Ανακαλούνται οι νέες ασφαλιστικές τιμές, που οδηγούν σε επιβάρυνση των ασφαλισμένων

Την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκάλεσε η δυσμενής για τους ασφαλισμένους αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών στα φάρμακα.
Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε εντολή να διορθωθεί τη Δευτέρα το “λάθος”, επιρρίπτοντας ευθύνες στις υπηρεσίες που δεν τον ενημέρωσαν.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις των ασφαλιστικών τιμών σε χιλιάδες φάρμακα.
Αυτό σημαίνει αυξημένες συμμετοχές για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι – εκτός της συμμετοχής του 25% - πληρώνουν και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, η οποία είναι υψηλότερη από την ασφαλιστική.
Η δημοσιοποίηση του θέματος σήμανε “συναγερμό” στο υπουργείο Υγείας και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Μπασκόζος φέρεται να ζήτησε έκτακτη σύσκεψη στην Αριστοτέλους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών τιμών έγινε αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ, η οποία εφάρμοσε σχετική διάταξη προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι οι νέες ασφαλιστικές τιμές δεν θα ισχύσουν και εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση σχετικής διάταξης, με την οποία θα ακυρώνεται η ισχύουσα.
“Πρόκειται για ένα λάθος, το οποίο θα διορθώσουμε τη Δευτέρα”, τόνισε ο υπουργός Υγείας στο Mega.

Παραδείγματα

Αν ισχύσουν, οι νέες ασφαλιστικές τιμές οδηγούν σε πολύ μεγάλες συμμετοχές στα περισσότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.
Συγκεκριμένο αντιφλεγμονώδες έχει λιανική τιμή 6,70 ευρώ. Η παλαιά ασφαλιστική ήταν 8,22 ευρώ και η νέα 5,02 ευρώ (μείωση 63,75%). Ο ασφαλισμένος πλήρωνε δηλαδή συμμετοχή 2 ευρώ, χωρίς διαφορά λιανικής - ασφαλιστικής. Με τη νέα τιμή, ωστόσο, θα πληρώνει 1,25 ευρώ συμμετοχή συν 1,68 ευρώ τη διαφορά (σύνολο 2,93 ευρώ).
Αντιισταμινικό σκεύασμα έχει λιανική τιμή 5,68 ευρώ. Η παλαιά ασφαλιστική τιμή ήταν 5,02 ευρώ και η νέα 3,68 ευρώ (μείωση 36,41%). Ο ασφαλισμένος πλήρωνε 1,25 ευρώ συμμετοχή και 0,66 ευρώ διαφορά (σύνολο 1,91 ευρώ). Με τη νέα τιμή, θα πληρώνει συμμετοχή 0,92 ευρώ και διαφορά 2 ευρώ (σύνολο 2,92 ευρώ).
Αντιφλεγμονώδες έχει λιανική τιμή 13,61 ευρώ. Η παλαιά ασφαλιστική τιμή ήταν 11,50 ευρώ και η νέα 7,02 (μείωση 63,82%). Ο ασφαλισμένος πλήρωνε 5 ευρώ και τώρα θα πληρώνει 8,34 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου