Προβληματισμοί σχετικά με την αναδημοσίευση κειμένων μέσω διαδικτύου.

Διατηρώ το Ιστολόγιο αυτό από το 2007, από την περίοδο που έκανα ειδικότητα. Με άλλο όνομα αλλά με την ίδια φιλοσοφία.

Αντιλαμβανόμουνα πως το ζητούμενο ήταν η συνεννόηση του κλάδου και σε αυτό κατέληξα  βλέποντας εκ των έσω τις δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας. Ως πρακτικός άνθρωπος και ενώ ήταν κοινή διαπίστωση ο τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων, αποφάσισα και δημιούργησα το blog ως σημείο αναφοράς και ενημέρωσης του ιατρικού κόσμου της χώρας. Ποτέ δεν το εκμεταλλεύτηκα συνδικαλιστικά, προσωπικά ή προς συγκεκριμένη κατεύθυνση την καθημερινή ενημέρωση του Ιστολογίου.

Πάντα φιλοξενούσα απόψεις και θέσεις ακόμα κι αν δεν συμφωνούσα με αυτές.
Πραγματοποίησα την πρώτη Ιατρική Ομάδα στο Facebook το 2010. Μετά ακολούθησαν πολλές άλλες. Πάντα στην ίδια λογική. Ωστόσο η καθημερινή επαφή αντί να μας φέρει πιο κοντά, μας απομάκρυνε περισσότερο. Αντιπαραθέσεις, γραπτές επιθέσεις, ύβρεις και πολλά άλλα.

Το καλοκαίρι του 2013 έκανα μια πρόταση για κατάργηση των διαφόρων Blogs, ομάδων στο Facebook, και να καταλήξουμε σε ένα με την στήριξη όλων για καλύτερη συνεννόηση και μέγιστη αποτελεσματικότητα. Δεν έγινε ποτέ η σύμπραξη και χωρίς να έχουμε μιλήσει ποτέ μαζί παρά μόνο κατά μόνας. Διάφορα Blogs αναπαράγοντας τις ίδιες ειδήσεις, αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον.

Δεν ξέρω ποια είναι τα κίνητρα κάθε blogger ειδικά στο χώρο της υγείας αλλά πιστεύω πως ο αναγνώστης είναι σε θέση να καταλάβει.

Αυτή τη στιγμή είναι 4 τα προσωπικά BLOGS που γνωρίζω  και  ενημερώνονται σχεδόν καθημερινά.
Ωστόσο όσο παραπονιόμαστε για την κρίση στους ιατρούς με τις υποκοστολογήσεις, την τσάμπα υγεία, την εύκολη πρόσβαση στην ιατρική πληροφορία, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και ο χάρτης και άλλων επαγγελμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ΜΜΕ και η ανεργία στους δημοσιογράφους είναι σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι διαδικτυακοί τόποι (websites, blogs, forums, κλπ) που φιλοξενούν ενδιαφέρον και κυρίως πρωτότυπο περιεχόμενο “εισπράττουν” υψηλά νούμερα επισκεψιμότητας με ότι αυτό συνεπάγεται (πωλήσεις, φήμη, κύρος, διαφημίσεις, κα).

Θεωρώ λοιπόν πως η αναδημοσίευση πρέπει να γίνεται με κανόνες. Διότι η άμεση αναδημοσίευση κι όχι μετά το πέρασμα μιας τουλάχιστον ημέρας, είναι μείωση της επισκεψιμότητας του πρωτογενούς site. Αυτό συνεπάγεται μείωση των εσόδων και κατ΄επέκταση μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Αν θέλουμε δημοσιογράφους να κάνουν καλά τη δουλειά τους, να έχουν γρήγορη πρόσβαση στην πληροφορία και να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση πρέπει να προστατεύσουμε το επάγγελμα τους.

Διότι με την μικρή μου εμπειρία η πολιτική ηγεσία δεν φοβάται πλέον ούτε τις κινητοποιήσεις, ούτε τα πανώ, ούτε τις πορείες ειδικά από εμάς τους ιατρούς. Αλλά την ενημέρωση των πολιτών και την γρήγορη διάχυση της είδησης.

Για αυτό τους δημοσιογράφους πρέπει να τους προστατεύσουμε και να έχουμε μια καλή συνεργασία μαζί τους.

Όπως πιστεύω πως και οι δημοσιογράφοι ενημερώνονται από τα ιστολόγια μας γιατί έτσι διαβάζουν το ιατρικό παλμό, την απήχηση.

Ας σκεφτούν λοιπόν οι συνάδελφοι μας , πριν κάνουν αντιγραφή ειδικά χωρίς την πηγή ή την κατάλληλη παραπομπή, αν πράττουν ορθά και τις επιπτώσεις των εύκολων επιλογών τους.

Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης
aka Dr tSiLi

5 σχόλια:

  1. Αυτό δείχνει ποιότητα ανθρώπου ! Εύγε νέε μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα μπροστά ο dr tsili

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. <>

    Δεν κατάλαβα ποιό είναι το δίλημμα. Δεν θές να σε αντιγράφουν επειδή είσαι καλός στις αντιγραφές; Διότι >95% των κειμένων σου είναι αντιγραφή ωρών και όχι ημέρας.
    Σε διαβάζω καθημερινά πάνω απο τρια χρόνια. Παραδέχομαι οτι είσαι ο ποιό ενημερωμένος και καλλίτερος απο επαγγελματικά sites και για να το επιτύχεις αφιερώνεις ώρες και πολύ κοπο. Αλλά δικαιούσαι να παραπονιέσαι για αντιγραφές;
    Δεν είχες ποτέ σου διαφημήσεις ή αντονς γκουογλ για να σε καταλάβω. Εννοείς οτι άλλοι τα οικονομάνε με τις αντιγραφές απο εσένα; Βαλε σκριπτ που δεν μπορουν να σε αντιγράψουν αν δεν είναι χακερς.

    Συγγνώμη για τον ενικό. Ειναι σαν να σε γνωρίζω χρόνια. Φιλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοει οτι οταν αντιγραφεις κατι να προσθετεις και την πηγη...Χαλαρωστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή