Κλιμακωτή μείωση 9% έως 43% στις τιμές διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ

Μεσοσταθμικές μειώσεις τιμών, 43% στις πιο “εμπορικές” διαγνωστικές εξετάσεις και 9% στις υπόλοιπες, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.
Με συνοπτικές διαδικασίες υπογράφηκε τη Δευτέρα και η σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία είχε προκαλέσει εμπλοκή στο θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς ήταν το τελευταίο σε εκκρεμότητα προαπαιτούμενο από τα 13.
Η απόφαση προβλέπει ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43% ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%.
Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet - scan.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, στην απόφαση επισημαίνεται ότι η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί έπειτα από δύο μήνες.

Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου).
Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πίεση της εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης και είναι αποτέλεσμα επιμονής των θεσμών αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των τιμών ως μηχανισμού ελέγχου του κόστους.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση των «θεσμών» προσδιόριζε το ποσοστό μείωσης των τιμών περίπου στο 70%.

Αντιπρόταση

Από την άλλη πλευρά, η αντιπρόταση που παρουσίασε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας συμπεριλάμβανε έναν συνδυασμό μείωσης τιμών σε ποσοστό περίπου 30% και αυξημένο rebate όγκου.
Αν και - σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου - η παραπάνω εναλλακτική πρόταση ήταν τεκμηριωμένη και διασφάλιζε πλήρως τη συγκράτηση της δαπάνης στο όριο του κλειστού προϋπολογισμού (302 εκ. ευρώ), τελικά δεν έγινε αποδεκτή από τους «θεσμούς».
Είναι σαφές ότι απόρροια της Υπουργικής Απόφασης θα είναι μια σημαντική επιβάρυνση στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων - κυρίως στα μεσαία και τα μικρά - τα οποία έχουν ήδη επιβαρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους μηχανισμούς του rebate και του clawback.

Διαχειρίσιμη

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα κάνει διαχειρίσιμη αυτή τη μείωση των τιμών με τους παρακάτω τρόπους:
  • Ομαλοποιώντας τη ροή των πληρωμών προς τους ιδιώτες παρόχους.
  • Παρεμβαίνοντας στην προκλητή ζήτηση με τις παρεμβάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (κατευθυντήριες οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα).
  • Κατανέμοντας με δικαιότερο τρόπο τις εκπτώσεις επί της δαπάνης (rebate).
  • Δίνοντας κίνητρα για την προώθηση συνεταιριστικών σχημάτων στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας στην προμήθεια των αντιδραστηρίων και θα ενισχύεται η βιωσιμότητά τους.
Από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Και λιγα εκοψε οι εξετασεις δεν αντικατοπτριζουν τις πραγματικες αναγκες του πλυθησμου, υπαρχει υπερκαταναλωση, ο καθενας κανει οτι θελει χωρις περιορισμους, καταργηθηκε το 5 ευρω και το 1 ευρω απο την υπερυπουργαρα την τεως και την νυν, καποιος πρεπει να πλερωσει τα σπασμενα, ισως θα επρεπε να στειλουν το λογαριασμο στους ψηφοφορους του Τσυριζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή