Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης 2015


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου  στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητήριου Δωδεκανήσου  η ετησία  τακτική  Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου για το έτος 2015.

Το παρόν έδωσαν  37 ιατροί καθώς και ο νέος Αντιπρόεδρος  του ΠΙΣ  κ. Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος  και ο πρώην πρόεδρος του Ι.Σ.Ρ και νυν πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου κ. Παπανικολάου Γρηγόρης . 

Η συνέλευση παρουσίασε  πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την πλήρη ενημέρωση των δραστηριοτήτων του Ι.Σ.Ρ και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ιατρών της Ρόδου, όσο και από τις πολλές τοποθετήσεις των μελών που πήραν τον λόγο, μετά την  ανάγνωση της εισήγησης του πρόεδρου του Ι.Σ.Ρ κ. Χ. Μαντά και την παρουσίαση της από τον   Γ. Γραμματέα κ. Η. Τσέρκη σε ηλεκτρονική μορφή.

Εμπεριστατωμένη ήταν και η πλήρης ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο ασφαλιστικό ταμείο των ιατρών ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ που καταρρέει  αδικαιολόγητα συνεχώς, αφού τα χρήματα του πηγαίνουν στις  καλύψεις του δημοσιονομικού κενού,  ενώ  διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη πολυσέλιδη εισήγηση της παρούσας οικονομικής  κατάστασης  του ταμείου, καθώς και τα υπάρχοντα προβλήματα του,   όπως επίσης και  οι προτάσεις του Π.Ι.Σ και του Ι.Σ.Ρ για την βελτιστοποίηση της προοπτικής  και της διάσωσης του.


Στο τέλος της συζήτησης που κράτησε το  έντονο ενδιαφέρον  των ιατρών για 3,5 ώρες χωρίς την αποχώρηση κανενός,  ψηφίστηκε ομόφωνα, τόσο ο διοικητικός όσο και ο οικονομικός απολογισμός και ο προϋπολογισμός για το 2015 .

 Με  ομόφωνο ψήφισμα της η  Γενική Συνέλευση  του Ι.Σ.Ρ  έδωσε το στίγμα της στο Υπουργείο Υγείας, στον  ΠΙΣ, στους   Ιατρικούς Συλλόγους  της χώρας,  στη Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, στους Βουλευτές  και στους φορείς της Υγείας και της περίθαλψης του νησιού μας .

Ψήφισμα

Η Γενική Συνέλευση των ιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου ψηφίζει ομόφωνα ότι:

·         Την σημερινή συνέλευση μας σκιάζει η μεγάλη κρίση κοινωνική και οικονομική που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την κοινωνία και τον Λαό της .

·         Ο  ΕΟΠΥΥ καλύπτει σήμερα με τους συμβεβλημένους 5.000  ιατρούς του και αυτό θα γίνει και το επόμενο διάστημα, το μεγαλύτερο μέρος της ΠΦΥ,  ενώ μας χρειάζονται άλλοι 15.000 ιατροί.

·         Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός και η ελλειμματική επιχορήγηση με μείωση 17% του  ΕΟΠΥΥ για το 2015, προδιαγράφουν εδώ και καιρό το οδυνηρό μέλλον για ασφαλισμένους και παρόχους.

·         Οι νέες Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ με ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης  (ΠΑΑ) υπολειτουργούν και καταρρέουν διοικητικά και οικονομικά, αφού είναι υποχρηματοδοτούμενες από την ένταξη τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες από την αρχή του έτους,  καθώς επίσης  και υποστελεχωμένες από τις καίριες ειδικότητες ΠΦΥ και τους οικογενειακούς ιατρούς που προβλέπει ο Νόμος, προκαλώντας στους πολίτες αδικαιολόγητες ταλαιπωρίες  .

·         Το προβλεπόμενο Αστικό Κέντρο Υγείας 24ωρης λειτουργίας  στη πόλη της Ρόδου που προβλέπεται   και  στο νόμο των ΠΕΔΥ,  θα μπορούσε να αναπτυχτεί επιτυχώς στις εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου, που  ρημάζει εδώ και 15 χρόνια παραμένει στα αζήτητα.  Οι αναρίθμητες συσκέψεις σε Ρόδο και Αθήνα για την αξιοποίηση του ,  οι επισκέψεις υπουργών, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων παραγόντων , οι μελέτες  του Υπουργείου Υγείας, οι προτάσεις  λειτουργίας  του ΙΣΡ για δομή ΠΦΥ ιδιαίτερα για τα  επείγοντα περιστατικά, παραμένουν  όνειρο θερινής νυκτός.

·         Το Αστικό  Κέντρο Ρόδου  θα μπορούσε να αποτελέσει το φίλτρο του ΓΝΡ αφού με την παρούσα κατάσταση αύξησης της προσέλευσης στο 30% δημιουργείται  μεγάλος συνωστισμός παροχών ΠΦΥ  στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, δημιουργώντας  ταλαιπωρία και ανασφάλεια σε ντόπιους και επισκέπτες  ασθενείς του νησιού μας.

·           Χωρίς κρατική επιχορήγηση παραδεκτή ,  ο τόπος μας  δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει  την ανθρωπιστική κρίση και το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει  με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για την υγεία, την περίθαλψη και την ζωή των πολιτών .

·         Η στελέχωση και η θεσμοθέτηση σοβαρών κινήτρων σε ιατρούς ειδικοτήτων νοσηλευτικού προσωπικού και σύγχρονο εξοπλισμό με τηλεϊατρική υποστήριξη,  θα καλύψει το εθνικό πρόβλημα περίθαλψης που παρατηρείται τα τελευταία 4 χρόνια στα νησιά μας .

·         Οι συστηματικές επισκέψεις κινητών ιατρικών μονάδων της  Περιφέρειας μας και όχι οι αποσπασματικές που γίνονται σήμερα, θα δώσουν μεγάλη ανακούφιση και σιγουριά στους παραμείναντες ακρίτες των παραμεθόριων  άγονων νησιών μας .

·         Οι επισκέπτες του νησιού μας πρέπει να έχουν αξιόπιστη και ειδικευμένη περίθαλψη κατά την παραμονή τους στο νησί μας,  χωρίς μεσάζοντες  και παροχή ιατρικών υπηρεσιών  με  μια ασύδοτη πελατειακή σχέση  που εμπορευματοποιεί την υγεία και την περίθαλψη τους.

·         Ο πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος με εθνική εμβέλεια και ισχύ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθυστερεί αδικαιολόγητα, επιβαρύνοντας  πολύ την εργασία των ιατρών, την περίθαλψη των πολιτών και τον κρατικό προϋπολογισμό.

·         Η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και των κείμενων διατάξεων για την χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή παραμένει στα χαρτιά, προκαλώντας μεγάλο δημοσιονομικό  κενό και ανθεκτικότητα στις ασθένειες  των λοιμώξεων.

·          Αδήριτη ανάγκη θεωρούμε ότι είναι η συγκρότηση κοινωνικού μετώπου για την καταπολέμηση της παραοικονομίας στο χώρο της υγείας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης, της συναλλαγής και της εκμετάλλευσης του αρρώστου.

·         Τα ολέθρια διοικητικά και πολιτικά λάθη που συνεχίζονται στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ υποβαθμίζουν και καταστρέφουν την ασφαλιστική προοπτική και την σύνταξη των ιατρών,  αφού μετέτρεψαν το άλλοτε ισχυρό, πλεονασματικό και ευγενές ταμείο μας, σε ένα εξαιρετικά προβληματικό θνησιγενή και επισφαλή Οργανισμό.

·         Ο Ι.Σ.Ρ καλεί σε εγρήγορση  και ενεργό συμμετοχή τους  ιατρούς  μέλη του αλλά και τους πολίτες στη συνεχή προώθηση των ζητημάτων των θεμάτων υγείας με κάθε δυνατό τρόπο  για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί και η μεγάλη κρίση Υγείας που αποδυναμώνει συνεχώς την ανάπτυξη του τόπου μας και εξουθενώνει τους συντοπίτες μας.


Για την Γενική Συνέλευση

         Ο  Πρόεδρος                                            Ο  Γενικός Γραμματέας



Χρήστος Απ. Μαντάς                                 Ηλίας Ι. Τσέρκης

1 σχόλιο: