Στραγγίζει από ρευστό ο ΕΟΠΥΥ


Μονόδρομος φαίνεται να αποτελεί πλέον η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με την ενίσχυση των εσόδων του τη χρονιά που έρχεται να κρίνεται απαραίτητη, όχι μόνο για να αντέξει οικονομικά ο Οργανισμός, αλλά και για να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις Υγείας και τους ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι εδώ και μήνες βρίσκονται σε... στάση αναμονής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο υπουργείο Υγείας συζητείται έντονα η ανάγκη αύξησης του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2016. Εντούτοις, όπως λένε οι πληροφορίες, το επιπλέον ποσό δεν θα κατευθυνθεί στην αύξηση των επιμέρους προϋπολογισμών (για φάρμακο, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κτλ), δεδομένου πως με το νέο μνημόνιο τα όρια των δαπανών έχουν ήδη "κλειδώσει” για την επόμενη τριετία. Στόχος είναι δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους προς τους συμβεβλημένους παρόχους, όμως η αναζήτηση των επιπρόσθετων πόρων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, 

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για τα επόμενα χρόνια έχει οριστεί ως εξής:


Μετά πάντως την καθιέρωση εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και την αύξηση της εισφοράς από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέχρι το τέλος του 2015 αναμένονταν να μπουν στα ταμεία του Οργανισμού 352 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις για το 2016 από την παρακράτηση των συντάξεων να φθάνει τα 700 εκατ. ευρώ. Στελέχη του υπουργείου δεν συνδέουν τα εξτρά έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ με την αύξηση των εισφορών στις συντάξεις. Σε περίπτωση όμως που η μη απόδοση των εισφορών της περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ συνεχιστεί- όπως γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα- τότε το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει θα είναι μεγάλο.

Η αύξηση των εσόδων έρχεται μετά από μια διετία περιορισμού, όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα:


Όλο το χρόνο η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό γίνεται με το σταγονόμετρο. Μόλις αυτή την εβδομάδα ο Οργανισμός κατάφερε να λάβει επιχορήγηση ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ όταν εκταμιευθεί η επόμενη δόση, εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον τομέα της περίθαλψης. Την ίδια ώρα στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι μέχρι το Δεκέμβριο να γίνουν δυο πληρωμές που αφορούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο προς τους φαρμακοποιούς, αλλά και να προχωρήσει μια ακόμη πληρωμή για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: Βασιλική Κουρλιμπίνη vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου