Άδικες διεκδικήσεις στην... πλάτη των ασθενών

Τελεσίγραφο προς τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, στέλνει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, που ζητά επαναφορά της ΥΑ Βορίδη και απειλεί με αναστολή μιας σειρά ιατρικών πράξεων, σε διαφορετική περίπτωση. Ούτε μισή κουβέντα, την ίδια στιγμή, για τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και τ’ άλλα «καυτά» προβλήματα στο χώρο της υγείας.
Άμεση επικοινωνία με τη νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ και ενημέρωση για τη στάση της αναφορικά με το «νοσηλευτικό καθηκοντολόγιο», ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΕ. Η Ένωση προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση μη ευόδωσης των διαπραγματεύσεων με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θεωρεί σκόπιμη και επιβεβλημένη την άμεση διακοπή εκτέλεσης από τους νοσηλευτές» μιας σειράς πράξεων που ο κλάδος εκτελεί χωρίς να υποχρεούται να το κάνει από το νόμο. Το σύνολο αυτών των πράξεων, επισημαίνει η ΕΝΕ, «δύνανται κάλλιστα να εκτελούνται από το ιατρικό προσωπικό (ΠΔ 157/1991)».

Πράξεις που περιλαμβάνονται στο μακρύ κατάλογο που επισυνάπτεται στην ανακοίνωση, είναι το Ηλεκτροκαρδιογράφημα, η Κοπή ραμμάτων, η Εκτέλεση mantoux, η Λήψη αίματος, η Περιποίηση τραυμάτων και τομών, μεταξύ άλλων.
Επιχειρώντας να αιτιολογήσουν το «σκεπτικό» με το οποίο διεκδικούν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών ΠΕ-ΤΕ, τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΕ, επισημαίνουν ότι οι ίδιοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου περιέγραψαν τις προαναφερόμενες πράξεις ως αποκλειστική αρμοδιότητα των γιατρών, καταφέρνοντας έτσι την ακύρωση την κατάργηση της επίμαχης διάταξης.
Εντύπωση προκαλεί, στο μεταξύ, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στη δισέλιδη ανακοίνωση της Ένωσης, στα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τέτοια είναι για παράδειγμα τα τεράστια και επικίνδυνα «κενά» στο νοσηλευτικό προσωπικό, η «πετσοκομμένη» κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία, οι «τσουχτερές» συμμετοχές των ασθενών στα φάρμακα, το 5ευρω εισιτήριο και μία σειρά άλλα ζητήματα.
Με μία λιτή ανακοίνωση επισημαίνει τα σωρευμένα προβλήματα σε όλους τους τομείς της Υγείας, την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ).
«Οι Νοσηλευτές της χώρας, οργανωμένοι κλαδικά και ομοιοεπαγγελματικά σε πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ ανά νομό, υποστηρίζουν ένθερμα τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ και διεκδικούν μια σειρά αιτημάτων τα οποία επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε εκ του σύνεγγυς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

1 σχόλιο: