ΕΛΕΓΕΙΑ . Πάρτε πίσω το πρόστιμο (10.132 ευρώ) απο τον ιδιώτη γιατρό για συνταγογράφηση

Αξιότιμοι κύριοι,

Μόλις πληροφορηθήκαμε την επιβολή προστίμου ύψους 10.132 ευρώ σε ιδιώτη ιατρό Γενικής Ιατρικής της Αθήνας, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, από την ΥΠΕΑΥ.Φ.ΚΑ (Αρ. Πρωτ. 17/ 5-2-2015) και με κύρια διαπιστωμένα παραπτώματα την συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα του, καθώς και τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

Και ενώ είμαστε σύμφωνοι με τον έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων εκτός ενδείξεων, εύλογη αγανάκτηση μας προκαλεί η επιβολή προστίμου για συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα του, καθώς:

Α) αφορούν συνήθη χρόνια νοσήματα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Ασθμα, Ανοια Ακράτεια ούρων) η διαχείριση των οποίων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια.

Β) είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό στις 18 Δεκεμβρίου με θέμα τις κλήσεις σε απολογία Γενικών Ιατρών, ανά την Ελλάδα, για αντίστοιχα παραπτώματα- συνταγογράφηση εκτός ορίων ειδικότητας και σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης είχε συμφωνηθεί οι κλήσεις σε απολογία για τα παραπτώματα αυτά να μείνουν στην άκρη μέχρι, μέσω της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους επίσημους φορείς της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ και ΕΝΩΣΗ) και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και πρότυπα, να τεθεί και να διαμορφωθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το εύρος και τους κανόνες συνταγογράφησης των γενικών ιατρών. Το πλαίσιο αυτό θα έπρεπε στη συνέχεια να κυρωθεί από το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας. O Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επίσης μας είχε ζητήσει, να διαβεβαιώσουμε όλους τους συναδέλφους Γενικούς ιατρούς, πως στο μεσοδιάστημα, κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί για συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ορίων ειδικότητας (Π4), για φάρμακα που παγκοσμίως ανήκουν στη φαρέτρα του Γενικού/ Οικογενειακού Γιατρού.

Δυστυχώς η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας δεν επ έτρεψε τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου μέχρι τώρα και πριν αλέκτωρ λαλήσει, φθάσαμε και στην επιβολή του πρώτου, γνωστού σε εμάς, προστίμου για παράπτωμα Π4 σε γενικό γιατρό.

Σας καλούμε:

Α) στην άμεση ανάκληση του προστίμου που επιβλήθηκε στον συνάδελφο και που αφορά σε συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα σύμφωνα με την ΥΠΕΔ.Υ.Φ.ΚΑ., αλλά σχετικότατων με την ειδικότητα της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Β) σε άμεση συνάντηση των επισήμων φορέων της Γενικής Ιατρικής με τον ΕΟΓΤΥΥ, την ΥΠΕΔ.Υ.Φ.ΚΑ., το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ. για την τελική διευθέτηση του θέματος των ορίων συνταγογράφησης των Γενικών/ Οικογενειακών Γιατρών. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει σήμερα ένας γιατρός, αν δικαιούται ή όχι να συνταγογραφήση μια αγωγή σε έναν ασθενή και να τελεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας και αβεβαιότητας.

Σε αντίθετη περίπτωση, σας ενημερώνουμε πως θα προβούμε σε σειρά ενεργειών προς την προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος               Ο Γενικός Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης Ευάγγελος Φραγκούλης

3 σχόλια:

  1. Κυριοι οι διευθυνοντες του ΕΟΠΥΥ μαλλον ειναι τοσο ηλιθιοι που νομιζουν οτι Γ.Ι.=αγροτικος ειναι σιγουρο αυτο, διοτι δεν εξηγηται διαφορετικα θα επρπε να μας εχουν βάλει ολους προστιμο εκτος κι αν δεν γνωριζουμε λεπτομερειες της υποθεσης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 5/2/2015 ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΣΥΡΙΖΑ.......................ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΕΟΠΥΥ????.........ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΠΕΣΟΥΝ ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΑΝΕΤΑ[ΑΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΕΟΠΥΥ]ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΤΛΠ ΟΜΩΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι ομως επι εποχης συριζα δεν αλλαζει τιποτα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή