Εξηγήσεις θα ζητήσουν οι δανειστές για τις αλλαγές στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων

“Εξετάσεις” στους δανειστές για το θέμα των αλλαγών στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, καλείται να δώσει από σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Οι εκπρόσωποι των “θεσμών” βρίσκονται στην Αθήνα και ανάμεσα στα θέματα που καλούνται να αξιολογήσουν είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για την “αποκομματικοποίηση” των διοικήσεων του ΕΣΥ.
Η καθαίρεση 59 από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, φέρνει το υπουργείο αντιμέτωπο με δύο μέτωπα:
Το εσωτερικό, καθώς οι αποπεμφθέντες διοικητές και αναπληρωτές διοικητές θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Το εξωτερικό, καθώς οι “θεσμοί” θα ζητήσουν εξηγήσεις για τη διαδικασία απομάκρυνσης και ορισμού νέων διοικήσεων.

Τον περασμένο Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάψει ο διορισμός κομματικών στελεχών στη δημόσια διοίκηση και αποδέχτηκε τη θέση των θεσμών να τοποθετηθούν μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι δανειστές είχαν ορίσει ως “κόκκινη γραμμή” τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αξιοκρατικής επιλογής διοικήσεων και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι οι νέες διοικήσεις θα επιλεγούν με διαφανή και αξιολογικά κριτήρια.
Σχετική διάταξη που είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι προέβλεπε ότι η θητεία των διοικήσεων θα μπορούσε να παραταθεί έως το τέλος του 2015 και μέχρι να θεσπιστεί νέο σύστημα αξιολόγησης διοικητών και αναπληρωτών διοικητών.

Δέσμευση

Πώς υλοποιήθηκε αυτή η δέσμευση; Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τηρήθηκαν – για πρώτη φορά – οι εξής διαδικασίες:
  • Υπήρξε ανοικτή διαδικασία προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών.
  • Η επιτροπή αξιολόγησης δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη.
  • Για την πλειονότητα των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την παραμονή τους.
Υπήρξαν, ωστόσο, περιπτώσεις που – παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής – το υπουργείο απομάκρυνε τους διοικητές, στους οποίους επέρριψε ευθύνες σχετικά με διάφορα θέματα που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα.

Αντιπολίτευση

Η πολιτική ηγεσία είχε πληροφορίες πως αρκετοί διοικητές και αναπληρωτές έκαναν “αντιπολίτευση”, καταγγέλλοντας οι ίδιοι ελλείψεις υλικού και προσωπικού!
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αλλαγές θα υπάρξουν και στην προκήρυξη των κενών θέσεων, η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί – για πρώτη φορά – ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της Υγείας ή άλλος συναφής τίτλος στη διοίκηση και στα οικονομικά και διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου