Επίκαιρη ερώτηση του Σάκη Παπαδόπουλου για τον Υγειονομικό Χάρτη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό σχετικά με την πορεία του Υγειονομικού Χάρτη, κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.
Ο βουλευτής χαρακτηρίζει δεδομένη την αξία του Υγειονομικού Χάρτη ως βάση δεδομένων για οποιονδήποτε στρατηγικό σχεδιασμό της οργάνωσης και της ανάπτυξης των υπηρεσιών Υγείας στη χώρα.
Καταγράφει – είπε – στατιστικά στοιχεία, επιδημιολογικούς δείκτες, κάνει καταγραφή της διακίνησης των ασθενών, μελέτη της οργάνωσης και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε όλα τα επίπεδα και μας είναι πολύτιμος.
Δεδομένα υπάρχουν από πάρα πολλούς φορείς που σχετίζονται με την οργάνωση, τη διακίνηση των υπηρεσιών υγείας, τα στατιστικά στοιχεία.
Όλα αυτά λειτουργικά ενοποιούνται στον υγειονομικό χάρτη.
Τριάντα τρία χρόνια μετά την ψήφιση του ιδρυτικού του νόμου, το να μην υπάρχει ακόμα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

Αφορά και τις ευθύνες για το ότι δεν παραδόθηκε ακόμη, αλλά και το μέτρο των αναγκών που χρειάζονται, προκειμένου να γίνει επιτέλους η σύνθεση όλων αυτών των δεδομένων που υπάρχουν σε επιμέρους φορείς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πρέπει να δούμε πολύ συγκεκριμένα το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε τελικά την αξιοποίησή του ως εργαλείο της μεταρρύθμισης που θέλουμε να κάνουμε στην Υγεία.

Χρηματοδότηση

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι το έργο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και χρηματοδοτήθηκε εκ νέου το 2009 από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΕΣΠΑ.
Ανατέθηκε εξ ημισείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με προϋπολογισμό που υπερέβη τα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος εταιρειών και ανεξάρτητων ερευνητών, διδακτικό προσωπικό και στελέχη της ΕΣΔΥ έχουν εργαστεί κατά την περίοδο 2010 - 2013 για ένα έργο, το οποίο σήμερα και κατά την τελευταία διετία στερείται οποιασδήποτε επικαιροποίησης.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου