Βουτιά 9% σε έναν μήνα στα έσοδα του ΕΦΚΑ – Στα όρια οι ελεύθεροι επαγγελματίες (και) της Υγείας

Αντιστρόφως ανάλογη της αύξησης των εισφορών είναι η εισπραξιμότητά τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, σε ένα μήνα καταγράφηκε μείωση της τάξης του 9% στην εισπραξιμότητα των εισφορών του ΕΦΚΑ, η οποία αποτυπώνει την εξάντληση ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχαλουμένων να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα παρέμβαση, η οποία θα φέρει αύξηση έως 36% στις εισφορές για 1,4 εκατομμύριο ασφαλισμένους.
Τα στοιχεία δείχνουν πως τον Ιανουάριο η εισπραξιμότητα ήταν της τάξης του 69,29%, ενώ τον Φεβρουάριο μειώθηκε στο 60,01%.
Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι και τα στοιχεία του Μαρτίου, καθώς δείχνουν μηνιαίο έλλειμμα 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 1,414 εκατομμύρια ειδοποιητήρια και καταβλήθηκαν 173,1 εκατομμύρια ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 249,8 εκατομμυρίων.
Τον Φεβρουάριο εξοφλήθηκε το 56,05% των ειδοποιητηρίων (793.018) και καταβλήθηκε το 60,01% (151,5 εκατομμύρια ευρώ) από τα συνολικά 252,1 εκατομμύρια που απαιτήθηκαν.

Αντιδράσεις

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας κάνουν λόγο για προσπάθεια εξόντωσης, η οποία επιχειρείται με τις διαδοχικές αυξήσεις στις εισφορές και τον υπολογισμό ακόμη και εισφορών ως εισόδημα...
Οι Ενώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και φυσικοθεραπευτών έχουν αντιδράσει έντονα (εδώ), ενώ σε ανάλογο κλίμα είναι και η αντίδραση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).
Οι οδοντίατροι υπογραμμίζουν πως ο νέος φοροασφαλιστικός νόμος θα επιφέρει την εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, το εισόδημα των οποίων δημεύεται υπέρ του ΕΦΚΑ και της εφορίας.
Όλα αυτά, τη στιγμή που η σκληρή τιμωρία του συνεπή φορολογούμενου, την οποίαν επιφέρει ο νόμος, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Εκδικητικό

Το προεδρείο της ΕΟΟ τονίζει πως δεν έχουν περάσει ούτε πέντε μήνες από την εφαρμογή του νέου φοροασφαλιστικού νόμου και αποδεικνύεται περίτρανα πόσο πρόχειρο και εκδικητικό είναι το εγχείρημα της κυβέρνησης:
“Με νέες εφευρέσεις της κυβέρνησης επιχειρείται η ολοκληρωτική οικονομική και βιοτική εξόντωση των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας μας, καθώς επαπειλείται νέα λαίλαπα με την επικείμενη νέα αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών”!
Οι οδοντίατροι εκφράζουν την οργή τους και ζητούν, για μία ακόμη φορά, την πλήρη κατάργηση του νέου φοροασφαλιστικού νόμου.
Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου