Υπ.Υγείας για γιατρούς ΠΕΔΥ: Ή μένετε ή φεύγετε! Όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου (HealthReport.gr)
Λίγους μήνες προθεσμία (κοντά στο τέλος του 2016) θα δώσει η ηγεσία του υπουργείου υγείας στους γιατρούς του ΠΕΔΥ, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν πλήρως και αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα ή θα επιλέξουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο της δημιουργίας ενιαίων σχέσεωνγια όλους τους γιατρούς, θα δώσει μια καταληκτική ημερομηνία ώστε οι γιατροί να λάβουν τις αποφάσεις τους: ή θα μείνουν στο ΠΕΔΥ ή θα κρατήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Όπως ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ενιαίες σχέσεις για τους γιατρούς που θα εργάζονται στο ΠΕΔΥ καθώς σήμερα υπάρχουν πολλές κατηγορίες εργασιακών σχέσεων.
Υπάρχουν εκείνοι που αποχώρησαν εξαιτίας του νόμου για το ΠΕΔΥ και δεν υπέβαλαν αίτηση να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα, υπάρχουν εκείνοι που έκλεισαν τα ιατρεία τους και έμειναν στον ΠΕΔΥ και μεταξύ άλλων υπάρχουν και όσοι κέρδισαν στα δικαστήρια τα ασφαλιστικά μέτρα και επέστρεψαν για εργασία στο ΠΕΔΥ χωρίς όμως να σταματήσουν το ιδιωτικό τους έργο.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση αυτής της εκκρεμότητας δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία με βάση όμως την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και σε ειδικότητες και σε συγκεκριμένες δομές και στη προοπτική της ενιαιοποίησης των σχέσεων.
Με ένα ολιγόμηνο μεταβατικό διάστημα και στους υπηρετούντες γιατρούς που η θέση τους είναι σε εκκρεμότητα και σε όσους όμως έχουν διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Στην προοπτική όμως της ενιαίας εργασιακής σχέσης την πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Πάντως η αναφορά του Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή περί αλλαγών αλλά «με βάση όμως την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και σε ειδικότητες και σε συγκεκριμένες δομές» άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων και ανησυχίας στους γιατρούς του ΠΕΔΥ.
Και αυτό διότι πολλοί εκτιμούν ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, τελικώς θα υπάρξουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών που θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο δημόσιο σύστημα καθότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια.
Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι πως η ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε δεσμευτεί ότι τουλάχιστον όσοι είχαν επιλέξει να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα εξισώνονταν μισθολογικά και βαθμολογικά με τους γιατρούς των Νοσοκομείων. Όμως και αυτή η εκκρεμότητα παραμένει.
Μάλιστα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που είχε ενταχθεί στο περιβόητο παράλληλο πρόγραμμα που τελικώς αποσύρθηκε για να έλθει στη Βουλή αργότερα, υπήρχε και ειδικό άρθρο για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ. 

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε στη Βουλή ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος των μόνιμων προσλήψεων που θα γίνουν το 2016 στην Υγεία να πραγματοποιηθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αγκάθι βέβαια παραμένει εάν οι δανειστές θα δεχθούν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στην υγεία καθώς ήδη έχουν μπλοκάρει πολλές στο δημόσιο τομέα.

1 σχόλιο:

  1. Μήπως κατά τύχη ψηφίσατε κι εσείς ΣΥΡΙΖΑ γιατί σας είχε υποσχεθεί λαγούς?Πάρτε το χαμπάρι δεν είστε ΕΡΤ κύριοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή