Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής: ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Αγαπητά μέλη

Ακολουθεί ως συνημμένο, το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Αν και το Υπουργείο Υγείας δεν μας έστειλε καμία ενημέρωση για την δημιουργία του βιβλιαρίου υγείας παιδιού, και συνεχώς και επιδεικτικά αγνοεί την Ένωσή μας, εμείς καλωσορίζουμε θετικά οποιαδήποτε δράση αναμόρφωσης της υγείας του παιδιού γίνεται, από όπου κι αν αυτή προέρχεται και εφ όσον βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση. Δηλώνουμε δε για πολλοστή φορά ότι είμαστε στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να βοηθήσουμε αφιλοκερδώς, όπου αυτό χρειαστεί. Η Ένωσή μας καλώς ή κακώς παραμένει οπαδός της συλλογικότητας για το καλύτερο αποτέλεσμα. 
Η άποψή μας είναι ότι έγινε προσπάθεια το βιβλιάριο υγείας παιδιού να γίνει λειτουργικότερο, αποτελεσματικότερο, πληροφοριακό και βοηθητικό για τον επαγγελματία Παιδίατρο και γονιό. 

Αυτό όμως που μας έκανε πολύ κακή εντύπωση είναι το γεγονός ότι στην επιτροπή που ανατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την σύνταξή του, ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει η Ένωσή μας ούτε και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, τα δύο κατ' εξοχήν θεσμικά όργανα που ασχολούνται με την υγεία του παιδιού.

Όσον αφορά την Ένωσή μας, εννοούμε τους Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους, τους καθημερινούς δηλαδή χρήστες του βιβλιαρίου υγείας παιδιού !! 


Τι ποιο λογικό, ο Ελευθεροεπαγγελματίας Παιδίατρος που είναι ο κυριότερος χρήστης του βιβλιαρίου υγείας, και κατεξοχήν απασχολούμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα του παιδιού, να έχει και την μεγαλύτερη εμπειρία για τις όποιες αδυναμίες και τον ορθότερο σχεδιασμό του.
Πραγματικά είναι κρίμα που αβλεψίες ή πιθανές αγκυλώσεις στην σκέψη, δεν αφήνουν την ευρύτητα του πνεύματος να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του όποιου φορέα ή ατόμου είναι γνώστης του αντικειμένου και που θέλει να συμμετέχει. Δυστυχώς η αξιοκρατία και ο πλουραλισμός παραμένουν άπιαστο και μακρινό όνειρο για την χώρα μας. Κρίμα.

Επί της ουσίας τώρα για το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

​1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ πουθενά δεν αναφέρεται ότι το βιβλιάριο υγείας παιδιού αποτελεί έγγραφο που περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και εμπίπτει στον νόμο περί ιατρικού απορρήτου. Έπρεπε συνεπώς, σαφώς και σε εμφανές σημείο, να αναφέρεται ότι δεν μπορεί να ζητείται να το δουν ή να το φωτοτυπήσουν ασφαλιστές, σχολεία ή διάφοροι άλλοι. Παρακαλούμε τον Υπουργό Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας για την άμεση διόρθωση.  ​




2. Στους πίνακες παρακολούθησης του παιδιού, ηλικίας 1-2 εβδομάδων και 2 μηνών, υπάρχει πεδίο για συμπλήρωση που αναφέρεται ως "Ανιχνευτικός έλεγχος ακοής". 

Μα αν δεν κάνουμε λάθος ο έλεγχος ωτοακουστικών εκπομπών είναι προαιρετικός, γίνεται μόνο στα ιδιωτικά Μαιευτήρια και δεν αποζημιώνεται από την πολιτεία.Οι γονείς δηλαδή πρέπει να τον πληρώσουν. Εκτός κι αν κάτι έχει αλλάξει και δεν το ξέρουμε, ή το Υπουργείο Υγείας τον θεωρεί σημαντικό έλεγχο και έχει την πρόθεση να τον αποζημιώσει και να τον κάνει υποχρεωτικό για όλα τα Μαιευτήρια της χώρας, που κατά την γνώμη μας είναι και το ορθό να γίνει. Είναι όμως πράγματι αυτή η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας ή γράφτηκε κάτι στο βιβλιάριο υγείας παιδιού, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ; Ας μας το διευκρινήσει το Υπουργείο Υγείας.


​3. Δίπλα από κάθε πίνακα παρακολούθησης του παιδιού έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μία κενή σελίδα, προκειμένου ο Παιδίατρος να μπορεί να συμπληρώνει πληροφορίες που αφορούν την παρακολούθηση παιδιών που γεννήθηκαν με σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν μεγάλο ιστορικό ήδη από την γέννησή τους. 

Το βιβλιάριο φαίνεται να έγινε με την σκέψη της επιτροπής μόνο για το υγιές παιδί, λησμονώντας ότι πολλές φορές παρακολουθούμε παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, ή τελειόμηνα αλλά με προβλήματα που τα ακολουθούν στην ζωή τους. 

Τα παιδιά αυτά χρειάζεται να παρακολουθούνται συχνότερα και ειδικότερα, με τακτικούς προγραμματισμένους ελέγχους όπως τα άλλα παιδιά αλλά με την εξής διαφορά. Τα παιδιά αυτά πρέπει να κάνουν λεπτομερέστερους έλεγχους ανάπτυξης, πολλές και συχνότερες εργαστηριακές εξετάσεις, παίρνουν φάρμακα, κάνουν συχνά εισαγωγές σε νοσοκομεία, κάνουν νοσηλείες στο σπίτι, επεμβάσεις κλπ. 

Σε ποιό σημείο ακριβώς του βιβλιαρίου θα σημειώνονται όλα αυτά; 

Που έχει προβλεθεί χώρος στους πίνακες προγραμματισμένου ελέγχου ώστε να σημειωθούν τα φάρμακα που παίρνουν, κάθε πότε τα παίρνουν, σε ποιές δόσεις, πότε είναι ο προγραμματισμένος έλεγχος για τον επόμενο έλεγχο κλπ. ​Για κάποια από τα στοιχεία αυτά η καταγραφή της πληροφορίας σε άλλο σημείο του βιβλιαρίου, δεν βοηθά καθόλου την σωστή παρακολούθηση και την συνέχεια, αφού η πληροφορία αν δεν είναι στην σωστή της θέση μπερδεύεται, χάνεται και δεν αξιοποιείται.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όσον αφορά τα πρόωρα απουσιάζουν ολοκληρωτικά οι καμπύλες που αφορούν την αποτύπωση των σωματομετρικών τους στοιχείων μέχρι την ηλικία των 40 εβδομάδων γέννησης.




4. ΔΥΣΤΥΧΩΣ για άλλη μια φορά τα εμβόλια, το σπουδαιότερο δηλαδή τμήμα της πρόληψης αφήνεται στην τύχη του, στην πληροφόρηση δηλαδή των γονιών από τα μαμαδοσάιτ στο facebook και την παραπληροφόρηση να στηρίζει τους αντιεμβολιαστές. 
Για τα εμβόλια δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον γονιό όσον αφορά την αξία τους και την ανάγκη του εμβολιασμού των παιδιών τους. 
Ακόμα και αυτός ο πίνακας με τα εμβόλια που είναι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, που υπήρχε στο προηγούμενο βιβλιάριο υγείας, και που μπορούσε ο γονιός να γνωρίζει τις χρονικές ηλικίες που γίνονται στο παιδί του, ΔΥΣΤΥΧΩΣ εξαφανίστηκε. 
Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τον τρόπο μεταφοράς, αποθήκευσης και συντήρησης των εμβολίων από το φαρμακείο στο ψυγείο των γονιών. 
Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις παρενέργειες των εμβολίων, τι να περιμένουν και τι ακριβώς να κάνουν οι γονείς σε περίπτωση που το παιδί τους εμφανίσει κάτι μετά τον εμβολιασμό. 
Δεν υπάρχει καμία μέριμνα ενημέρωσης των γονιών ότι μπορούν και πρέπει να αναφέρουν την όποια παράπλευρη αντίδραση εμβολίου που έγινε στο παιδί τους μέσω του Παιδιάτρου τους στον ΕΟΦ. 

Δεν υπάρχει καμία αναφορά, καμία διαβεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας προς τους γονείς ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών τους. 

Δεν δίνεται καμία διευκρίνηση για την υποχρέωση που έχουν οι γονείς να έχουν εμβολιασμένα τα παιδιά τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού, για την εγγραφή τους σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία κλπ. 
Δεν δίνεται καμία διευκρίνηση σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται το κάθε εμβόλιο και από τι προφυλάσει.
Δεν δίνεται καμία πληροφορία ότι το εμβόλιο για την φυματίωση πρέπει να γίνεται στα νεογέννητα που είναι υψηλού κινδύνου για την νόσο αυτή, στα Μαιευτήρια της χώρας.

*Σημειολογικά και με την ευκαιρία αναφέρουμε, ότι η Ένωσή μας εδώ και χρόνια φωνάζει για ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής εμβολίων. Εϊναι απαράδεκτο την στιγμή που η ΗΔΙΚΑ μας έχει διαβεβαιώσει ότι έχει την τεχνική δυνατότητα να το πραγματοποιήσει και ότι είναι στην χέρι του Υπουργείου Υγείας να δώσει την εντολή, η χώρα μας να μην προχωράει σε εξελιγμένους και σύγχρονους τρόπους καταγραφής των εμβολιασμών. 



5. Στον πίνακα για την ηλικία των 11-12 ετών, όπως και στους επόμενους, υπάρχει πεδίο που αναφέρεται ως "Έλεγχος θυρεοειδούς αδένα" δίχως καμία επεξήγηση. 
Αφήνεται στον Παιδίατρο να υποθέσει τι ακριβώς; 
Πρόκειται για προληπτικό έλεγχο; 
Ζητείται να παραπέμψουμε το παιδί για υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και TSH ή μας ζητά να ψηλαφήσουμε κλινικά τον θυρεοειδή; Και αν πρόκειται για παραπομπή και για εργαστηριακό προληπτικό έλεγχο, άρχισαν να δικαιολογούνται οι εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ ή μας ξεφεύγει κάτι; 
Αν αρχίσουμε και συνταγογραφούμε και παραπέμπουμε εργαστηριακά δεν θα μας καλέσει ο ΕΟΠΥΥ για απολογία; Ας μας το διευκρινήσει το Υπουργείο Υγείας.

6. Στους ίδιους πίνακες (11-12 ετών κλπ) υπάρχει για να συμπληρωθεί το πεδίο "Αυτιά" χωρίς καμία επεξήγηση. 
Εννοούν την εξωτερική εμφάνιση των πτερυγίων; 
Εννοούν παραπομπή του παιδιού για ακουόγραμμα; Μα και αυτή η ξέταση δεν δικαιολογείται και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με την ένδειξη πρόληψη. 
Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε την χρήση του όρου "Αυτιά". Ας μας το διευκρινήσει το Υπουργείο Υγείας.

7. Δεν υπάρχει πουθενά εργαστηριακός προληπτικός έλεγχος για το φυσιολογικό παιδί. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί μεγάλο κενό και πρόβλημα για την παρακολούθηση των παιδιών και την πρόληψη. Ο Παιδίατρος αναγκάζεται να πει στον γονιό ότι πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τον έλεγχο, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν δικαιολογεί παραπεμπτικό με την διάγνωση πρόληψη. 



Κάποιες παρατηρήσεις μικρότερης σημασίας​
​ αλλά σημαντικές κατά την γνώμη μας​



1. Δεν υπάρχει πουθενά ανιχνευτικός έλεγχος για αυτισμό πχ MCHAT ή άλλο.

2. Στην σελίδα 23, στην ενημέρωση των γονιών για την ασφάλεια υπάρχει ο όρος "η κούνια έχει τις προδιαγραφές ασφαλείας". Μάλλον ξέχασαν να τις αναφέρουν. Που θα ανατρέξει ο γονιός ή ο παιδίατρος για να τις μάθει και που ακριβώς είναι γραμμένες;

3. Σε κανένα πίνακα παρακολούθησης δεν έχει προβλεθεί να σημειώνονται τα φάρμακα που παίρνει το παιδί (εκτός της βιταμίνης D), όπως και αν υπάρχει φαρμακευτική αλλεργία.

4. Σε κανένα πίνακα στον έλεγχο των συστημάτων και οργάνων, δεν υπάρχει πρόβλεψη για έλεγχο με ένδειξη "Γενική εμφάνιση παιδιού" που θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική πληροφορία.

5. Σε κανένα πίνακα για τα μεγαλύτερα παιδιά δεν υπάρχει πρόβλεψη για να σημειώσουμε αν σε κάποια δόντια υπάρχει τερηδόνα, αποχρωματισμοί, κηλίδες κλπ, παρά μόνο το ασαφές "στοματική κοιλότητα". Για ένα από τα σημαντικότερα θέματα υγείας των παιδιών, την στοματική υγεία, δεν έχει διατεθεί παρά ελάχιστη ενημέρωση και πίνακες ελέγχου, σε αντίθεση με άλλα όχι τόσο σημαντικά.

6. Μαζί με τους απόλυτους αριθμούς για το βάρος, το ύψος και τα άλλα σωματομετρικά, θα ήταν χρήσιμο να αναγράφεται και η εκατοστιαία θέση.


7. Δεν αναφέρεται πουθενά ως οδηγία προς τους γονείς για τα βρέφη, ότι πρέπει να μπαίνουν αρκετές φορές την ημέρα και όσο ο γονιός είναι ξύπνιος και δίπλα τους, σε θέση πάνω στην κοιλιά τους, γνωστή ως "Tummy time", προκειμένου δυναμώσουν οι μύες της ωμικής ζώνης και η αποφυγή πλαγιοκεφαλίας μεταξύ των άλλων.

8. Δεν υπάρχουν πουθενά καμπύλες αναφοράς για την αρτηριακή πίεση στα παιδιά.

9. Δεν αναφέρεται στους πίνακες ότι στον έλεγχο της όρασης με οπτότυπα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία φορά έλεγχος για δυσχρωματοψία.
Σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες για την συνεχιζόμενη παρακολούθηση του παιδιού, στα τρία του χρόνια πρέπει να εξεταστεί από οφθαλμίατρο. Ο έλεγχος με οπτότυπα, για διαφόρους λόγους, δεν μπορεί με αξιοπιστία να αναδείξει προβλήματα που συχνά βρίσκουμε στα παιδιά. Για απρόσιτες περιοχές της χώρας μας, εκεί που δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, τα οπτότυπα και η χρήση τους είναι μια φθηνή και ικανοποιητική λύση.


Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου