Συμπληρώματα ωμέγα-3: Δεν προκύπτει όφελος στις αγγειακές παθήσεις (μελέτη ASCEND).

Η μεγαλύτερη και μακρύτερη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο τυχαιοποιημένη μελέτη του συμπληρώματος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος (όπως βρέθηκε στο ιχθυέλαιο) δεν έχει βρει καμιά επίδραση στα σοβαρά αγγειακά συμβάματα, τον καρκίνο ή τη θνησιμότητα.
Αυτή η ανάλυση από τη μελέτη ASCEND των 2 × 2 παραγόντων που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) 2018 και ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
"Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τη χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων ω-3 για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι συστάσεις της τρέχουσας κατευθυντήριας οδηγίας", κατέληξε ο ερευνητής, Louise Bowman, MD, αναπληρωτής καθηγητής στη μονάδα κλινικής δοκιμής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Bowman παρατήρησε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου χρησιμοποιούνται ευρέως λόγω των ευεργετικών δράσεων τους στο καρδιαγγειακό, εγκεφαλικό, βάρους, όρασης, φλεγμονής, δέρματος, εγκυμοσύνης, λιπώδους ιστού, κατάθλιψης, παιδικής συμπεριφοράς, ψυχικής παρακμής, αλλεργιών και οστών. Αυτά τα προϊόντα αποτιμήθηκαν στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.
Σημείωσε ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ιχθυελαίων συνδέεται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνιστώνται για τη δευτερογενή πρόληψη των καρδιακών παθήσεων βάσει μελετών που έγιναν τη δεκαετία του 1980 και του 1990, για την πρόληψη. Ωστόσο, πρόσφατες μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων δοκιμών δεν έχουν δείξει οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων στην πρωτογενή ή δευτερογενή πρόληψη.
Η μελέτη ASCEND εξέτασε ειδικά τους ασθενείς με πρωτοπαθή διαβήτη, μια ομάδα που θεωρείται ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης αγγειακών ασθενειών.
Η μελέτη περιελάμβανε 15.480 ασθενείς με διαβήτη του Ηνωμένου Βασιλείου (ηλικίας ≥ 40 ετών) χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο που τυχαιοποιήθηκαν σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κάψουλα 1 g / ημέρα ή εικονικό φάρμακο.
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για μέσο όρο 7,4 ετών, με μέση προσκόλληση σε ωμέγα-3 κάψουλες κατά 77%.
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν διαφορά στην αρχική έκβαση αποτελεσματικότητας - σοβαρά αγγειακά συμβάματα (έμφραγμα του μυοκαρδίου, μη αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδική ισχαιμική επίθεση ή καρδιαγγειακό θάνατο) ή στο δευτερογενές τελικό σημείο όταν προστέθηκε επαναγγείωση.
Μελέτη ASCEND: Αποτελέσματα τελικού σημείου για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έναντι εικονικού φαρμάκου
Έλλειμμα ιχθυελαίου τελικού σημείου (%) Ρυθμός ποσοστού εικονικού φαρμάκου (%) (95% διάστημα εμπιστοσύνης)
Σοβαρά αγγειακά συμβάματα 8,9 9,2 0,97 (0,87 - 1,08)
Σοβαρά αγγειακά συμβάντα ή επαναγγείωση 11,4 11,5 1,00 (0,91 - 1,09)
Η θνησιμότητα επίσης δεν διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων, αν και ο Bowman επεσήμανε ένα «κολακευτικό αποτέλεσμα» για τον αγγειακό θάνατο, ο οποίος μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα ιχθυελαίου: -2,5% έναντι 3,1%. , 0,82 (διάστημα εμπιστοσύνης 95%, 0,68-0,98).
Ωστόσο, είπε ότι θα είναι προσεκτικός στην ερμηνεία αυτού του αποτελέσματος εξαιτίας των πολλαπλών συγκρίσεων και της έλλειψης επίδρασης στα μη θανατηφόρα γεγονότα.
Συζητώντας τη δοκιμή στη συνάντηση της ESC Hotline, ο Christopher Cannon, MD, το Brigham και το γυναικείο νοσοκομείο της Βοστώνης, Μασαχουσέτη, επεσήμαναν ότι μια προηγούμενη μετα-ανάλυση των δοκιμών ιχθυελαίου έχει επίσης επιδείξει ένα όφελος από το ιχθυέλαιο στον αγγειακό θάνατο. Είπε ότι εξαιτίας αυτού, "Περιμένω με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα μιας άλλης μεγάλης δοκιμής που διερευνά 1 γραμμάριο ιχθυελαίου (VITAL) που θα αναφερθεί αργότερα αυτό το έτος".
Η κυρίαρχη ερώτηση σχετικά με το ιχθυέλαιο φαίνεται να είναι σχετικά με τη δόση, με προτάσεις ότι οι υψηλότερες δόσεις μπορεί να είναι καλύτερες.
Σε αυτό το θέμα, ο Bowman είπε: «Επιλέξαμε τη δόση των 1 g με βάση τις προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει υπόσχεση. Ναι, παραμένει το ερώτημα αν μια υψηλότερη δόση των 2 έως 4 g θα έδειχνε ένα αποτέλεσμα καθώς αυτές οι δόσεις έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση των τριγλυκεριδίων, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιθανό θέμα ανεκτικότητας με τέτοιες υψηλές δόσεις. "
Δυο άλλες μεγάλες δοκιμές υψηλότερων δόσεων ιχθυελαίου (REDUCE-IT και STRENGTH) με στόχο τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων θα οριστούν σύντομα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν παρουσιάζουν διαφορετικά αποτελέσματα, σημειώνει ο Cannon.
Σχετικά με τον τύπο του προϊόντος που χρησιμοποιήθηκε, ο Bowman είπε: «Χρησιμοποιήσαμε την έκδοση συνταγών για τα καθαρισμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υψηλής αντοχής, τα οποία συνιστώνται στις οδηγίες για τη δευτερογενή πρόληψη. χαμηλότερες δόσεις των ω-3 λιπαρών οξέων και θα ήταν ακόμη λιγότερο πιθανό να έχουν αποτέλεσμα ».
Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε ψάρια;
Ερωτηθείς για το ποια είναι η επίδραση αυτής της δοκιμής στη συμβουλή να τρώει ψάρια τακτικά, ο Bowman παρατήρησε ότι τα θετικά ευρήματα που υποστηρίζουν την κατανάλωση ψαριών προέρχονται από παρατηρητικές μελέτες που έχουν "πολλές δυσκολίες".
"Αλλά σίγουρα μια κάψουλα ψαριού δεν είναι ψάρι και αν τρώτε ένα ψάρι, πιθανότατα δεν τρώτε μια μπριζόλα 10 ουγκιών, έτσι ώστε από μόνη της να είναι διαφορετική και να προσπαθήσετε να διώξετε αυτό που συγχέεται με τις μελέτες παρατήρησης είναι πολύ δύσκολο ", είπε. "Σίγουρα δεν θα πρότεινα να απομακρύνω τα ψάρια από τη δίαιτα, επειδή η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψάρια είναι πιθανώς πιο ευεργετική από τη δίαιτα με ψηλά μπριζόλα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γι 'αυτό από αυτή τη δοκιμή".

Ένα άλλο σημείο που τέθηκε ήταν ότι το εικονικό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή ήταν το ελαιόλαδο, το οποίο το ίδιο θα μπορούσε να έχει κάποια οφέλη, αλλά ο Bowman είπε ότι "σε ένα σύγχρονο πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα επιπλέον 1 g ελαιολάδου είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επίδραση".
Σημείωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές επί του παρόντος διαφέρουν ελαφρώς από χώρα σε χώρα, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι για τη δευτερογενή πρόληψη τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα πρέπει σίγουρα να ληφθούν υπόψη.
"Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι αυτή ήταν μια δίκη πρωτογενούς πρόληψης, αλλά όταν το προσθέτετε σε όλα τα άλλα δεδομένα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα συνεπές μήνυμα ότι δεν έχουμε καμία απόδειξη οποιουδήποτε οφέλους. δεν είναι παράλογο να γίνεται παρέκταση του πληθυσμού δευτερογενούς πρόληψης στο πλαίσιο όλων των διαθέσιμων δεδομένων. "
Περιέγραψε τη σημασία του μάρκετινγκ πίσω από τη βιομηχανία συμπληρωμάτων ως "αρκετά φαινομενική". Συνέχισε: "Υπάρχουν ολόκληρα καταστήματα αφιερωμένα στην πώληση αυτών των προϊόντων, αλλά αγωνιζόμαστε να βρούμε για την υγεία κάποιο από αυτά τα συμπληρώματα - φολικό οξύ, βιταμίνες και ιχθυέλαιο".
Σχετικά με άλλες πιθανές επιπτώσεις του ιχθυελαίου, ο Bowman είπε: «Ενώ η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα άλλα θεραπευτικά πεδία, εξετάσαμε άλλες κατηγορίες ασθενειών και δεν βρήκαμε κανένα που φαίνεται να επωφελείται από τη συμπλήρωση του ιχθυελαίου».
Ερωτηθείς εάν υπήρξαν επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία της μελέτης, ο Bowman είπε ότι συμπεριέλαβαν μια δοκιμασία γνωστικής λειτουργίας στο τέλος της μελέτης, αλλά τα αποτελέσματα εξακολουθούν να αναλύονται.
Σχολιάζοντας το Η Medscape Cardiology, η Ileana Piña, MD, καθηγήτρια της ιατρικής και επικεφαλής της καρδιολογίας του Albert Einstein College of Medicine του ιατρικού κέντρου Montefiore, Bronx, Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Έχω τόσους πολλούς ασθενείς που θέλουν να αγοράσουν συμπληρώματα ιχθυελαίου. για να εξοικονομήσουν τα χρήματά τους και να τρώνε ψάρια δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτή η δοκιμή ενισχύει αυτή την άποψη. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας κάψουλας ιχθυελαίου και της κατανάλωσης ψαριών που αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής για την οποία υπάρχουν στοιχεία ωφελείας. "
Το ASCEND ήταν μια μελέτη 2 × 2 παράγοντα που επίσης διερεύνησε την επίδραση της ασπιρίνης σε αγγειακά συμβάματα σε διαβητικούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα αναφέρονται σε ξεχωριστό άρθρο Medscape Medical News.
Η δοκιμή ASCEND υποστηρίχθηκε από επιχορηγήσεις στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το British Heart Foundation. Οι Solvay, Abbott και Mylan παρείχαν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το εικονικό φάρμακο.
Ευρωπαϊκή Σύνοδος Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) 2018. Παρουσιάστηκε στις 26 Αυγούστου 2018.
Πηγή: medscape

1 σχόλιο:

  1. Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) υπάρχουν στα ιχθυέλαια. Με τα χρόνια, οι ερευνητές αποδίδουν σε αυτά ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία, αλλά δεν υποστηρίζονται όλα από στοιχεία.

    Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει τις δυνατότητες ωμέγα-3 να βοηθήσουν στη θεραπεία ψυχιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών διάθεσης και άγχους .

    Οι ερευνητές διενήργησαν πρόσφατα την πρώτη συστηματική ανασκόπηση σε αυτό το θέμα..

    Οι ερευνητές πήραν δεδομένα από 19 κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων συνολικά 1.203 συμμετεχόντων. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open . Μετά την ανάλυση, τα ευρήματά τους υποστήριζαν την αρχική τους θεωρία. Παρόλο που οι μελέτες διαφέρουν σημαντικά στον τύπο των συμμετεχόντων που συμμετείχαν και στους τρόπους με τους οποίους μετρήθηκε το άγχος, είδαν μια σημαντική μείωση του άγχους στις ομάδες που έλαβαν ωμέγα-3s σε σύγκριση με τις ομάδες του εικονικού φαρμάκου .

    Οι περισσότερες από τις μελέτες έδειξαν θετική επίδραση των ω-3 PUFAs στο άγχος, παρόλο που δεν ήταν όλα τα μεγέθη των επιδράσεων σημαντικά. Ωστόσο, όταν συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα, το συνδυασμένο αποτέλεσμα ήταν στατιστικά σημαντικό.

    Δ. ΜΟΥΣΙΩΛΗΣ
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΟΣ MD, MSc

    ΑπάντησηΔιαγραφή