Πώς οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν (και) την περίθαλψη των ανασφάλιστων

Στους συνταξιούχους στέλνει η κυβέρνηση τον λογαριασμό για την περίθαλψη εκατομμυρίων ανασφάλιστων και απόρων πολιτών.
Από αυτούς θα προέλθει η μόνη σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, μέσω της αύξησης στις κρατήσεις των επικουρικών συντάξεων.
Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που ψηφίστηκε την Τρίτη, προβλέπει ότι η δαπάνη για την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων παρέχεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με την ψηφισθείσα διάταξη, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει:
  • Τη νοσηλευτική περίθαλψη, η οποία παρέχεται μέσω των δημόσιων νοσοκομείων, των μονάδων Ψυχικής Υγείας και των ιδρυμάτων αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας.
  • Τη φαρμακευτική περίθαλψη, η οποία παρέχεται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων ή των φαρμακείων του Οργανισμού.
Οι άποροι και ανασφάλιστοι θα καλύπτονται εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, ενώ η συμμετοχή τους στην παραπάνω δαπάνη θα καθοριστεί αργότερα, με υπουργική απόφαση.

Η υγειονομική κάλυψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων έχει ένα σημαντικό κόστος, δεδομένου ότι ο αριθμός τους είναι τεράστιος και εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 3 έως 6 εκατομμύρια! Σε κάθε περίπτωση, ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

ΕΟΠΥΥ

Πώς θα καλυφθεί το συγκεκριμένο κόστος από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ;
Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για το 2016 έχει προϋπολογισθεί στα 526 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό είναι ίδιο με το αντίστοιχο του 2015 και μειωμένο κατά 19,9% σε σχέση με εκείνο του 2014 (656 εκατομμύρια ευρώ).
Το μόνο έσοδο που προϋπολογίζεται να είναι αυξημένο τα επόμενα δύο έτη, είναι εκείνο που αφορά την επιβάρυνση των επικουρικών συντάξεων για την Υγεία από 4% σε 6%.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εν λόγω μέτρο αναμένεται να αποδώσει στον ΕΟΠΥΥ 355 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και 711 εκατομμύρια το 2016. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εκτιμάται ότι θα έχει αποδώσει συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Νοσοκομεία

Παρόμοια ευνοϊκή πρόβλεψη δεν υπάρχει για τα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι μεταβιβάσεις από το κρατικό ταμείο θα φτάσουν το 2016 στο 1,51 δισ. ευρώ, έναντι 1,52 δισ. το 2015.
Στον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε πρόσφατα, υπάρχει μία μικρή αύξηση της συνολικής τους χρηματοδότησης, από 3,845 δισ. ευρώ το 2015 σε 3,919 δισ. το 2016.
Οι πόροι αυτοί αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανέρχονταν στο 1,214 δισ. ευρώ!
Η επαρκής χρηματοδότησή τους φαντάζει ως όνειρο και για έναν ακόμη λόγο: ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει συστηματικά νοσήλια για τους ασφαλισμένους του. Άρα, η βασική πηγή εσόδων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες.

Φάρμακα

Για το 2016, το υπουργείο Υγείας προωθεί το μέτρο του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών για τις υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων (clawback).
Με το συγκεκριμένο μέτρο, εκτιμάται ότι μπορεί να “παγώσει” στα 570 εκατομμύρια ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη για σκευάσματα που χορηγούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (νοσοκομειακά φάρμακα).
Το μέτρο, ωστόσο, έχει αρκετές προβληματικές νομικές παραμέτρους και αναμένεται να προσβληθεί το επόμενο διάστημα από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αποκλίνει, δε, από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι - το τρέχον έτος - η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων θα κλείσει στα 637 εκατομμύρια και του ΕΟΠΥΥ στα 230 εκατομμύρια ευρώ.
Στον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται μία πολύ χαμηλή νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, της τάξης των 507 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακόμη και αν επιτευχθεί ο συγκεκριμένος (πολύ συντηρητικός) στόχος, το 2016 οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν ένα θηριώδες clawback της τάξης των 167 εκατομμυρίων ευρώ...
Δημήτρης Καραγιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου