Δελτίο Τύπου για την ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Σωτήρη Μπερσίμη, Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου επισκέφθηκε την Παρασκευή 23/3/2018, o πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Σωτήρης Μπερσίμης προσκεκλημένος του Δ.Σ. του Συλλόγου. Σκοπός της επίσκεψής του να συζητήσει θέματα του Οργανισμού που αφορούν τους γιατρούς, να ακούσει τους προβληματισμούς και να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών του Συλλόγου.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΙΣΗ επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβεβλημένοι ιατροί. Πιο αναλυτικά:
Για το clawback μετέφεραν την αγανάκτηση των κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των ακτινολόγων, που πλήττονται αυτή τη φορά, για τις μεγάλες περικοπές που υπέστησαν. Για το ΙΣΗ αποτελεί θέμα άμεσης προτεραιότητας και οι εκπρόσωποι των ιατρών ζήτησαν: 

- Να γνωστοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των clawback & rebate για να μπορέσουν οι γιατροί να προχωρήσουν σε επαλήθευση και προγραμματισμό. 

- Να εφαρμοστεί άμεσα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ειδοποίηση στο e-dapy για την ολοκλήρωση και την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού ανά μήνα.

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο ΙΣΗ εξέφρασε την άποψη ότι ούτε οι ΤοΜΥ, ούτε προκηρύξεις ανάλογες με αυτήν των οικογενειακών ιατρών αποτελούν λύσεις. Επανέλαβε για μια ακόμα φορά την θέση των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης που αποτελεί και θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για ελεύθερη επιλογή ιατρού, ανάπτυξη ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του ασθενή, εφαρμογή δυναμικού – κλειστού ετησίου προϋπολογισμού ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα, άμεση ανάπτυξη Αστικού Τύπου Κέντρων Υγείας 24ωρης εφημερίας.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο ΙΣΗ τόνισε ότι πρέπει άμεσα να αποπληρωθούν για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η συνέχεια του κράτους. Δήλωσε μάλιστα διατεθειμένος να συμβάλλει στη διαδικασία για την ολοκλήρωση, εκκαθάριση και αποπληρωμή των γιατρών.
Τέλος, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΙΣΗ κατέθεσαν την άποψη ότι για την καλύτερη, ταχύτερη, αποτελεσματική και αξιόπιστη λειτουργία του Οργανισμού επιβάλλεται άμεσα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και γενικότερα όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν την περίθαλψη να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Σωτήρης Μπερσίμης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το rebate και το clawback αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Αναγνώρισε ωστόσο ότι παρά την μείωση της συνολικής δαπάνης και την αντίστοιχη μείωση στο clawback δημιουργούνται προβλήματα σε συγκεκριμένες ομάδες ιατρών και εργαστηρίων, στοιχείο που διερευνάται από τον Οργανισμό.

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόνισε πως πρόκειται για μία νέα παροχή προς τους Πολίτες, η οποία αποτελεί πολιτική επιλογή. Επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν στην μειωμένη συμμετοχή των γιατρών στην προκήρυξη των οικογενειακών ιατρών, σημειώνοντας πως τα οριστικά-τελικά αποτελέσματα της θα ανακοινωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Για τις συμβάσεις των ειδικοτήτων, ο κ. Μπερσίμης υπογράμμισε ότι πρόθεση της πολιτείας είναι υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τους Ιατρικούς Συλλόγους και «προ- αγορά επισκέψεων» (time slot). Σημειώνεται ότι για το θέμα στο υπουργείο Υγείας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή. Για τις υπάρχουσες συμβάσεις των συμβεβλημένων ιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ανέφερε ότι παραμένουν-ισχύουν έως την ενεργοποίηση των νέων συμβάσεων.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προ 2012, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τόνισε ότι άμεσα θα εξοφληθούν οι οφειλές για τις οποίες ο Οργανισμός – σύμφωνα με το νόμο – είναι υπεύθυνος και διαθέτει το φυσικό αρχείο (τις υπόλοιπες τις έχει αναλάβει ο ΕΦΚΑ).
Για την καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού (ταχύτερη διεκπεραίωση των επισκέψεων, εκδίκαση ενστάσεων κτλ) ανέφερε ότι σύντομα θα γίνει «άυλη» -ηλεκτρονική- υποβολή των επισκέψεων και επομένως άμεση καταβολή των οφειλομένων προς τους συμβεβλημένους ιατρούς. Ανέφερε επίσης ότι στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν περισσότερες από 200 θέσεις ελεγκτών ηλεκτρονικών παραπεμπτικών για την άμεση διεκπεραίωση και των εξετάσεων.
Ο κ. Μπερσίμης στη συνέχεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των συναδέλφων που παρευρέθησαν στην συνάντηση λύνοντας προβληματισμούς και απορίες.
Η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων απ΄ όλες τις πλευρές κρίθηκε εποικοδομητική, έχοντας κοινό στόχο την βελτίωση της λειτουργίας και των πρακτικών του Οργανισμού προς όφελος ιατρών και πολιτών.

Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας


Χάρης Βαβουρανάκης                                          Γεώργιος Κοχιαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου