Εξηγήσεις από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τις “φουσκωμένες” βεβαιώσεις φόρου στους γιατρούς

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις βεβαιώσεις φόρου που έχουν σταλεί στους συμβεβλημένους γιατρούς, αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη και έπειτα από καταγγελίες των μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων (ΠΙΣ και ΙΣΑ), η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει πως οι όποιες διαφορές θα συμψηφιστούν στο μέλλον.
Οι οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ – σημειώνει – εξέδωσαν βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου για ποσά που είτε εισπράχθηκαν από τους παρόχους είτε συμψηφίστηκαν έναντι οφειλών τους από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και τον υποχρεωτικό μηχανισμό επιστροφής (claw back) για τα έτη 2013 και 2014.
Στη διαδικασία αυτή συμπεριελήφθη και το 10% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων για το 2012 και 2013, το οποίο δεν είχε αποδοθεί στους παρόχους λόγω του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.

Τιμολόγια

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, οι βεβαιώσεις φόρου περιλαμβάνουν το σύνολο των τιμολογίων που εξοφλήθηκαν είτε με απευθείας πληρωμή είτε μέσω της διαδικασίας συμψηφισμού.
Επικαλούνται, δε, την πολυγραφημένη εγκύκλιο ΠΟΛ 1191/12-08-2014 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των ποσών επιστροφής από το rebate και το claw back.

Έλεγχος

Όσον αφορά την εκκρεμότητα του τελικού ελέγχου και εκκαθάρισης, θα γίνει με την ολοκλήρωση του κλινικού και οικονομικού ελέγχου, οπότε οι όποιες διαφοροποιήσεις στο rebate και claw back θα επαναϋπολογιστούν και θα αποδοθούν οι διαφορές.
Με βάση τα παραπάνω, εκτιμά ότι οι βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου είναι ορθές και δεν παράγουν καμία επιβάρυνση για τους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού.
ΠΗΓΗ: Iatronet  Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου