Το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης που άρχισε να λειτουργεί ξανά, καθώς και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. 
Το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, είχε αναστείλει τη λειτουργία του εδώ και μερικά χρόνια και τώρα μεταφέρθηκαν δύο δερματολογικές κλινικές του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης σε ένα χώρο που πλέον προσφέρει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς νοσηλείας στους πολίτες. Λειτουργούν επίσης τακτικά εξωτερικά ιατρεία και εργαστηριακή υποστήριξη για  πολύ εξειδικευμένες θεραπευτικές πράξεις και θεραπείες.
Ο υπουργός δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο χώρο:  «Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό κέντρο αναφοράς για ειδικά νοσήματα που προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. 

Αυτό, κατά την άποψη μας, είναι ένα σήμα ότι το ΕΣΥ όχι απλώς σταθεροποιεί τη λειτουργία του αλλά σιγά-σιγά ανακτά δομές που είχαν εγκαταλειφθεί, αναβαθμίζει την ποιότητα της φροντίδας, αυξάνει την ικανότητα του να ανταποκρίνεται σε περισσότερες ανάγκες των πολιτών. 
Παράλληλα με το νοσοκομείο, λειτουργεί και η μονάδα του ΠΕΔΥ, που επίσης είναι μια αξιοπρεπής μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επαρκή στελέχωση από τις βασικές ειδικότητες  που και αυτή παίζει ένα συμπληρωματικό ρόλο και υπάρχει και καλή συνεργασία.
Το μήνυμα είναι ότι όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας μπορούν να συνεργάζονται και να προσφέρουν την καλύτερη περίθαλψη και την καλύτερη φροντίδα στον πολίτη. Αυτό είναι το μεγάλο αίτημα σήμερα, να έχουμε ένα λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα Υγείας». 
Αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε: «Είμαστε στην τελική ευθεία, έχουμε δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μια ευρύτερη συζήτηση. Θεωρούμε ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι σύλλογοι ασθενών, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα μεγάλο βήμα αυτό που θα αναδιοργανώσει και θα βελτιώσει συνολικά τη λειτουργία του ΕΣΥ. 
Εκτιμούμε ότι ο νόμος να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, θα λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). 
Υπάρχει μια διασπορά 239 τέτοιων δομών σε όλη την Ελλάδα. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε, κυρίως του νέους γιατρούς, ότι η ΠΦΥ είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους γιατρούς,  οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση, να προσφέρουμε όσο είναι δυνατόν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα. Έχουμε πει ότι η μισθολογική αφετηρία θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή στα επίπεδα του Επιμελητή Α΄, για να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους νέους γιατρούς να επιλέξουν αυτήν την κατεύθυνση. 
Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Το πλάνο είναι για 3050 προσλήψεις στην ΠΦΥ που θα  καλύψουν τις πρώτες 239 δομές. Η προκήρυξη θα βγει μέσα στο Μάιο
Κάνουμε όμως και μια προσπάθεια, παράλληλα, να στηρίξουμε και τις υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ, τα εργαστήρια τους ιδιαίτερα, που μπορούν να καλύψουν πολύ περισσότερες ανάγκες και να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Άρα παράλληλα με τη στήριξη των σημερινών δομών αναπτύσσουμε τις νέες δομές τις πιο αποκεντρωμένες  που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της ολιστική φροντίδας και της πρόληψης».
Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη  νέα πτέρυγα Χειρουργείων- Διοίκησης & Κεντρικής Αποστείρωσης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ όπου ενημερώθηκε για την ανακατασκευή της υπάρχουσας πτέρυγας χειρουργείων και την προμήθεια- εγκατάσταση νέου ιατρικού εξοπλισμού. 
Στη συνέχεια, δήλωσε ότι η  νέα πτέρυγα του ΑΧΕΠΑ είναι εντυπωσιακή. "Θεωρώ ότι είναι μία τεράστια αναβάθμιση όχι μόνο για το νοσοκομείο αλλά και για το δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής. Νομίζω ότι οι δυνατότητες, οι προδιαγραφές και  το επίπεδο του εξοπλισμού είναι εξαιρετικό, τα χειρουργεία είναι υπερσύγχρονα, θα υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και για φορητό αξονικό τομογράφο, που είναι σημαντική καινοτομία. Επίσης τα πλυντήρια και αποστειρωτήρια είναι μια εξαιρετική υποδομή που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο του νοσοκομείου αλλά και άλλων νοσοκομείων της περιοχής, συμβάλλοντας την προσπάθεια που κάνουμε να απεξαρτηθεί το ΕΣΥ από τα ιδιωτικά συνεργεία.
Το στοίχημα πλέον για την πολιτεία είναι να μπορέσει, αυτή η επένδυση που έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η ΥΠΕ, να στελεχωθεί και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής. Η σημερινή εικόνα δείχνει ένα δημόσιο σύστημα υγείας που είναι σε ανάπτυξη, που αναβαθμίζεται και δημιουργεί προϋποθέσεις περίθαλψης υψηλού επιπέδου. 
Πρωτεύουσα σημασία έχει, βεβαίως πάντοτε το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος γι΄ αυτό κι εδώ δεν ερχόμαστε μόνο για να δούμε τα κτήρια και τις υποδομές αλλά και για να συνομιλήσουμε με τους γιατρούς και το προσωπικό που κρατάνε όρθιο το ΕΣΥ και σε μια περίοδο πολύ μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. 
Αυτή είναι μια πραγματικότητα που η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει και να είναι συνεπής απέναντι στους ανθρώπους αυτούς.  Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την περίοδο να υπάρχει μια κανονικότητα στις αμοιβές και στο υπερωριακό έργο το οποίο καταβάλλεται. Υπάρχουν επιμέρους προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε. 
Έχει γίνει, επίσης, μια σημαντική προσπάθεια εξυγίανσης των νοσοκομείων με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πολλών χρόνων και πιστεύουμε ότι από φέτος τα νοσοκομεία να σταματήσουν να παράγουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Αυτό δημιουργεί συνθήκες κανονικότητας στο εφοδιασμό τους και πλέον το κρίσιμο ζήτημα είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που είναι σε εξέλιξη και μαζί με αυτή την ενίσχυση που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα να ολοκληρωθεί η παρέμβαση μας που αποτελεί μια ένεση ανθρώπινου δυναμικού, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας».