Πόσα ιδιωτικά ιατρεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα! Τι θα γίνει με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Χιλιάδες είναι τα ιδιωτικά ιατρεία που διαθέτει σήμερα η χώρα μας και παρ αυτά οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να βρουν γιατρό για να επισκεφθούν χωρίς να χρειασθεί να πληρώσουν την επίσκεψη.
Άλλωστε οι περίπου 3000 συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν όλο το πληθυσμό δεδομένου ότι ο καθένας προσφέρει μόνο 200 δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισμένους.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ήταν να ανοίξει τον ΕΟΠΥΥ και σε νέους γιατρούς ώστε να αυξηθούν οι συμβάσεις και να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν επισκέψεις. 
Οι νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να έχουν προωθηθεί και υπογραφεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, δεδομένου ότι το Φθινόπωρο ξεκινούν και οι εποχικές ιώσεις και οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρική φροντίδα.
Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία 
(Πηγή: υπουργείο Υγείας 2019).

Το TOP 5 των ιδιωτικών ιατρείων

Από τα συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία, πέντε είναι οι ειδικότητες με τα περισσότερα ιδιωτικά ιατρεία στη χώρα.

Ειδικότερα υπάρχουν:
- 3.281 παθολογικά ιατρεία.
-2.581 παιδιατρικά ιατρεία.
-2.371 γυναικολογικά ιατρεία.
-2.316 καρδιολογικά ιατρεία.
-1.919 ορθοπεδικά ιατρεία.
Να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχουν 2581 παιδίατροι με ιδιωτικό ιατρείο σε όλη τη χώρα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι, με συνέπεια ολόκληροι Νομοί να μη διαθέτουν κανέναν συμβεβλημένο. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιφέρεια όπου οι συμβάσεις είναι ελάχιστες και οι γονείς πρέπει είτε να πηγαίνουν σε δημόσιες δομές είτε να πληρώνουν τις ιατρικές επισκέψεις από την τσέπη τους.
Άγνωστο παραμένει εάν στις νέες συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών που θα γίνουν με τον ΕΟΠΥΥ υπάρξουν και με παιδίατρους, δεδομένου ότι οι ειδικότητες των Οικογενειακών Γιατρών (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) συνεργάζονται με διαφορετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και διαφορετικές αμοιβές, ενώ η πλατφόρμα για τη δήλωση συνεργασίας είναι ακόμη ανοικτή στον Οργανισμό.
Άλλωστε οι οικογενειακοί γιατροί στο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν αρνηθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών.

1 σχόλιο: