Τέλος οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ)! Έρχεται η ενιαία Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Ανατροπή για δεκάδες εργαζόμενους που σήμερα είναι ενταγμένοι στο Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή αργά τη βράδυ της Πέμπτης και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το επιτελικό κράτος.

Τέλος στο ΣΕΥΥΠ

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή μπαίνουν τίτλοι τέλους για τους γνωστούς «ράμπο Υγείας» του ΣΕΥΥΠ, καθώς δημιουργείται η ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου θα είναι ενσωματωμένοι όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των υπουργείων.

Μεταξύ αυτών όλο το προσωπικό που σήμερα εργάζεται στο ΣΕΥΥΠ θα ανήκει πλέον στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπό την «ομπρέλα» μίας Διοίκησης.
Ειδικότερα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο: «Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητης αρχής με την επωνυμία Εθνική αρχή διαφάνειας με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στη δράση των κυβερνητικών οργάνων, κρατικών φορέων, διοικητικών αρχών και δημόσιων οργανισμών και την πρόληψη, αποτροπή, εντοπισμό και αντιμετώπιση των φαινομένων απάτης και διαφθοράς στη δράση των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.
Από την έναρξη λειτουργίας της Αρχής καταργούνται το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου υγείας (ΣΕΥΥΠ) (σ.σ.: «Αλλά και οι υπόλοιποι ελεγκτικοί μηχανισμοί των άλλων υπουργείων)»

Με βάση την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης «επιδιωκόμενοι στόχοι της αναδιάρθρωσης αυτής είναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, η ορθολογικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και η κατάργηση της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων».
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ενίσχυση του ΣΕΥΥΠ με επιπλέον προσωπικό και αποσπάσεις από άλλες δημόσιες δομές. 
Πάντως η νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα είναι απολύτως ανεξάρτητη, χωρίς παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με δικό της διοικητικό μηχανισμό και θα ενσωματώσει όλες τις Διευθύνσεις και τα Σώματα Ελέγχου, ενώ θα υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Άγνωστο παραμένει πάντως πως για παράδειγμα ένα υπουργείο ή ένας υπουργός θα μπορεί να δίνει εντολή για έλεγχο σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ή δημόσιες δομές (π.χ. Νοσοκομεία) όταν υπάρχει υπόνοια διαφθοράς, τη στιγμή που δεν θα μπορεί να έχει καμία παρέμβαση στη νέα Αρχή.

Ομάδα ελέγχου του υπουργείου Υγείας

Με το νομοσχέδιο πάντως που κατατέθηκε στη Βουλή για το επιτελικό κράτος, επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr περί ειδική ομάδας ελέγχου που θα υπάρχει και στο υπουργείο Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: « Ομάδα ελέγχου του έργου στο υπουργείο Υγείας! Πως θα παρακολουθείται»
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο: «Η πορεία του Κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα.
Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Μαζί”, ώστε αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας».

Ειδικός γενικός γραμματέας

Στο μεταξύ με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται και θέση ειδικού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος όμως θα επιλέγεται με ΑΣΕΠ και θα είναι ήδη δημόσιος υπάλληλος, με στόχο να καταπολεμηθεί η κομματικοποίηση στο δημόσιο.
Σε μια προσπάθεια όπως φαίνεται η νέα κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα ότι εμπιστεύεται τη δημόσια διοίκηση, ο Ειδικός γενικός γραμματέας θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας.
υπουργείο Υγείας
Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημοσίου τομέα, και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών. Υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος θα απαγορεύεται να έχει αποσπαστεί σε κόμμα ή να έχει διατελέσει κομματικός Γενικός Γραμματέας πέντε χρόνια πριν την αίτηση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
ΠΗΓΗ: HealthReport(Δήμητρα Ευθυμιάδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου