Ανακοίνωση Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος

5 Μαΐου 2017



ΘΕΜΑ : Πρωτοβάθμια περίθαλψη

H Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής ανεφέρθη με αιχμές για ελλειμματική ακαδημαϊκή εκπαίδευση των Παθολόγων έναντι των γενικών ιατρών στην ΠΦΥ, σε ανάρτησή της στην διαβούλευση και μάλιστα ανυπόγραφα!!
Εκ μέρους της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΈΝΩΣΕΩΣ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

α) Ο χρόνος εκπαιδεύσεως  των γενικών ιατρών αντικειμενικά είναι ελλειμματικός (4 αντί 5 έτη) και με έξι μήνες μόνο παθολογίας όταν οι περισσότερες εξειδικεύσεις της παθολογίας ζητούν ως προαπαιτούμενο ένα έτος παθολογία και άνω, π.χ. Μικροβιολογία, γεγονός που καθιστά τους  μικροβιολόγους πιο έμπειρους σε παθολογικά ζητήματα από ότι οι γενικοί ιατροί.

β) Το επίπεδο εκπαίδευσης της Γενική Ιατρικής βασίζεται στην βραχύχρονη παρακολούθηση πολλών  ειδικοτήτων με σκοπό την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη πρόληψη .Στην καθημερινότητα όμως προσεγγίζονται και καλούνται να αποφασίσουν για ασθενής με χρόνια και πολύπλοκα προβλήματα (ΣΔ, Υπέρταση , Δυσλιπιδαιμία, Καρδιακή ανεπάρκεια, Μεταβολικό Σύνδρομο κ.α.) για τα οποία δεν έχουν καμία εμπειρία και την «γενναιότητα» της παραπομπής τους σε Ειδικό Παθολόγο…


γ) Ιστορικά η Γενική ιατρική στην Ελλάδα δομήθηκε στα συντεχνιακά συμφέροντα κάποιων ανειδίκευτων ιατρών προκειμένου να αποκτήσουν επιστημονική υπόσταση… ενώ η ειδικότητα έπρεπε να στελεχωθεί από τους ήδη πρωτοβάθμιους ιατρούς που ήταν οι Παθολόγοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας αναίτιας αντιπαλότητος η οποία φαίνεται να αποκτά πλέον θεσμικό επίπεδο με την άποψη της ένωσης των γενικών Ιατρών.

δ) Από γενέσεως του Ελληνικού Κράτους και μέχρι τις ημέρες μας (κυρίως όμως τα τελευταία χρόνια), η πολιτεία είτε με την μορφή των  ασφαλιστικών ταμείων είτε με την μορφή του ΕΟΠΥΥ εμπιστεύτηκε και στήριξε  την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους Παθολόγους, πολύ πριν εμφανιστεί η ειδικότητα της Γενικής ιατρικής.

ε) Τέλος, στην ανακοίνωση διαμαρτύρονται που εξισώνονται με τους Παθολόγους ενώ αποδέχονται να είναι εκ περιτροπής παιδίατροι. Αναρωτιόμαστε γιατί άραγε δεν θέλουν να εξισωθούν με τους παιδιάτρους, τους χειρουργούς, τους γυναικολόγους κ.λ.π. αφού έχουν εκπαιδευθεί στην παιδιατρική την χειρουργική την γυναικολογία και πάει λέγοντας!!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν δεχόμαστε από την Ένωση των Γενικών Ιατρών να αφήνει υπόνοιες για ανεπάρκεια Παθολόγων στην πρωτοβάθμια για να καλύψουν τις δικές τους ελλείψεις και ανεπάρκειες.

Η Ελληνική πραγματικότητα  περικλείει στην πρωτοβάθμια Υγεία, Παθολόγους, Παιδιάτρους και από 15ετίας και γενικούς ιατρούς . Η προσπάθεια μονοπωλήσεως της πρωτοβάθμιας από την Ένωση Γενικών Ιατρών θεωρούμε πως έχει καθαρά συντεχνιακές ρίζες. Καλό λοιπόν θα ήταν, να μην εκφέρονται τέτοιου είδους συντεχνιακές απόψεις στον δημόσιο διάλογο και να κοιτάξουμε ο καθένας να κάνει όσο καλύτερα γίνεται την δουλειά του, που είναι η διασφάλιση της υγείας των ασθενών.

Στην ιατρική του σήμερα δεν υπάρχουν αυθεντίες και παντογνώστες, πόσο μάλλον με ελλειπή εκπαίδευση!!!

Εκ της Εκτελεστικής Επιτροπής της

Επαγγελματικής Ενώσεως Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε)

6 σχόλια:

  1. Διαιρει και βασιλευε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια, ριξτε λαδι στη φωτια, εντωμεταξυ (Οι Τσιπρανελιζαιοι αυξανουν τους φορους και τις εισφορες) ,να δουμε ποσοι γιατροι θα μεινουν στη χωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού λειτούργησε για πάνω από 40 χρόνια με βάση τον Παθολόγο. Η εφαρμογή του θεσμού έγινε πιλοτικά σε λίγες περιοχές και , κακώς, δεν επεκτάθηκε . Οι γενικοί γιατροί καλούνται να συμπληρώσουν τους Παθολόγους στην ΠΦΥ, δίχως να παίζουν τον ρόλο του τροχονόμου. Δεν πρέπει να έχουν προτεραιότητα που θα πάει ο πάσχων , αλλά ποιος έχει πραγματική ανάγκη να παραπεμφθεί . Είναι ανάγκη να εκπαιδεύονται ώστε να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα περισσότερα περιστατικά όπως συμβαίνει με τους Παθολόγους. Θυμίζω ότι κάποια εποχή , η ειδικότητα γενικής ιατρικής εδόθη κατ΄ απονομήν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με την ιδια λογικη και η παθολογια ηταν 2 χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το μειζων εναι οτι υπαρχει ανεπαρκης εως ελλιπης εκπαιδευση,τα λοιπα εκ του πονηρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανεπαρκη μυαλα υπαρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή