Το 50% του τζίρου τους έχασαν οι ιδιωτικές κλινικές το διάστημα 2010-2015

Το 50% του τζίρου τους έχασαν οι ιδιωτικές κλινικές κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2015. Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Ιatronet, ιδιωτικές κλινικές με αριθμό κλινών από 80 μέχρι και 200 κρεβάτια έχασαν τα χρόνια του μνημονίου περί τα 400 εκατ. ευρώ (από 800 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009) από τον τζίρο τους, ενώ εξανεμίστηκε η όποια κερδοφορία τους. Την ίδια στιγμή, σημαντικές απώλειες ανάλογου ποσοστού κατέγραψαν και οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.
Παράγοντας του κλάδου, μας επισήμανε ότι από 1,5 δις. Ευρώ που ήταν οι συνολικές πωλήσεις του το 2009 σήμερα φθάνουν μετά βίας τα 750 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές κλινικές που εντάσσονται στην κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων δευτεροβάθμιας περίθαλψης αντιπροσωπεύουν περίπου 8.000 κρεβάτια επί συνόλου 15.000 κρεβατιών που διατηρεί ο ιδιωτικός τομέας.
Κατά την ίδια πηγή, η προαναφερθείσα εξέλιξη αποτελεί πρωτίστως φυσική απόρροια των συσσωρευμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, της εφαρμογής των περικοπών μέσω του clawback και του rebate, ενώ καθοριστικό ρόλο στη δυσμενή αυτή πορεία του κλάδου διαδραμάτισε και η παρατεταμένη άρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων για χορήγηση δανείων.

Την ίδια στιγμή, άλλη παράμετρος που συνέβαλε στον περιορισμό των θεμελιωδών μεγεθών των ιδιωτικών μονάδων ήταν και η σημαντική μείωση που υπέστη τα τελευταία χρόνια ο οικογενειακός προϋπολογισμός, που ουσιαστικά οδήγησε πολλούς ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία.
Αποτέλεσμα των παραπάνω, σημειώνει η ίδια πηγή, είναι τα πολυάριθμα λουκέτα που καταγράφει ο κλάδος. Ειδικότερα, στις ιδιωτικές κλινικές μεσαίας δυναμικής, με βάση τους αριθμούς των κλινών που διαθέτουν, από 190 μονάδες που ήταν στις αρχές του 2010 –σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ψυχιατρικές μονάδες- σήμερα φθάνουν τις 150 μονάδες, ενώ πριν από μερικές ημέρες σημειώθηκε ακόμη μία αναστολή λειτουργίας σε μαιευτική κλινική της Καστοριάς.
Η εκτίμηση του ίδιου παράγοντα είναι ότι τα λουκέτα στον κλάδο θα συνεχιστούν αμείωτα, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας που έχουν συσσωρευτεί δεν επιδέχονται λύση. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει, ότι σήμερα υπάρχουν μονάδες που βρίσκονται σε ευθεία ρήξη με εργαζόμενους και προμηθευτές τους οποίους έχουν αφήσει απλήρωτους έως και ένα 12μηνο.
Η κατάσταση αυτή, όπως λέει, δεν πρόκειται να αλλάξει με την υπάρχουσα τιμολογιακή πολιτική. Υπενθυμίζει ότι το 2009 το νοσήλιο για τις κλινικές ήταν 34,63 ευρώ και για τις ψυχιατρικές 40,70 ευρώ. Μετά τον έλεγχο, οι περικοπές ήταν της τάξεως του 2-3%.

Σήμερα ο τρόπος υπολογισμού της Πληρωμής των κλινικών γίνεται με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο και αν υπάρχει παράταση στη νοσηλεία ισχύουν οι τιμές του 2009. Όμως, σε αυτές, αν αφαιρεθούν οι περικοπές (clawback, rebate και 8% παρακράτηση ΦΠΑ) τότε στα ταμεία της ιδιωτικής μονάδας καταλήγει ένα 20% επί του συνολικού ποσού που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου