ΠΕΕΒΙ: Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας

Προς
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Αναπλ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ανδρέας Ξανθός
Αναπλ. Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημ. Στρατούλη
Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Σπ. Κοκκινάκης

Αθήνα, 09/02/2015

Αξιότιμοι κύριοι,

Συγχαρητήρια για την ανάληψη της ευαίσθητης και δύσκολης θέσης της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα με τις καλύτερες ευχές μας για επιτυχία του έργου σας , σας ευχόμαστε καλή δύναμη, υγεία και καλό κουράγιο μιας και αυτό το Υπουργείο διαχειρίζεται την υγεία του Έλληνα πολίτη, αλλά έχει και την εποπτεία της επιστημονικής ιατροφαρμακευτικής κοινότητας.

Η Ένωση μας εκπροσωπεί τους ιατρούς Βιοπαθολόγους ελεύθερους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη και βρίσκονται διαθέσιμοι με τα εργαστήρια τους ακόμα και στο πιο μικρό χωριό της χώρας μας. Είμαστε ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν εξαρτώμαστε από "επενδυτικά" ή άλλα οικονομικά συμφέροντα και το μονό μας πιστοποιητικό είναι η επιστημονική μας επάρκεια. 

Η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο τρόπος που αντιμετώπισαν τον κλάδο μας καθώς και οι αυταρχικές και μνημονιακές τους επιλογές οδήγησαν 3.500 εργαστήρια κάτω από το όριο της επιβίωσης τους . Σας θυμίζουμε τα claw back και τα rebate που κυμάνθηκαν από το 45-55 % του τζίρου μας με αντισυμβατικό και αυταρχικό τρόπο, όπως επίσης και τα οφειλόμενα των περασμένων χρόνων. Αναφερόμαστε σε ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν εκτελεσθεί,  προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, εργασία που περιλαμβάνει έξοδα αντιδραστηρίων, προσωπικού , δανείων, leasing κ.τ.λ. και που ανταποκριθήκαμε στο ακέραιο . Επίσης, να σας θυμίσουμε τις απειλητικές και εκβιαστικές συμπεριφορές, που δεχθήκαμε, προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια στα μέλη μας, ώστε να μην μπορέσουν να αντιδράσουν σε αυτές τις παράνομες, αντισυμβατικές και μνημονιακές πολιτικές επιλογές. 

Είχαμε την ευκαιρία να σας εκθέσουμε αυτά τα προβλήματα αναλυτικά  όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση και ομολογούμε ότι το ενδιαφέρον σας ήταν χαρακτηριστικό και σημαντικό.
Θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα της αποκατάστασης της νομιμότητας, της δημοκρατίας, αλλά και της δικαιοσύνης, είμαστε στη διάθεση σας για μια παραγωγική και σωστή συνεργασία, που θα οδηγήσει σε:

1.    Αναμόρφωση του προϋπολογισμού στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων 

2. Δίκαιη διαχείριση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, χωρίς μεταχρονολογημένα κουρέματα, αλλά με συμβατικές διαδικασίες  και κανόνες που θα τηρούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι. 

3.    Καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο μας. Είμαστε στη διάθεση σας, για να σας εξηγήσουμε τις προτάσεις μας για την δημιουργία αξιόπιστων ελέγχων, αλλά και την θέσπιση κανόνων που θα αποτρέψουν οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά. Θεωρούμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε καταλυτικά ώστε να δοθεί ένα τέλος «πάρτυ» που χρόνια τώρα κάποιοι ανέχονται και κάποιοι επωφελούνται εις βάρος του Έλληνα πολίτη ασφαλισμένου. 

Θεωρώντας σημαντική και αναγκαία την άμεση συνάντηση μας μαζί σας, θεωρώντας ότι μπορούμε να είμαστε θετικοί σύμβουλοι στα ζητήματα του κλάδου μας και βέβαια θεωρώντας ότι κοινός μας στόχος είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες της χώρας μας, αλλά και η αξιοπρεπής άσκηση του λειτουργήματος μας.

Είμαστε στη διάθεση σας.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας
   Κ. Μπεντεβής                           Μ. Παπακωνσταντίνου

Σχόλια