Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, κρούει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31 Μαϊου), οι Έλληνες καρδιολόγοι επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια άρχισε να αυξάνεται ραγδαία η χρήση των λεγόμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία παράγονται, κυρίως, στην Κίνα.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που μοιάζουν με τσιγάρο, οι οποίες απελευθερώνουν ατμό (αεροζόλ) με ζέσταμα ενός διαλύματος που περιέχει, συνήθως, νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, νερό και αρωματικούς παράγοντες.
Η χρήση τους τριπλασιάζεται ανά έτος και φθάνει σήμερα το 3% έως 7% του γενικού πληθυσμού διεθνώς (1,9% στην Ελλάδα).
Υπάρχει εντονότατη διαφημιστική καμπάνια υπέρ της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, με τον ισχυρισμό ότι αποτελούν πιο υγιεινή εναλλακτική λύση συγκριτικά με το κάπνισμα τσιγάρων (“αθώοι υδρατμοί”), χρήσιμη επιλογή για τη μείωση ή τη διακοπή του καπνίσματος τσιγάρων, τρόπο παράκαμψης των απαγορευτικών νόμων για το κάπνισμα (“κάπνισμα οπουδήποτε”).
Είναι, όμως, πράγματι υγιεινή επιλογή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, η σύσταση του διαλύματος δεν είναι επακριβώς γνωστή, δεδομένου ότι υπάρχει ποικιλία κατασκευαστών (συνήθως στην Κίνα), ανεπαρκής έλεγχος ποιότητας.

Νικοτίνη

Ο ατμός από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει την ίδια ποσότητα νικοτίνης με ένα τσιγάρο (30 μg νικοτίνης/ανά ρουφηξιά x 30 ρουφηξιές = 1.0 mg νικοτίνης) και λιγότερες, μεν, τοξικές - καρκινογόνες ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά υψηλότερες από το σπρέι νικοτίνης.
Παρόλα αυτά, σήμερα δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία των χρηστών, φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος, πιθανή καρκινογόνος δράση (από μεταλλικά στοιχεία, μικροσωματίδια) και πιθανότητα εγκαύματος ή έκρηξης, ενώ δεν είναι γνωστή η επίδρασή του και στις έγκυες γυναίκες.
Ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης εκτιμά πως μπορούν - με πολλές επιφυλάξεις - να χρησιμοποιούνται από καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν τη συνήθεια, αλλά τυχόν απενοχοποίησή τους θα αποτελούσε "Δούρειο Ίππο" για παιδιά, τα οποία θα οδηγηθούν σε εξάρτηση από τη νικοτίνη.

1 σχόλιο:

  1. Το άρθρο είναι τέλειος πρόχειρο χωρίς κάποια έρευνα ως υπόβαθρο .τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου έχουν αναδείξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως την ασφαλέστερη εναλλακτική καπνίσματος αφού περιέχει έως 95 τοις εκατό λιγότερα χημικά στοιχεία.δεν υπάρχει υγρό με 30 τις εκατό νικοτίνη όπως λέτε ,και όλα τα υγρά πλέον ελέγχονται για απουσία διακετυλιου .ο κίνδυνος να εκραγεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ο ίδιος με το κινητό που έχετε στην τσέπη σας .αν όλοι οι καπνιστές άλλαζαν τον καπνό με το ατμισμα θα είχαμε εκατομμύρια θανάτους λιγότερους.οταν κάνατε ένα άρθρο να μιλάτε με έρευνες και συγκρίσεις όχι αυθαίρετα με γενικολογιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή