Η ΕΛΕΓΕΙΑ στον Υπ. Υγείας για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παρουσία των Γεν. Ιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.: 45
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 21/1/2016 αντιπροσωπείας των ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ και της ΕΛΕΓΕΙΑ με τον υπουργό υγείας κ. Ξανθό. Δόθηκε η ευκαιρία, μετά από συνεχή αιτήματα της Ένωσης, να τεθούν στον υπουργό, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους Γενικούς Ιατρούς, είτε αυτοί είναι ενταγμένοι στο ΕΣΥ, είτε είναι ιδιώτες.
Καταρχάς, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως μετά από τη συνάντηση του με τους διοικητές των ΔΥΠΕ επίκειται απόφαση του, που θα θέτει το πλαίσιο μετακίνησης Γενικών Γιατρών από Κ.Υ. και Π.Ι. σε Νοσοκομεία. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως αφορά μετακίνηση σε ΤΕΠ και όχι σε κλινικές και από την άλλη μεριά βεβαίωσε ότι στα νοσοκομεία θα υπάρχει παρουσία ειδικών ιατρών αντιστοίχως. Εμείς από την πλευρά μας καταγγείλαμε τη διαδικασία του εντέλλεσθε και των αυθαιρέτων προγραμμάτων από της ΔΥΠΕ, θέσαμε τους προβληματισμούς μας για την αποψίλωση των μονάδων ΠΦΥ, την απουσία οργανωμένων, αυτοτελών ΤΕΠ στα νοσοκομεία, την μη εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική της πλειοψηφίας των Γενικών Γιατρών κλπ, ζητήσαμε και πήραμε τη βεβαίωση του υπουργού ότι θα μας στείλει την απόφαση προ της έκδοσης της προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Αναμένουμε…
Εν συνεχεία θέσαμε το θέμα των απλήρωτων εφημερίων και λάβαμε τη δέσμευση του υπουργού πως στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αποπληρωθεί το σύνολο των δεδουλευμένων για το 2015. Θίξαμε επίσης την ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας των Κ.Υ. με τις ΔΥΠΕ και τις τραγικές ελλείψεις των Κ.Υ. σε αναλώσιμο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

Θέσαμε στον υπουργό με εμφατικό τρόπο την αγωνία μας για τη σχεδιαζόμενη από τους συνεργάτες του μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ της χώρας (ιατρεία γειτονιάς κλπ) και συνάμα την πικρία μας για το ότι, τόσο η ΕΛΕΓΕΙΑ, ο επίσημος επιστημονικός φορέας της ειδικότητας, όσο και η Ένωση, ο επαγγελματικός φορέας, δεν προσκλήθηκαν και δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του φυσικού τους χώρου. Ζητήσαμε έστω και την τελευταία στιγμή να δούμε το προσχέδιο και να κάνουμε, ως οι πλέον ειδικοί, τις προτάσεις μας για μια ποιοτική και αποδοτική ΠΦΥ για όλους τους πολίτες. Για άλλη μια φορά τονίσαμε πως τυχόν αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού με πάγια αντιμισθία αντιστοιχεί με εξουδετέρωση του θεσμού πριν την εφαρμογή του… Μικτό σύστημα αποζημίωσης, με κύριο το κατά κεφαλήν στοιχείο, είναι προαπαιτούμενο για τη λειτουργία του θεσμού.
Θίχτηκε η ανάγκη χάραξης των ορίων της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες, μέσα από διαδικασίες συναίνεσης των επιστημονικών φορέων των διαφόρων ειδικοτήτων και πάντα σε συμφωνία με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τονίστηκε η ανάγκη σχεδιασμού διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα συνήθη χρόνια νοσήματα στην ΠΦΥ με τη συμμετοχή Γενικών Ιατρών στις αντίστοιχες ομάδες εργασίας. Κρίσιμο στοιχείο είναι η διασύνδεση μεταξύ ιατρών ΠΦΥ και ιατρών άλλων ειδικοτήτων, ένδο και έξω- νοσοκομειακά. Τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού του πακέτου υπηρεσιών που αναμένει το υπουργείο να παρέχει ο Γενικός Γιατρός. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αποφευχθούν στο μέλλον τραγελαφικά φαινόμενα: η ΥΠΕΔΥΦΚΑ να καταλογίζει πρόστιμα σε Γενικούς Γιατρούς, γιατί συνταγογράφησαν κάποιες από τις περισσότερο κοινές αγωγές, για κάποια από τα συνηθέστερα νοσήματα στην κοινότητα, η νομοθεσία να μην επιτρέπει στο Γενικό Ιατρό να πιστοποιεί την καλή σωματική και ψυχική υγεία για τη χορήγηση άδειας οπλοφορίας, παρότι έχει εκπαιδευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ επιτρέπει στον Παθολόγο που δεν έχει εκπαιδευθεί, να μην επιτρέπει στο Γενικό Γιατρό να παραπέμψει ασθενείς για φυσικοθεραπεία, παρότι έχει εκπαιδευτεί στην ορθοπεδική, ενώ επιτρέπει στον παθολόγο που δεν έχει εκπαιδευτεί… Ο υπουργός έδειξε κατανόηση στα θέματα αυτά και μας παρέπεμψε σε συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη. Εμείς ήδη έχουμε κινήσει τη διαδικασία συνάντησης μαζί του.
Αναμένοντας τις εξελίξεις, ειδικά στο θέμα των μετακινήσεων, θα σας ενημερώσουμε άμεσα για επικείμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατά τόπους συλλόγων Γενικών Γιατρών, αλλά και για πιθανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας Γενικών Γιατρών στο Υπουργείο Υγείας και παρά το ότι στο προ εβδομάδας κάλεσμα μας ελάχιστοι συνάδελφοι μέχρι τώρα ανταποκριθήκαν θετικά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος              Ανάργυρος Μαριόλης

Ο Γενικός Γραμματέας Ευάγγελος Φραγκούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου