Τρόικα : Xαλίφης στη θέση του χαλίφη (ΕΟΦ) για τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ

Σκωτσέζικο ντους κάνει η τρόικα στον ΕΟΦ και την επιστημονική ομάδα που ετοιμάζει τη λίστα με τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που θα κυκλοφορήσουν στα σούπερ μάρκετ, καθώς ενώ προ ημερών –όπως σας είχαμε πληροφορήσει- τους έδινε παράταση στην προετοιμασία της, σήμερα απειλεί ότι θα την ετοιμάσει η ίδια και απλώς θα τους την παρουσιάσει.
Πρόκειται για μία δραματική εξέλιξη, μας λέει παράγοντας από τον χώρο της υγείας, καθώς η «περιβόητη λίστα» είχε στην πλειονότητά της ετοιμαστεί και τα βασικότερα σκευάσματα που περιέχονται σε αυτή είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Η λίστα αυτή στην τελική της μορφή θα περιλάμβανε από 150-180 σκευάσματα.-φάρμακα (επωνυμίες και όχι κωδικούς), ενώ συντάχθηκε στη λογική που έχει επικρατήσει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ότι δηλαδή αποκλείονται σκευάσματα που ξεπερνούν την τοξική δόση.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η ελληνική λίστα θα περιλάμβανε περισσότερα σκευάσματα σε σχέση με ότι ισχύει σε άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία είναι από 40 έως 80 –δεν συμπεριλαμβάνονται βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής- ενώ στον Ευρωπαϊκό χώρο εξαίρεση αποτελεί η Ουγγαρία, καθώς στο οργανωμένο της λιανεμπόριο κυκλοφορούν περί τα 420 σκευάσματα.
Δεν μπορεί, τονίζει στέλεχος της αγοράς, η Ελλάδα να αποτελεί τη «χώρα της μπανανίας» και ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Εν προκειμένω, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τρόικα να απαιτεί να συμπεριληφθούν στη λίστα φάρμακα που δεν πρέπει, καθώς με την αλόγιστη χρήση τους μπορούν να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, αντιπροσωπεύοντας επί της ουσίας τα εμπορικά-οικονομικά οφέλη των βιομηχανιών που τα παρασκευάζουν.
Για τη Δημόσια Υγεία της χώρας, υποστηρίζει η ίδια πηγή, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος να την προστατεύει.


Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

1 σχόλιο: