Πρωτιά της προσκείμενης στο ΚΚΕ παράταξης στις αρχαιρεσίες των νοσοκομειακών γιατρών

Οι τρεις παρατάξεις, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν να βάλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του προεδρείου που τους αναλογούν.

IATRONET.GR

Ένα ημιτελές νέο προεδρείο και μία βαθιά ρήξη μεταξύ τριών αριστερών παρατάξεων, προέκυψαν από τη διαδικασία της Παρασκευής για συγκρότηση σε σώμα της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Η προσκείμενη στο ΚΚΕ Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ολοκλήρωσε την έκπληξη, εκλέγοντας – για πρώτη φορά στην ιστορία της ΟΕΝΓΕ – πρόεδρο, στο πρόσωπο της δραστήριας ψυχιάτρου Αφροδίτης Ρέτζιου (φωτό αριστερά). Η κ. Ρέτζιου έλαβε εννέα ψήφους.

Γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας εξελέγη με πέντε ψήφους ο νευροχειρουργός του Κρατικού της Νίκαιας Παναγιώτης Παπανικολάου (φωτό μέσο), ο οποίος εκπροσωπεί την παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, προκειμένου να εκφραστεί η βούληση των γιατρών και η κάθε παράταξη να πάρει τη θέση που της αναλογεί, με βάση τη δύναμη της.

Αυτό σημαίνει πρόεδρος από τη ΔΗΠΑΚ, γραμματέας από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ), αντιπρόεδρος α' από το “Μέτωπο” (ΣΥΡΙΖΑ), ταμίας από τη ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) και αντιπρόεδρος β΄ από τη “Συμπαράταξη” (ΠΑΣΟΚ).

Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρότειναν επίσης αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο. Έθεσαν, όμως, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο προεδρείο να τους ψηφίσει το ΕΚΑ.

Αυτό δεν συνέβη και παρά την επιμονή της ΔΗΠΑΚ να συνεχιστεί η διαδικασία, οι τρεις αυτές παρατάξεις αρνήθηκαν να βάλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του προεδρείου που τους αναλογούν.

Τη διαδικασία ακολούθησε ένας ορυμαγδός ανακοινώσεων, με τις οποίες οι τρεις αριστερές παρατάξεις (ΔΗΠΑΚ, ΕΚΑ, Μέτωπο) καταλογίζουν ευθύνη, η μία στην άλλη, για την κατάσταση.

ΔΗΠΑΚ

Από τη ΔΗΠΑΚ ανακοινώθηκε ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησαν προσχηματικά τη στάση του ΕΚΑ για να βάλουν εμπόδια στην εκλογή προεδρείου και στη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Η παράταξη κατηγορεί το “Μέτωπο” (ΣΥΡΙΖΑ) πως πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία της εκλογής για “αργότερα, για να ωριμάσουν οι συνθήκες”, χωρίς να εξηγεί τι εννοούσε.

Αναφέρει, δε, πως κατηγόρησε την προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη για “ανεξήγητη βιασύνη και πρεμούρα”, αν και έχουν περάσει δύο μήνες από το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.

Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει πως “ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός επιθυμούν να παραμείνει η Ομοσπονδία χειροκροτητής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που συνθλίβει τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών”...

ΕΚΑ

Οι εκπρόσωποι του ΕΚΑ επισημαίνουν ότι κατά την εκλογή της εννεαμελούς εκτελεστικής γραμματείας από το 27μελές γενικό συμβούλιο έδωσαν στη ΔΗΠΑΚ τη μία από τις επτά ψήφους που έχουν στο συμβούλιο.

Αυτό συνέβη, προκειμένου η ΔΗΠΑΚ – ως πρώτη δύναμη στο πρόσφατο συνέδριο – να πάρει την ένατη έδρα της εκτελεστικής γραμματείας, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ισοψηφία στα υπόλοιπα μεταξύ ΔΗΠΑΚ, ΕΚΑ, Μετώπου και ΔΗΚΝΙ.

Αυτό έπραξαν και στην προηγούμενη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου, εκτιμώντας πως έτσι έπεσαν στο κενό οι προθέσεις του “Μετώπου” (ΣΥΡΙΖΑ), που είχαν ως στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών που επέβαλαν στο πρόσφατο συνέδριο οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το ΕΚΑ κάνει λόγο για μπλοκ των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε μετατρέψει την ΟΕΝΓΕ σε φερέφωνο του υπουργού Υγείας. Αναρωτιέται, δε, γιατί το 2013 είχε δεχτεί να μοιραστούν αναλογικά οι θέσεις του προεδρείου.

Μέτωπο

Για ειδύλλιο που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις παρατάξεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάνει λόγο ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας (φωτό δεξιά), ο οποίος πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως με την εκλογή προεδρείου στην ΟΕΝΓΕ, το ειδύλλιο μεταξύ των δύο παρατάξεων έγινε αρραβώνας και μπήκαν τα στέφανα...

Ο κ. Βαρνάβας κάνει λόγο για χαρακτηρισμούς του τύπου “τυχοδιώκτης” και “πολιτική αλητεία”, οι οποίοι ξεχάστηκαν προς στιγμήν.

Οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις – σημειώνει – που εκφράζουν τη μισή δύναμη της ΟΕΝΓΕ, δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στα “αλισβερίσια” και έμειναν μακριά από τη διεκδίκηση θέσεων στο προεδρείο, με αποτέλεσμα να μείνουν κενές οι θέσεις του αντιπροέδρου, ταμία, β΄ αντιπροέδρου και ειδικού γραμματέα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, “Η ΟΕΝΓΕ έκανε κακή αρχή στη νέα θητεία της, ενώ δεκάδες προβλήματα ταλανίζουν τον κλάδο. Ευχόμαστε τα ανεμομαζώματα να μην καταλήξουν σε διαβολοσκορπίσματα”.

ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου