Στην Αχαΐα η «πρεμιέρα» του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή

Στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας και το πρώην ΙΚΑ Ζαρουχλέικων
Παναγιώτα Καρλατήρα - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Στόχος η ένταξη και των 300 δομών υγείας του ΠΕΔΥ αλλά και η διασύνδεσή τους με τα δημόσια νοσοκομεία ώστε ο φάκελος να «ανοίγει» σε όλους τους γιατρούς κατά την επίσκεψη του πολίτηΑπό το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας και το πρώην ΙΚΑ Ζαρουχλέικων στην Αχαϊα θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική εποχή του ΠΕΔΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι δύο δημόσιες δομές του Πανελληνίου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) είναι έτοιμες να… ανοίξουν τον «ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή» που προωθεί πιλοτικά το υπουργείο Υγείας. Ήδη οι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση της πλατφόρμας που ετοίμασε η ΗΔΙΚΑ και αναμένεται το ξεκλείδωμα της εφαρμογής για να αρχίσουν να βάζουν σε αυτή δεδομένα.



Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, όπως τον παρουσίασε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας κ. Σταμάτης Βαρδαρός, σταδιακά θα εντάσσονται συνεχώς το επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος του 2017 δομές του ΠΕΔΥ, δηλαδή Κέντρα Υγείας και πρώην Πολυιατρεία και Ιατρεία ΙΚΑ, στο σύστημα ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου.

Τελικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ένταξη και των 300 δομών υγείας του ΠΕΔΥ αλλά και η διασύνδεσή τους με τα δημόσια νοσοκομεία ώστε ο ηλεκτρονικός φάκελος να «ανοίγει» σε όλους τους γιατρούς κατά την επίσκεψη του πολίτη, τακτική ή επείγουσα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, παρουσίασε επίσης το σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ερχόμενο Ιούνιο. Βάσει του σχεδίου θα αναπτυχθούν 50 εκ των 240 ιατρείων γειτονιάς που θα λειτουργήσουν μέχρι το 2020. Σε αυτά, θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός, παιδίατρος, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας και θα είναι κάτω από την ομπρέλα των σημερινών ΠΕΔΥ που θα λειτουργούν ως μονάδες αναφοράς.

Κλειστή η πόρτα του ΠΕΔΥ για τους γιατρούς που έφυγαν το 2014 

Οριστικά κλείνει το ζήτημα της επιστροφής στο ΠΕΔΥ περίπου 2.500 γιατρών οι οποίοι το 2014 – με βάση τον Ν 4238/2014 που τους καλούσε να επιλέξουν ή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ή το ιδιωτικό ιατρείο τους- είχαν αποφασίσει να ιδιωτεύσουν. Οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλοι οι γιατροί θα επιστρέψουν στις θέσεις τους στο ΠΕΔΥ γίνονται έπεα πτερόεντα.

Αντί για την επάνοδο των γιατρών το υπουργείο Υγείας προωθεί ρύθμιση με την οποία θα τους πριμοδοτήσει σε προσλήψεις που πιθανότατα θα προκηρύξει για το ΠΕΔΥ και για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επιπλέον, αντιμέτωποι με το δίλημμα «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ ή ιδιωτικό ιατρείο;» θα βρεθούν και πάλι οι περίπου 1.100 γιατροί που έμειναν στο ΠΕΔΥ και διατήρησαν τα ιδιωτικά ιατρεία προσφεύγοντας παράλληλα στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση του νόμου. Το υπουργείο Υγείας θα δώσει προθεσμία έως και 31/12/2017 στους γιατρούς ώστε να επιλέξουν την επαγγελματική τους στέγη. Από τον Ιανουάριο του 2018 όσοι γιατροί βρίσκονται στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι όλοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου