Αλλάζει άρδην η πολιτική φαρμάκου! Τι κόβει και τι δίνει ο υπουργός Υγείας

Έτοιμο είναι ήδη το σχέδιο για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που θα εφαρμόσει κυβέρνηση. 


Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλήςτις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει στις αλλαγές που έχει σχεδιάσει και θα αλλάξουν πλήρως το τοπίο στην αγορά φαρμάκου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως προτίθεται να ορίσει κλειστό προϋπολογισμό για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, προϋπολογισμός όμως που θα είναι κουρεμένος σε σχέση με σήμερα, που κινείται από 600 έως 700 εκατ. ευρώ.

Και αυτό επειδή η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, θεωρεί πως τα χρήματα που δίδονται για τα λεγόμενα φάρμακα της«λίστας 3816», που αποτελούν Σκευάσματα Θεραπείας Σοβαρών παθήσεων και υψηλού κόστους, είναι πολλά και θα πρέπει να περιορισθούν.
Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να θέσει με λεπτομέρειες το θέμα στο νέο Δ.Σ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)που θα εκλεγεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας – αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr δεν αποκλείεται να εφαρμόσει διαφορετικό claw back και rebate στα φάρμακα που παράγονται εγχώρια και σε εκείνα που εισάγονται. Κάτι όμως που επίσης αναμένεται να συζητηθεί τόσο με το ΣΦΕΕ όσο και με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Εκτός αυτού ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και το επιτελείο του μελετούν πώς να αφαιρέσουν από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη τα εμβόλια τα οποία σήμερα κυμαίνονται στα 200 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να ανασάνει η αγορά.

1 σχόλιο: