Στον αέρα βρίσκονται οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για οικογενειακούς γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ.
Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έληξε τη Δευτέρα, με το ενδιαφέρον των γιατρών να αφορά μόλις το 40% των θέσεων (περίπου 1.100 αιτήσεις)...
Η μοναδική ελπίδα των υπεύθυνων είναι να συρρεύσουν πάνω από 2.000 επιπλέον αιτήσεις έως την ερχόμενη Τρίτη, όταν και λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέσω ΕΛΤΑ.
Σημειώνεται πως η αρχική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είχε παραταθεί, προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει επαρκή συμμετοχή από την πλευρά των γιατρών.
Οι 2.800 οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποτελούν βασικό στοιχείο στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα, καλύπτοντας πάνω από 5 εκατομμύρια Έλληνες σε περιοχές που δεν θα λειτουργούν ΤΟΜΥ.
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, καθίσταται βέβαιο πως το εγχείρημα “ναυαγεί”, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με δεδομένη και την αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων στις προβλεπόμενες αμοιβές (πάγια αντιμισθία 1.600 ευρώ τον μήνα).
Αν και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας εμφανίστηκε να αιφνιδιάζεται, αναζητώντας πολιτική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Πρόβλημα υπάρχει και στον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο επικοινωνούν γιατροί, οι οποίοι ζητούν πληροφορίες για το εάν θα δοθεί παράταση στη διαδικασία.
Απαξίωση
Η έντονη αντίθεση στην προωθούμενη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς, εκφράστηκε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).
Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Ένωσης, αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της σύμβασης των οικογενειακών γιατρών, όπως προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία και από την προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ.
Ενημερώθηκε το σώμα για την ψηφισμένη από τη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πρόταση για την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία αγνοήθηκε από το υπουργείο Υγείας.
Κοινοποιήθηκε η απόφαση των νέων γιατρών να μη συμμετάσχουν στην προκήρυξη της νέας σύμβασης και γνωστοποιήθηκε το νομικό πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα δρομολογηθούν προσεχώς.
Ψήφισμα
Ακολούθησε η σύνταξη και υπογραφή του ακόλουθου ψηφίσματος:
“Οι υπογεγραμμένοι γιατροί καταθέτουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προσπάθεια επίταξης των ιατρείων μας με απαξιωτικούς όρους συνεργασίας με σκοπό τον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα.
Αντιτιθέμεθα στον πολιτικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, εφιστώντας την προσοχή ότι η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι σε λάθος κατεύθυνση και οδηγεί σε:
Καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ασθενών στην ελεύθερη επιλογή του ιατρού τους και στην άμεση πρόσβαση σε αυτόν. εμπόδια πρόσβασης των ασθενών στον θεράποντα ιατρό που γνωρίζει το ιστορικό τους εμπόδια στην ασφαλιστική κάλυψη των υπηρεσιών υγείας που δικαιούνται οι πολίτες στρεβλή χαρτογράφηση αναγκών, η οποία εισάγει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Συμφωνούμε με τις πάγιες θέσεις της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ και ζητούμε εφαρμογή της νομοθεσίας περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής.
Ζητούμε συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς όρους και κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, άνοιγμα συμβάσεων σε νέους ιατρούς με άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στην ΠΦΥ και αύξηση της χρηματοδότησης της, ώστε να αποφορτίζεται το έργο των νοσοκομείων.
Απορρίπτουμε στο σύνολο το περιεχόμενο της παρούσας σύμβασης και ζητούμε διάλογο από μηδενική βάση, επιφυλασσόμενοι των νόμιμων δικαιωμάτων μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συστρατευθούν μαζί μας και να μην υποκύψουν σε μία σύμβαση ομηρείας και ευτελισμού του ιατρικού επαγγέλματος”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου