Tην πόρτα του Υπουργού Υγείας ''χτυπούν'' οι Ιατρικοί Επισκέπτες

Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο ετοιμάζονται να ζητήσουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, με θέμα -μεταξύ άλλων- να βάλει "φρένο" στις απολύσεις των ιατρικών επισκεπτών από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Παράγοντας της Ομοσπονδίας που συμμετέχει και στο Δ.Σ., μας αποκάλυψε ότι σήμερα η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 30% όταν προ μνημονίου (2010) ήταν 3% (με τη συνολική ανεργία στην Ελλάδα τότε να φθάνει στο 7%).
Έτσι, σήμερα το σύνολο των ιατρικών επισκεπτών φθάνει τους 3.800 ανθρώπους όταν πριν από μία δεκαετία πλησίαζε τις 7.000.

Την ίδια στιγμή, το κούρεμα των μισθών έχει αγγίξει το 50-60% και οι νεοεισερχόμενοι στον χώρο παίρνουν μισθό 400 ευρώ ή προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων voucher. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, πριν μία επταετία περίπου, η αμοιβή για έναν έμπειρο ιατρικό επισκέπτη μπορεί και να έφθανε τα 2.500 ευρώ, ενώ υπήρχε και bonus στο τέλος της χρονιάς -συνήθως 5 μισθών- ανάλογα βεβαίως και με τις πωλήσεις που έκανε το σκεύασμα που προωθούσε στους γιατρούς.

Σήμερα, κατά την ίδια πηγή, καμία πολυεθνική δεν κάνει προσλήψεις ιατρικών επισκεπτών, καθώς πλέον η τακτική τους είναι να ενημερώνουν με το υπάρχον προσωπικό που διαθέτουν μόνο τους ειδικούς γιατρούς για κάθε πάθηση και όχι άλλες ειδικότητες. Για παράδειγμα, ένας ιατρικός επισκέπτης που προωθεί σκεύασμα για το αναπνευστικό θα απευθυνθεί μόνο στους 1.000 πνευμονολόγους που υπάρχουν και πουθενά αλλού.
Στον αντίποδα, ακριβώς, υποστηρίζει βρίσκονται οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες προσλαμβάνουν κόσμο –ιατρικούς επισκέπτες διεκδικώντας έτσι μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αξιοποιώντας και την προ τριμήνου επαναφορά της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι την επωνυμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου