Ο Νίκος Πολύζος για τα Κεντρικά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ)

Είναι γνωστό ότι ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας δε διεξάγεται πάντα με τεκμηριωμένα στοιχεία, σε όλους τους χώρους. (Πρόσφατες) διαπιστώσεις (μας):
1. Το 2010 ξεκίνησε το esy.net, που έδωσε 2009-10-11-12 πλήρη λειτουργικά και οικονομικά στοιχεία για το ΕΣΥ, κι αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο γνώσης των αποτελεσμάτων των μονάδων του, που δεν υπήρχε.
2. Το 2011 ξεκίνησε η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με διασυνδέσεις κι αναδιάταξη μονάδων-υπηρεσιών, που ακολουθούνταν κι από νέο σύστημα εφημεριών, χωρίς απολύσεις, αλλά μετακινήσεις εντός των περιφερειών, που δεν ολοκληρώθηκε, όπως και τα ΠΕΔΥ αργότερα (2013-14), παρά τη καλή αρχική σύλληψη και νομοθέτηση, κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού, τελευταία.
3. Το 2012 ξεκίνησε η εφαρμογή των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα ή Ελληνικά Νοσήλια), με βάση τα DRGs και δη της Αυστραλίας, κατόπιν ενδελεχούς εργασίας ιατρικών και διοικητικών-οικονομικών ομάδων, αλλά και σχετικών προτάσεων της ΕΣΔΥ και της τότε «Επιτροπής Σοφών». Αφορούσαν μόνο το λειτουργικό κόστος (εκτός μισθοδοσίας) συνολικής νοσηλείας ανά ασθενή (1000 ευρώ) των δημόσιων νοσοκομείων, που ήταν διάσπαρτο, ενώ τα έσοδα του προηγούμενου ημερήσιου νοσηλίου (50 ευρώ) ήταν για ξενοδοχείο Β κατηγορίας, κι όχι για τριτοβάθμια νοσοκομεία, καθιστώντας τα μη βιώσιμα, ενώ με τα ΚΕΝ, που προφανώς χρήζουν βελτιώσεων, θα καθίσταντο βιώσιμα.

Άποψή μας ήταν και είναι ότι με πολιτική βούληση και σωστή τεχνο - πολιτική διοίκηση:
1. Το esy.net (ενοποιούμενο με τον υγειονομικό χάρτη που σταμάτησε στο 2012) πρέπει να συνεχίσει να δημοσιεύει όλα τα απαραίτητα ανά μήνα στοιχεία, άμεσα αναβαθμιζόμενο από ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, που είναι ακόμα σε εξέλιξη.
2. Η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ που εφαρμόζεται μόνο στα χαρτιά (Υπουργικές Αποφάσεις) πρέπει να γίνει άμεσα πράξη από τις (νέες) διοικήσεις (ΔΥΠε και) Νοσοκομείων ΕΣΥ (σημειώνονται τα αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής τους του Ν. 4052/12, που σχεδόν δεν εφαρμόσθηκαν, κι ελπίζουμε πως τώρα θα εφαρμοσθούν), με επιπλέον αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών υπαλλήλων, που πρέπει να επικεντρώνονται στην Πρωτοβάθμια και Επείγουσα φροντίδα.
3. Τα ΚΕΝ χρειάζονται άμεση ανακοστολόγηση, αφού αποφασισθεί οριστικά ο προϋπολογισμός 2015, που πρέπει να επανέλθει στα προ 2ετίας επίπεδα με αναπροσαρμογές (π.χ. οι «εξωτερικές» υπηρεσίες έχουν περιθώρια μείωσης, αντιθέτως με το διαγνωστικό και υγειονομικό υλικό που πρέπει να βελτιωθεί), ενώ κι εδώ η τεχνική υποστήριξη των ΚΕΝ και των προϋπολογισμών (σφαιρικών) είναι αναγκαία, όπως σε όλες τις αναπτυγμένες (και μη) χώρες, ενώ μπορούν να αποτελέσουν και εργαλείο ιατρικής-νοσηλευτικής μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου