Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας τώρα και σε smartphone

της ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΥ (εφημ. Καθημερινή)
Με την έναρξη των θερινών διακοπών αυξάνονται όχι μόνο οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος-μέλος της Ενωσης αλλά πληθαίνουν και οι νέοι άνθρωποι που, αφού τελειώνουν με τις σπουδές τους, θέλουν να δοκιμάσουν τα φτερά τους και σε μιαν άλλη χώρα. Αυτή την κατάλληλη εποχή επέλεξε, λοιπόν, η αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/social) να μας κάνει τη στοργική υπενθύμιση ότι κανείς Ευρωπαίος πολίτης δεν πρέπει να ταξιδεύει μέσα στην Ενωση χωρίς την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας – European Health Insurance Card–, η οποία εκδίδεται δωρεάν από τους εθνικούς παρόχους κοινωνικής ασφάλισης. Η κάρτα τούς παρέχει τα ίδια δικαιώματα για την προστασία της υγείας τους, εφόσον τη χρειασθούν εκτάκτως και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης είτε προσωρινής διαμονής τους σε μία από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην Ελβετία, στο Λίχτενσταϊν, στη Νορβηγία και στην Ισλανδία.
Σταθερή αύξηση

Η επίκαιρη αυτή υπενθύμιση έγινε για να μας πληροφορήσει ότι προσφέρεται πλέον και σε εφαρμογή για smartphone κάθε σχετική πληροφορία οπουδήποτε τη χρειασθεί ο χρηστής. Πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίων –περίπου ο ένας στους δύο ασφαλισμένους στις χώρες τους πολίτες– έχουν αποκτήσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας. Και η απόκτησή της παρουσιάζει σταθερή αύξηση, με αποτέλεσμα οι κάτοχοί της να έχουν αυξηθεί σε διάστημα ενός έτους κατά οκτώ εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που παρέχει το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας, αλλά αποτελεί και αναγνώριση για την προστασία που όντως προσφέρει, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο των θερινών διακοπών των εργαζόμενων. Οπως είναι γνωστό, η κάρτα δεν καλύπτει την περίπτωση που είναι προσχεδιασμένη η παροχή υπηρεσιών υγείας σε άλλη χώρα, αλλά μόνο έκτακτες περιπτώσεις επισκεπτών, ενώ η μη αποδοχή της από συγκεκριμένα ιδρύματα υγείας πρέπει να αναφέρεται αμέσως στις υγειονομικές αρχές της χώρας που επισκέπτονται.
Περιορισμένη
Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και στη δική μας, η χρήση -κυρίως η γνώση για την ύπαρξη- του συγκεκριμένου αυτού ωφελήματος είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη, σε αντίθεση με την αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων αλλά και των Ευρωπαίων επισκεπτών, λόγω των θερινών διακοπών τους.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα, για την αποτελεσματική ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων, πέρσι η Κομισιόν διενήργησε έναν διαγωνισμό και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να προτείνουν τη δική τους ιστορία μέσω βίντεο.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα σας! πρέπει να κατεβάσω κάποιο app ? και επίσης ποιόν πρέπει να ενημερώσω, όλα αυτά γίνονται αυτόματα? ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή