Μετά τις βιταμίνες, τα συμπληρώματα διατροφής και τα βρεφικά γάλατα, ένα ακόμη οχυρό, αυτό των Μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων έπεσε και σε λίγο καιρό και αυτά θα περάσουν τις πύλες του οργανωμένου λιανεμπορίου προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του φαρμακευτικού κόσμου, ο οποίος δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα χέρια.
Περί τα 30 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής φθάνουν οι πωλήσεις, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, των 216 σκευασμάτων που οδεύουν προς τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για το 13% (βάσει όγκου) επί συνόλου 1.582 ΜΗΣΥΦΑ που είναι τα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα πωλούνται από τα ράφια των φαρμακείων με ένα μεικτό περιθώριο κέρδους 23% και αποτελούν την πιο άμεση και κυριότερη πηγή ρευστότητας των συγκεκριμένων καταστημάτων, όπως δήλωσαν και πρόσφατα τα θεσμικά όργανα του κράτους μετά τη δημοσιοποίηση της υπουργικής διάταξης περί απελευθέρωσής τους.
Σύμφωνα πάντα με ανεπίσημες πληροφορίες, η λίστα των σκευασμάτων που θα φιγουράρουν σε λίγο καιρό και στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα διακρίνεται ουσιαστικά σε πέντε βασικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα, στις αλοιφές (για δερματολογικές ανωμαλίες), σε κάποια ήπια υπακτικά, σε κάποια ήπια ηρεμιστικά, σε αντιβηχικά (σιρόπια) και σε σκευάσματα παρακεταμόλης. Όσον αφορά τη δημοσιοποίησή της λίστας, η αγορά την αναμένει εντός του Ιουνίου.
Μολονότι, αναφέρουν στελέχη, έχουν παρθεί κάποια μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν δηλητηριάσεις –για παράδειγμα στα χαπάκια παρακεταμόλης θα υπάρχει μικρότερη ποσότητα δραστικής ουσίας στα 250 mg από 500 mg που είναι κανονικά, ενώ ανάλογα θα ισχύσουν και για τις άλλες κατηγορίες σκευασμάτων- ο κίνδυνος υπάρχει και είναι μεγάλος. Καθώς μπορεί η χρήση τους να έχει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής, με άλλες τροφές ή να γίνει υπερδοσολογία.
Το σίγουρο είναι, αναφέρει άλλος παράγοντας, ότι με την πρόσφατη υπουργική διάταξη άνοιξε ο δρόμος διακίνησης των Μη Συνταγογραφούμενων και στα σούπερ μάρκετ. Το θέμα, κατά τον ίδιο, είναι νομοθετικά και με βάση επιστημονικούς όρους να οριοθετηθεί πλήρως το νέο αυτό πεδίο δράσης, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και κανιβαλισμού της αγοράς. Εστιάζοντας, δε ειδικότερα, στο θέμα της λίστας και πώς αυτή μπορεί να αλλάζει- σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται στην Υ. Διάταξη- υποστηρίζει η ίδια πηγή, πρέπει το κράτος να ξέρει τι πρέπει να κάνει αν, για παράδειγμα, στις τρεις εταιρείες που σήμερα διαθέτουν σκευάσματα παρακεταμόλης εμφανιστούν άλλες 10 που θα θελήσουν και αυτές να διαθέσουν τα σκευάσματά τους στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Πρέπει δηλαδή, όπως λέει, τα κριτήρια ασφάλειας να είναι πλήρως στεγανά και μη αναστρέψιμα (από κάθε είδους συμφέροντα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου