Τμήμα τεκμηρίωσης συνταγογράφησης θα ζητήσει ο ΠΦΣ από τον ΠΙΣ


Πρόταση να δημιουργηθεί ακόμη και τμήμα τεκμηρίωσης στοιχείων συνταγογράφησης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για να υπάρξει αμοιβαία δέσμευση σε συγκεκριμένες αρχές, βάζοντας έτσι φραγμό στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, θα κάνουν οι φαρμακοποιοί.

Οι τελευταίοι, μιλούν για μία κατάσταση που έχει ξεφύγει τελείως με τους γιατρούς να καταπατούν ξεκάθαρα και σε καθημερινή βάση τον νόμο. Ο Νόμος –του 2012- ορίζει ότι οι συνταγές γράφονται βάσει της δραστικής ουσίας και οι γιατροί έχουν ένα περιθώριο 15% -επί του συνόλου των συνταγών τους- να γράψουν συγκεκριμένη επωνυμία σκευασμάτων στα χωρίς υποκατάσταση φάρμακα.  Νόμος, που όμως- όπως λένε- μένει μόνο στα χαρτιά, και έτσι η  κατευθυνόμενη συνταγογράφηση όχι μόνο ζει αλλά και βασιλεύει.

Σε συνομιλία με παράγοντα από τον φαρμακευτικό κλάδο, αυτός μας επεσήμανε ότι οι συνταγές που έχουν συλλεχθεί και καταπατούν το νόμο και οι οποίες εντός των ημερών κατατίθενται στις αρμόδιες αρχές  είναι κατά βάση από παθολόγους και εν συνεχεία από καρδιολόγους. Όπως μας είπε, πρόκειται για δύο ειδικότητες, που αν και διαφορετικές,  αλληλοκαλύπτονται, ακριβώς επειδή δεν εφαρμόζονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.  

Για το θέμα της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης  έχει ζητηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, εδώ και μία εβδομάδα, χωρίς όμως ο τελευταίος να έχει οριστικοποιήσει κάποιο ραντεβού.   

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι του κλάδου των φαρμακοποιών πιέζουν τον ΕΟΠΥΥ να τοποθετηθεί τελικώς Δημόσια, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την θέση του αν   είναι υπέρ ή κατά της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, καθώς όπως λένε, ο Νόμος μπορεί να υπάρχει και να την απαγορεύει αλλά έχει εξελιχθεί σε ‘’φύκια για μεταξωτές κορδέλες’’.  Πρέπει, όπως λένε, να ξέρει και ο κάθε Έλληνας πολίτης τι πρεσβεύει το κράτος για το συγκεκριμένο θέμα.

Η πλειονότητα των φαρμακοποιών ισχυρίζεται ότι στις συνταγές που φθάνουν στα φαρμακεία τους και είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν, οι γιατροί στα σχόλιά τους αναφέρουν  σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών ή  κάνουν σχολιασμό πάνω σε post it, για ευνόητους λόγους. Κάποιοι άλλοι δε γιατροί μπαίνουν και στη διαδικασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον φαρμακοποιό, προκειμένου να «σιγουρέψουν» το σκεύασμα που θα δοθεί ή ακόμη και του προσωπικού μηνύματος στον υπολογιστή του φαρμακοποιού.

Καταγγέλλουν δε ότι δέχονται ακόμη και απειλές από γιατρούς αν τύχει και δώσουν σκεύασμα της μη «αρεσκείας» τους, δηλαδή άλλης εταιρείας.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρουν ότι τελικώς, επειδή όπως επιβεβαιώνει η ισχύς του Νόμου δεν αρκεί από μόνη της για να εφαρμοστεί, πρέπει να επιβληθούν και πρόστιμα-κυρώσεις σε όσους τον καταπατούν, λειτουργώντας έτσι αποτρεπτικά για ανάλογες παραβατικές συμπεριφορές στο μέλλον.

1 σχόλιο: