Πώς ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ γίνεται συνυπεύθυνος για τις χρεώσεις με τον “φάκελο ασφάλισης”

Ένας ακόμη “παίκτης” μπαίνει στη διαδικασία χρέωσης εξετάσεων, φαρμάκων και άλλων παροχών στον ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για τον ίδιο τον ασφαλισμένο, ο οποίος θα μπορεί να ελέγχει, σε πραγματικό χρόνο, τι χρεώσεις έχουν γίνει στο ΑΜΚΑ του και να κάνει ένσταση σε περίπτωση που η χρέωση γίνεται πλασματικά.
Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 32 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Στο άρθρο αναφέρεται πως δημιουργείται και τηρείται στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικός φάκελος ασφάλισης υγείας δικαιούχου.
Στον φάκελο αυτό, ο δικαιούχος περίθαλψης έχει άμεση πρόσβαση, προκειμένου να ενημερώνεται για τις δαπάνες που τον αφορούν, με δυνατότητα αμφισβήτησής τους σε περίπτωση μη πραγματοποιήσεώς τους.
Δεν θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τις παθήσεις του (ιατρικός φάκελος), αλλά μόνον οι χρεώσεις που έχουν γίνει για λογαριασμό του στον ΕΟΠΥΥ.
Για παράδειγμα, όταν θα υποβληθεί σε μία αξονική τομογραφία, θα λάβει sms στο κινητό του ή email στον υπολογιστή του. Είναι μία διαδικασία, η οποία μοιάζει με εκείνη ενημέρωσης κίνησης λογαριασμού από τις τράπεζες.
Σε περίπτωση που δεν έχει κάνει την εξέταση, θα μπαίνει στον ασφαλιστικό του φάκελο και θα πατάει το κουμπί που αφορά την απόρριψη της χρέωσης. Η πράξη αυτή θα “μπλοκάρει” άμεσα τη διαδικασία αποζημίωσης του παρόχου (διαγνωστικό κέντρο) μέχρι να διερευνηθεί το τι έχει συμβεί.
Η διαδικασία θα αφορά το σύνολο των παροχών, με εξαίρεση το φάρμακο, καθώς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται μέσω εφαρμογής εκτός ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Ακόμη και στο φάρμακο, ωστόσο, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να ασκεί ένσταση στη χρέωση, η οποία όμως θα διερευνάται σε επόμενη φάση.

Πρόσβαση

Ο ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασφάλισης, με κωδικό που θα λαμβάνει από τον ΕΟΠΥΥ, αποστέλλοντας στον Οργανισμό το email του.
Ο φάκελος είναι και σήμερα ενεργός και περίπου 60.000 άτομα έχουν αποκτήσει κωδικούς. Δεν παρέχεται, ωστόσο, τη δυνατότητα ένστασης, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την τρέχουσα εβδομάδα. 
Με διαδικασία αυτή, ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να αντιμετωπίσει μία σειρά πλασματικών χρεώσεων που γίνονταν σε συγκεκριμένους ΑΜΚΑ και οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί από σειρά ελέγχων.
Οι επιθεωρητές του Οργανισμού έχουν εντοπίσει συνταγές φαρμάκων και εξετάσεων σε ασφαλισμένους οι οποίοι δεν έπασχαν από τις νόσους για τις οποίες χορηγούνταν και δεν γνώριζαν καν ότι είχαν γίνει χρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου