Dr Stavros: Μερικές σκέψεις προς τη νέα κυβέρνηση

Η θέση του γιατρού στην χώρα μας έχει απαξιωθεί σε ανεπίτρεπτο βαθμό. Οι αποχωρίσαντες ανευθυνοϋπεύθυνοι οδήγησαν τον γιατρό σε εσχάτη υποβάθμιση του κύρους και του ρόλου του. Δεν ήσαν σε θέση να αντιληφθούν ότι αυτό έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην ποιότητα της δημοσίας υγείας. 

Η δημόσια υγεία ήταν, κατά συνέπεια, το τελευταίο που τους απασχολούσε.Όλα αυτά είχαν σαν αφετηρία την αυθαίρετη παραδοχή, από τους κυβερνώντες , ότι, συνολικά,όλοι οι γιατροί είναι ανέντιμοι!! 

Οι άνθρωποι παρέμεναν πιστοί στη αρχή της συλλογικής ευθύνης. Παίρνω μέτρα για όλους αντί να συλλάβω τον ένοχο. Βάσει αυτής αρχής όλοι οι άνθρωποι φέρουν το προπατορικό αμάρτημα, βάσει αυτού οι Ναζίδες εκτελούσαν π.χ. 100 αθώους για τον θάνατο ενός φαντάρου τους. Όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν αυτήν την αρχή.

Η νέα κυβέρνηση, αν θέλει να αποδείξει, ότι ενδιαφέρεται για υγεία της κοινωνίας μας, θα πρέπει να πασχίσει για την αποκατάσταση του κύρους του Έλληνα γιατρού.

Μερικές προτάσεις θα μπορούσαν να είναι, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Να καταργηθεί η περίφημη δραστικά ουσία, να ανακτηθεί ,δηλαδή, το δικαίωμα του ιατρού να επιλέγει το σκεύασμα που εμπιστεύεται.
Ο γιατρός είναι υπεύθυνος για ότι περιέχει το σκεύασμα, συνολικά, όχι μόνον για την δραστική ουσία. Το κίνητρο του γιατρού, για την επιλογή του σκευάσματος, είναι το όφελος του ασθενούς, διότι διαφορετικά θα αμφισβητηθεί η επιστημονική του επάρκεια. ΌτΔεν μπορεί να μπαίνει οικονομικό όριο, αξίας της συνταγής, μπορεί να γίνεται έλεγχος περιπτώσεων που δίνουν την εντύπωση υπερβολών. Αυτό είναι εύκολο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο γιατρός δεν μπορεί να κοστολογεί την κάθε συνταγή και να οδηγείται σε εκπτώσεις πάνω στη θεραπευτική του προσπάθεια.

Το σύστημα υγείας πρέπει να οργανωθεί με βάση τον οικογενειακό γιατρό, όπως συμβαίνει σε κάθε σοβαρό σύστημα , διεθνώς. Έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί ο έλεγχος.

Όταν , παρά τα 6 χρόνια βασικών σπουδών την υποχρέωση υπαίθρου τα 5 με 6 χρόνια ειδικότητας και την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης, οι αμοιβές παραμένουν χαμηλά και αναγκάζουν τους νέους πτυχιούχους να ξενιτεύονται.

Οι χώρες στις οποίες θέλουμε να ανήκουμε αμείβουν τους γιατρούς περισσότερο από αξιοπρεπώς. Αν πιστεύουν ότι θα βρίσκουν γιατρούς με χαμηλές αμοιβές, τότε το σύστημα θα παραμένει πολυδάπανο , αναποτελεσματικό και μίζερο.

Ασφαλώς θα υπάρχουν και άλλες προτάσεις πλην αυτών τω ενδεικτικών που αναφέρω. Έχουμε μεγάλη ευθύνη διότι , ηχηρά ή σιωπηλά, ανεχθήκαμε αυτήν την κατάσταση ως κλάδος και ως συνδικαλιστική εκπροσώπηση .αν το σκεύασμα το επιλέγει άλλος, τότε το κίνητρο είναι μόνον οικονομικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου