Στο ‘’μικροσκόπιο’’ οι έμποροι ιατρικών βοηθημάτων

«Κόφτη» στις αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις και άρα στα υπερκέρδη που αφήνουν τα ιατρικά βοηθήματα –όπως κολλάρα, περιαγκωνίδες, κολοστομίες, περικάρπια- και τα οποία ξεπερνούν ακόμη και το 200%, καθώς αυτά δεν συνταγογραφούνται, θα προσπαθήσει να βάλει ο ΕΟΠΥΥ το προσεχές διάστημα.
Για παράδειγμα, με βάση στοιχεία που έχει ο ΕΟΠΥΥ στα συρτάρια του, ένα κολλάρο μπορεί να στοιχίζει από 20 ευρώ και να φθάνει και τα 60 ευρώ. Τα συγκεκριμένα βοηθήματα υποστηρίζεται ότι φθάνουν και τους 1000 κωδικούς, ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος τους είναι από 80 εκατ. ευρώ μέχρι και 110 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι το όργανο του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με τον οποίο επεξεργάζεται μία νέα βάση –φθηνότερης- κοστολόγησής τους προς όφελος του Οργανισμού αλλά και του ασθενή. Την ίδια στιγμή, θεωρείται πολύ πιθανό να μπει και σε αυτά κουπόνι, όπως γίνεται στα φάρμακα, άρα και να ελέγχονται ηλεκτρονικά. Οι όποιες εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα βοηθήματα σήμερα διακινούνται ως επί το πλείστον από τα καταστήματα ορθοπεδικών ειδών, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος τους εμπορεύονται και τα φαρμακεία. Στα οποία όμως, ο κάθε φαρμακοποιός αποφασίζει μόνος του αν θα τα προσθέσει στην προϊοντική του γκάμα, καθώς όπως προαναφέραμε αυτά δεν συνταγογραφούνται.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επισημαίνουν ότι, ο ΕΟΠΥΥ έχει διαβεβαιώσεις ότι εφόσον δημιουργηθεί αυτή η νέα λίστα κοστολόγησης των ιατρικών βοηθημάτων θα μειωθούν κατακόρυφα και οι σχετικές χρεώσεις που τον επιβαρύνουν.
Αφενός, διότι θα μπει «φρένο στις κατευθυνόμενες πωλήσεις» από γιατρούς προς συγκεκριμένες εταιρείες και αφετέρου διότι η εμπορία τους θα επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις πέραν αυτών των ορθοπεδικών ειδών και άρα ο ανταγωνισμός θα δημιουργήσει ελκυστικότερες τιμές. Λέγεται δε, ότι ακόμη και αν σε ένα είδος μειωθεί η τιμή του από τα 400 ευρώ, που μπορεί σήμερα να στοιχίζει, στα 100 ευρώ και πάλι το κέρδος που θα αφήνει στην επιχείρηση που θα το πουλά θα είναι σημαντικό.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου