γνωματεύσεις για τις παροχές αυτές, κατόπιν αιτήματος των δικαιούχων που διατυπώνεται μέσω τηλεφώνου, τηλεομοιοτυπίας, ηλεκτρονικού τα­χυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώ­νου. Για τις εν λόγω γνωματεύσεις, δεν απαιτούνται η έκδοση και η εκτύπωσή τους σε έντυπη μορφή, καθώς και η θεώρηση από ελεγκτή ιατρό. Ο θεράπων ιατρός αναγράφει ότι η ηλεκτρονική γνωμάτευση εκδίδεται δυνάμει της παρούσας και ενημερώνει τον δικαιούχο για τον κωδικό της γνωμάτευσης (barcode) με κάθε δυ­νατό τρόπο, όπως τηλεφωνικά, μέσω τηλεμοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι δικαιούχοι μπορούν να βλέπουν τους κωδικούς (barcode) των γνωματεύσεων και στον Φάκελο Υγείας τους. Με την έκδοση της γνω­μάτευσης από τον ιατρό, η γνωμάτευση είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στα συμβεβλημένα φαρμακεία και λοι­πούς συμβεβλημένους παρόχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω του αναγραφόμενου κωδικού γνωμάτευσης (barcode), για υποχρεωτική εκτέλεση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος εκτέλεσης και υποβολής δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (e-dapy). Μέχρι τις 30.6.2020 δύνανται να εκδίδονται γνωματεύσεις με την ως άνω διαδικασία, οι οποίες εκτελούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης, όπως αυτή ορίζεται επί της εκδοθείσας ηλεκτρονικής γνωμάτευσης.
Οι δικαιούχοι περίθαλψης, οι συγγενείς α' και β' βαθ­μού αυτών ή τρίτα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα προσέρ­χονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησης, ήτοι ταυτότητα και ΑΦΜ, στα συμβεβλημένα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους της επιλογής τους με τον κωδικό (barcode) της γνωμά­τευσης. Τα στοιχεία ταυτοποίησης του παραλήπτη ανα­γράφονται στο φύλλο εκτέλεσης γνωμάτευσης ή στο έντυπο παραλαβής κατά την παραλαβή των συνταγο-γραφημένων ειδών.
Άρθρο πεντηκοστό τέταρτο
Άποροι και ανασφάλιστοι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, άποροι και ανασφάλιστοι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, για τους οποίους απαιτεί­ται θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση και που δεν έχουν ενταχθεί σε μόνι­μη τακτική θέση σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) δημόσιου νοσοκομείου, αναφερόμενοι ως περιφερό­μενοι νεφροπαθείς ασθενείς, δύνανται να εντάσσονται σε συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μονάδες αιμοκά­θαρσης του ιδιωτικού τομέα, ΜΤΝ ιδιωτικών κλινικών και Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Μ.Χ.Α.), για τη διενέργεια τακτικών αιμοκαθάρσεων σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Η ένταξη του προηγούμε­νου εδαφίου διενεργείται με απόφαση του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, μετά από γνωμοδό­τηση της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου (Υ.Σ.Ε.) προγράμματος τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανε­πάρκειας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», με αναλογική κατανομή και με βάση τον τόπο κατοικίας των αιμοκαθαιρόμενων, στις πλησιέστε­ρες συμβεβλημένες ΜΤΝ και Μ.Χ.Α. του ιδιωτικού τομέα. Η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και αποζημίωσης των δαπανών, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορί­ζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδε­ται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου καλύπτονται με έκτακτη επιχορήγηση από την έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το άρθρο πέμπτο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Άρθρο πεντηκοστό πέμπτο
Παρέκταση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού
Για τους υπαλλήλους που απασχολούνται, με οποιο­δήποτε καθεστώς εργασίας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ειδικοτή­των ιατρών, φαρμακοποιών, βοηθών φαρμακοποιών και λοιπών κλάδων που εργάζονται στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στην Κεντρική Υπηρεσία, καθώς και σε προϊσταμένους κάθε επιπέδου ευθύνης, εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην παρ. 5 του άρθρου 5 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Άρθρο πεντηκοστό έκτο
Διαδικασία αντιμετώπισης αδυναμίας διενέργειας της διαδικασίας εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης ή πληρωμής των ιδιωτών παρόχων.
1.Σε περιπτώσεις απρόβλεπτης, λόγω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, αδυναμίας διενέργειας της διαδικασίας εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης ή πλη­ρωμής των ιδιωτών παρόχων από τις υπηρεσίες του Οργανισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή τμήμα αυτών, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δαπάνες του Οργανισμού πληρωτέες από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως τις 31.5.2020, αποδίδονται σε ποσοστό έως 80% του αιτούμενου ποσού, χωρίς τελική εκκαθά­ριση κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, μετά από έλεγχο αποκλειστικώς επί των τιμολογίων που υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργα­νισμού (e-dapy). Στη συνέχεια εκδίδονται συστημικά εντάλματα πληρωμής, τα οποία υπογράφονται από τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού και τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανεξαρτήτως ορίου, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Τα ανωτέρω εντάλματα υποβάλ­λονται συγκεντρωτικά και αποστέλλονται ηλεκτρο­νικά, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, στην τράπεζα για εκτέλεση πληρωμής. Τα ποσά αυτά δεν κατάσχονται, δεν συμψηφίζονται και δεν παρακρατούνται από το Δημόσιο ή τρίτους.
2.Το σύνολο της διαδικασίας της παρ. 1 πραγματοποι­είται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος οικονομικής διαχείρισης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Επιπλέον, για την κατά τα ανωτέρω υποβολή δεν απαιτούνται η προσκόμιση φο­ρολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων ή βεβαίω­σης οφειλής της παρ. 6 του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 και της κατ' εξουσιοδότησή του απόφασης, οι οποίες θα υποβληθούν μετά από τη λήξη των μέτρων κατά την τελική εκκαθάριση. Η τελική εκκαθάριση θα πραγματο­ποιηθεί όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2020. Το ποσοστό του αποδιδόμενου ποσού δύναται να επανακαθορισθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγεί­ας, κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Με όμοια απόφαση δύναται να παραταθεί το χρονικό διάστημα εφαρμογής της εξαι­ρετικής διαδικασίας της παρούσας και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.
Άρθρο πεντηκοστό έβδομο
Παράταση προθεσμιών Ε.Κ.Π.Υ.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας οι προβλεπό­μενες προθεσμίες υποβολής και εκκαθάρισης ατομικών αιτημάτων παροχών του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.), καθώς και οι προθεσμίες εκτέλεσης παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και γνωμα­τεύσεων παροχών Ε.Κ.Π.Υ., παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Άρθρο πεντηκοστό όγδοο
Διαδικασία χρηματικών δωρεών για απευθείας προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού
COVID-19
1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυ­νος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με από­φαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οποιοδή­ποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δύναται να διενεργεί χρηματική δωρεά με αποκλειστικό σκοπό την αγορά ειδών ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού πάσης φύσεως, μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων προς χρήση ή ανάλωση, από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, τις Δημόσιες Υγειονομικές Περιφέ­ρειες, τα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, καθώς και όλες τις δομές δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
2. Η κατά τα ανωτέρω χρηματική δωρεά εγκρίνεται αμελλητί με δήλωση αποδοχής του Υπουργού Υγείας ως προς το δωριζόμενο ποσό, με ρητή αναφορά στον σκοπό της δωρεάς για αγορά ειδών εκ του ανωτέρω εξο­πλισμού. Με την εγκριτική δήλωση του Υπουργού Υγείας ορίζεται το νομικό πρόσωπο αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας προς το οποίο θα εισφερθεί το ποσό της δωρεάς προκειμένου να διενεργήσει την προ­μήθεια του εξοπλισμού. Στα νομικά πρόσωπα εποπτείας του Υπουργείου Υγείας στα οποία δύναται να εισφερθεί το δωριζόμενο χρηματικό ποσό από τον δωρητή, περι­λαμβάνονται ρητά όλα τα νπδδ και νπιδ, του Υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ, οι Δ.Υπ.Ε και η ΙΦΕΤ ΑΕ, τα οποία δύνανται να διενεργήσουν τη προμήθεια των ειδών της παρ. 1 κατά τις διατάξεις της από 25.2.2020 ΠΝΠ και της υφι­στάμενης νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διάδο­σης του κορωνοϊού. Κάθε νομικό πρόσωπο, αποδέκτης της δωρεάς, αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας κατά τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, οφείλει να παρέχει άμεσα κάθε αναγκαία σύμπραξη δια των οργάνων διοίκησής του για την είσπραξη του ποσού της δωρεάς, την υλοποίηση της προμήθειας προϊόντων της παρ. 1, και να παρέχει αναλυτική ενημέρωση και λο­γοδοσία προς τον Υπουργό Υγείας για την υλοποίηση των σχετικών προμηθειών.
3. Μετά την υλοποίηση της προμήθειας τα προμηθευ-θέντα είδη διατίθενται από το νομικό πρόσωπο αποδέ­κτη της δωρεάς προς τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, που κατανέμει τα προμηθευθέντα είδη σε οποιοδήποτε εκ των εποπτευόμενων νομικών προσώπων του Υπουργείου Υγείας, στις Δημόσιες Υγει­ονομικές Περιφέρειες και στα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, όλων των δομών δημόσιας υγείας συμπεριλαμ­βανομένης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Άρθρο πεντηκοστό ένατο
Ανάθεση υπηρεσιών από τον ΕΟΔΥ για την εξέταση δειγμάτων

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμ­βάσεων, πέραν της δυνατότητας απευθείας ανάθεσης σύμφωνα με τη διάταξη του δωδέκατου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σε τρίτους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια), να συνάπτει συμβάσεις για την απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών υγείας (δια­γνωστικών εξετάσεων) με Πανεπιστημιακές Κλινικές, Μο­νάδες και Εργαστήρια μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Ανώτατων Εκπαιδευ­τικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι) και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ημεδαπής. Η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. για χρονικό διάστημα τριών (3) ημερών. Οι συμβάσεις συνάπτονται με το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής μεταξύ των άμεσα διαθέσιμων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου