Δύσκολη εβδομάδα για τον Παύλο Πολάκη

Παραποίησε ή όχι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τους πίνακες βαθμολόγησης των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την κάλυψη των πρώτων 100 θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προτού ολοκληρώσει το έργο της η αρμόδια εποπτεύουσα επιτροπή για τη διενέργεια του διαγωνισμού;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυριακάτικου Βήματος με τίτλο το "Μάκρυ χέρι του Πολάκη στους διορισμούς των γιατρών" ο αναπληρωτής υπουργός ενώ οι τριμελείς επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αξιολόγηση ήταν σε διαδικασία ελέγχου, παρενέβη και δέσμευσε το σύνολο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τη διαδικασία των προσλήψεων. Μέσω της μετακλητής υπαλλήλου κυρίας Καγιανέ Τσισμετζιάν, φρόντισε να μεταφερθούν όλοι οι φάκελοι στο γραφείο του και λίγες μέρες μετά, απέστειλε στο ΚΕΕΛΠΝΟ νέο κατάλογο με υποψηφίους και με εντολή μάλιστα προς στον κο Γιαννόπουλο,να προχωρήσει στην τάχιστη πρόσληψη των ατόμων που απέστειλε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε ο κος Πολάκης μετά τις καταγγελίες της εφημερίδας, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχεται ότι παρενέβη προκειμένου όμως όπως λέει να διορθώσει τα λάθη που δειγματοληπτικά διαπίστωσε ότι είχε κάνει η επιτροπή. 
Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα οι ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝΝ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας επέλεξε να προχωρήσει στην πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών με προκήρυξη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Παρότι στο παρελθόν το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν τηρούσε καμία διαδικασία σε ανάλογες περιπτώσεις , το υπουργείο επέμεινε η κατανομή των θέσεων στις αντίστοιχες μονάδες να γίνει με ορθολογικό τρόπο και με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, όπως επίσης η διαδικασία επιλογής να γίνει με μοριοδότηση των υποψηφίων βάσει κριτηρίων ΑΣΕΠ. Στη συνέχεια -και παρότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες- το υπουργείο Υγείας, σε δειγματοληπτικό έλεγχο της μοριοδότησης των γιατρών που είχε γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ, διαπίστωσε λάθη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Για παράδειγμα είχε υπολογιστεί κακώς ως γενική προϋπηρεσία ο χρόνος για την απόκτηση της ειδικότητας, προϋπηρεσία σε ΜΕΘ που δεν αποδεικνυόταν από πουθενά ή είχαν προσμετρηθεί ανύπαρκτοι μεταπτυχιακοί τίτλοι. Με στόχο την γρήγορη αλλά και διαφανή ολοκλήρωση της διαδικασίας, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επανέλεγχο όλων των φακέλων των υποψηφίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μοριοδότηση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τα δημοσιευθέντα στην προκήρυξη κριτήρια.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι όλες οι ενέργειες έγιναν προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα οι ΜΕΘ με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο που έχει έννομο συμφέρον να αναζητήσει τη διασταύρωση των στοιχείων. Εκείνοι που σήμερα μας καταγγέλλουν για «παρέμβαση» είναι οι ίδιοι που πρόσφεραν διαχρονικά και συνεχίζουν να προσφέρουν πολιτική ασυλία σε ένα αποδεδειγμένα αδιαφανές, πελατειακό και διαπλεκόμενο με συμφέροντα καθεστώς στο ΚΕΕΛΠΝΟ που αυτή την περίοδο προωθείται η εξυγίανσή του».

Ο αναπληρωτής υπουργός με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχεται ότι παρενέβη, το έκανε όμως, για να εξασφαλίσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του διαγωνισμού. Έχει σύμφωνα με το νόμο αυτό το δικαίωμα; Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάσε το γεγονός:

«Η περίπτωση υπουργού ο οποίος με αριθμό πρωτοκόλλου παίρνει τους φακέλους και επιλέγει ποιούς θα διορίζει, χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας το δημοσίευμα του σημερινού Βήματος της Κυριακής. «Ο κ. Πολάκης είναι βαρύμαγκας και πολλά βαρύς εκεί που τον παίρνει και εκεί που δεν τον παίρνει είναι κότα λειράτη» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και κάλεσε τον κ. Πολάκη να απαντήσει σε όσα του προσάπτονται. «Μην τον βλέπετε με τα μούσια που το παίζει Άγγλος. Ψήφισε το «ΟΧΙ» και αμέσως μετά έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στα μνημόνια» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Το σχόλιο του κου Γεωργιάδη δεν έμεινε αναπάντητο από τον αναπληρωτή υπουργό ο οποίος ανήρτησε την απάντησή του στο Facebook

«Υπενθυμίζω στον ακροδεξιο Γκαιμπελιςκο γυρολόγο της πολιτικής Άδωνη Γεωργιάδη, πως στη μία και μοναδική κοινή τηλεοπτική εμφάνισή μας, όταν στέρεψε επιχειρημάτων, ζητούσε επιτακτικά να μου κλείσουν το μικρόφωνο. 
Όσο για το θέμα με τις λίστες των γιατρών της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τον καλώ να με απαλλάξει από τον κόπο και να πάει εκείνος στον εισαγγελέα και μιας που θα πάει να αναφερθεί και στην υπόθεση των υποβρυχίων».

Για το θέμα πάντως έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από 52 γιατρούς από τους 72 που είχε εγκρίνει αρχικά η επιτροπή και «κόπηκαν» μετά τη μεταφορά των φακέλων στο υπουργείο, ενώ την Παρασκευή κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή οι κύριοι Γρηγοράκος Χριστοφιλοπούλου και Μπαργιώτας. Σήμερα εξάλλου αναμένονται εξελίξεις, αφού θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί για το θέμα αυτό, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πάντως ξεκινάει μια δύσκολη εβδομάδα για τον σκληροτράχηλο Κρητικό που θα κληθεί να γίνει πιο συγκεκριμένος για τις διορθώσεις στους καταλόγους των επιτυχόντων, αφού θεωρείται παράνομη η παρέμβαση της εκάστοτε ηγεσίας στη διαδικασία των προσλήψεων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντως στο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ την κίνηση του υπουργού αναφέρουν ότι εφόσον έχει ορισθεί τριμελής επιτροπή, αυτή πρέπει να εισηγηθεί στο ΔΣ, τους επικρατέστερους υποψήφιους και από εκεί και μετά είναι το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποφασίζει την υπογραφή των νέων συμβάσεων.

2 σχόλια:

  1. Αυτος παραδέχτηκε μέσα στην Βουλή,οτι κράταγε διπλα βιβλία σαν δήμαρχος στα Σφακια,εδώ θα κολλαγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαλεξε πιπερι στο στομα η 3 μετρα κατω απο τη γη που λες ετσι για υπουργαρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή