Σε ισχύ από τη Δευτέρα το νέο καθεστώς ΦΠΑ. Οι αλλαγές σε φάρμακα - παραφαρμακευτικά

Από τη Δευτέρα θα γίνει η μετάβαση στο νέο καθεστώς ΦΠΑ, ο οποίος μειώνεται στα φάρμακα από 6,5% στο 6%.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου.
Στο φάρμακο δεν αναμένονται άμεσα αλλαγές τιμών, καθώς είναι διατιμημένο είδος. Οι τιμές ορίζονται με Δελτίο Τιμών, το οποίο εκδίδεται τακτικά από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πηγές από τους φαρμακοποιούς, οι όποιες αλλαγές θα προκύψουν με την έκδοση του εν λόγω Δελτίου, σε χρόνο που δεν είναι ακόμη γνωστός.
Δεν θα ισχύσει, όμως, το ίδιο σε μία σειρά από προϊόντα φαρμακείου, τα οποία εντάσσονται σε καθεστώς πιο υψηλού ΦΠΑ.
Για τα προϊόντα αυτά, αναμένονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Εμπορίου.

Με το νέο καθεστώς ΦΠΑ, που ισχύει από τη Δευτέρα, προκύπτουν τα εξής:
Στο 13% παραμένουν προϊόντα φαρμακείου, όπως τα βρεφικά γάλατα, οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, τα επιδεσμικά και ορθοπαιδικά είδη.
Τα συμπληρώματα διατροφής, όμως, εντάσσονται σε ΦΠΑ 23%, από 13% που είναι σήμερα.

Τελωνισμοί

Για την αλλαγή του ΦΠΑ σε προϊόντα που εισάγονται στη χώρα μας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με τις πρώτες οδηγίες.
Στο κείμενο της εγκυκλίου, αναφέρεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των νέων συντελεστών ΦΠΑ στο υποσύστημα διαχείρισης δασμολογίου (TARIC), κατά τον τελωνισμό εμπορευμάτων για τα οποία έχει επέλθει μεταβολή του συντελεστή ΦΠΑ, θα προβαίνετε σε εκ νέου υπολογισμό του ΦΠΑ.
Όπου, η ανωτέρω διαδικασία δεν έχει λάβει χώρα ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τελωνισμοί από 16 Ιουλίου, θα διενεργείται συμπληρωματική χρέωση.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου