Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ


Αθήνα 9-5-2018
Αξιότιμε κε Πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ
Τις τελευταίες ημέρες κάποια από τα μέλη, μας τηλεφώνησαν ότι δέχτηκαν επιστολές από την υπηρεσία σας, σε σχέση με υπέρβαση που έχουν κάνει, σύμφωνα με τις συνιστώμενες από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στην συνταγογράφηση ορισμένων εμβολίων και για τον λόγο αυτό τους καλείτε σε έγγραφη απολογία.

Οφείλουμε ευθύς  εξ αρχής να δηλώσουμε ότι:

Είμαστε απολύτως σύμφωνοι με οποιοδήποτε έλεγχο γίνεται, όπου και όταν αυτός  χρειάζεται, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις, πολύ δε περισσότερο αν αυτές έχουν γίνει με δόλο και σκοπό το κέρδος.

Πρέπει όμως να αναφέρουμε, όπως και εσείς εξ άλλου γνωρίζετε, ότι τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν για όλους, ακόμα και για τους ανασφάλιστους, μην δίνοντας έτσι καμία δυνατότητα οικονομικής συναλλαγής, μεταξύ παιδιάτρου και γονιού.

Πέρα από αυτά θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Πολύ συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να αναγκάσουν τον παιδίατρο να υπερβεί τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων εμβολίων, σύμφωνα με τα συνιστώμενα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε κάποιο παιδί, μπορεί να είναι οι κάτωθι:

·         Όταν ο παιδίατρος για ιατρικούς λόγους θεωρήσει ότι θα πρέπει να κάνει λιγότερες ή περισσότερες δόσεις από τις συνιστώμενες. 

·         Όταν το εμβόλιο καταστραφεί για λόγους κακής μεταφοράς, συντήρησης ή ανασύστασης από τους γονείς, αλλά και από τον παιδίατρο κάποιες φορές.
o   Πχ εμβόλια που για κάποιους λόγους δεν μεταφέρθηκαν σωστά από το φαρμακείο, ή δεν συντηρήθηκαν στην σωστή θερμοκρασία 2-8Ο C, είτε γιατί ξεχάστηκαν εκτός ψυγείου, είτε γιατί υπήρξε διακοπή ρεύματος κλπ.
o   Εμβόλια που απροσεξία ή λάθος καταστράφηκαν την ώρα της ανάμειξης του περιεχομένου (για όσα περιέχουν διαλύτη).

·         Όταν την ώρα του εμβολιασμού, μετά από έντονη αντίδραση του παιδιού λόγω φόβου και πόνου, έχουμε την καταστροφή του εμβολίου, λόγω αποτυχημένης έγχυσης.

Κε Πρόεδρε,

Ζητούμε την επιείκεια και την ανοχή σας, όταν τα όρια στην συνταγογράφηση κάποιων εμβολίων ξεπεράσουν κατά 1-3 δόσεις τα συνιστώμενα όρια και όταν αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται συστηματικά και για όλα τα εμβόλια. Σας παρακαλούμε μην εξαντλείτε την αυστηρότητά σας στην συνταγογράφηση των εμβολίων. Οι παιδίατροι αγωνίζονται καθημερινά για την καλύτερη υγεία και εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού της χώρας μας και είμαστε βέβαιοι ότι, αν θα κάνετε έλεγχο, θα διαπιστώσετε ότι μεταξύ των άλλων ειδικοτήτων οι παιδίατροι κάνουν την μικρότερη παραπεμπτικογραφία και συνταγογράφηση σε εξετάσεις και φάρμακα.

Πιστεύουμε ότι όπως και εμείς και η δική σας πρόθεση είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε εμβολιαστικά όλα τα παιδιά της χώρας μας, στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, αφού έχει αποδειχτεί ότι, αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης πέσει κάτω από κάποιο επίπεδο, τότε θα θρηνήσουμε θύματα, σοβαρές επιπλοκές, αναπηρίες και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, επιβαρύνοντας εκτός των άλλων κατά πολύ την ιατρική οικονομική δαπάνη της χώρας μας.

Με την ευκαιρία της επιστολής μας, πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας για τα παιδιά και την δημόσια υγεία, αν θα ελέγχατε μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τον αριθμό των εμβολίων που έχουν συνταγογραφηθεί για όλα τα παιδιά της χώρας μας σε ένα χρόνο. Αν ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος από τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων που συνολικά πρέπει να κάνουν τα παιδιά της χώρας μας για την ηλικία τους, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι μας, αφού αυτό μπορεί να βάζει σε κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων που τα εμβόλια προστατεύουν. Η πρόσφατη εμπειρία με την ιλαρά στην χώρα μας, με πάνω από 2500 κρούσματα, πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής, τρεις θανάτους και πολλές σοβαρές επιπλοκές αποδεικνύουν περίτρανα τις ανησυχίες μας.    

Με εκτίμηση


Ο Πρόεδρος                                                                                                       Ο Γραμματέας

Κων/νος Ι. Νταλούκας                                                                                   Δημήτριος Φούσκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου