Διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στον ΕΟΠΥΥ για τους απλήρωτους γιατρούς

Ηράκλειο, 20/05/2016
Αριθμ.πρωτ. 728
ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη Σωτήριο
ΚΟΙΝ:   
Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό Ανδρέα
Πρόεδρο ΠΙΣ κ. Βλασταράκο Μιχαήλ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Από τις αρχές του 2016, ο τρόπος υποβολής των παραστατικών και η διαδικασία πληρωμής των ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, έχει διαφοροποιηθεί με αποτέλεσμα την αύξηση της γραφειοκρατίας και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες που οδηγούν  στην πολύμηνη καθυστέρηση των πληρωμών οι οποίες φτάνουν μέχρι και τους 6 μήνες.
Η αποστολή των φυσικών αρχείων γίνεται πια σε κεντρικό επίπεδο χωρίς την απαραίτητη υποδομή τόσο σε ανθρώπινο  δυναμικό όσο και σε τεχνική και τεχνολογική υποστήριξη. Συνέπειες αυτού του «συγκεντροτισμού» αποτελούν η μη έγκαιρη παραλαβή, η δυσκολία στην ψηφιοποίηση των παραστατικών και τελικά η καθυστέρηση στις ήδη καθυστερημένες  οφειλές σας προς τους ιατρούς.
Προφανώς γνωρίζετε ότι σε μεγάλο αριθμό ιατρών και χωρίς καμία δικιά τους υπαιτιότητα, δεν έγινε δυνατή η ψηφιοποίηση των παραστατικών του Ιανουαρίου με συνέπεια την μη οριστικοποίηση του ελέγχου από τις κατά τόπους ΥΠΑΔ και τη μη πληρωμή τους εντός του Μαΐου όπως είχατε εξαγγείλει.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του οργανισμού στηρίζεται στη συνέπεια λόγων και έργων. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχωρήστε άμεσα  στην έγκαιρη και άμεση (εντός του Μαϊου) αποπληρωμή των οφειλομένων των συμβεβλημένων ιατρών.  Είναι οι μόνοι που στηρίζουν το εγχείρημα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Να σας ζητήσουμε επίσης να επιστρέψετε άμεσα στην αποκέντρωση της εκκαθάρισης τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει ο Οργανισμός την τεχνογνωσία της άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρησης των παραστατικών των συμβεβλημένων ιατρών.
Εάν ο στόχος της πολυδιαφημιζόμενης καινοτομίας ήταν η γρήγορη και ολοκληρωμένη αποζημίωση των ιατρών είναι εμφανές ότι γρήγορα στέφθηκε με αποτυχία.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας
Χάρης Βαβουρανάκης                                       Γεώργιος Κοχιαδάκης


Ο Συντονιστής Ιατρών ΕΟΠΥΥ
Νικόλαος Λαθουράκης

Σχόλια