Από την παραλαβή του «ταμείου» θα κριθούν οι παροχές

Του Τάσου Δασόπουλου (enikonomia)

Αγωνία για το «ταμείο» που θα παραλάβουν σήμερα το μεσημέρι ο νέος υπουργός οικονομικών κ.Γιάννης Βαρουφάκης ο αναπληρωτής υπουργός κ. Δημήτρης Μάρδας και η υφυπουργός κ. Νάντια Βαλαβάνη αφού από αυτό θα εξαρτηθεί ο χρόνος της υλοποίησης των προεκλογικών παροχών.

Η σημερινή παράδοση και παραλαβή του υπουργείου οικονομικών είναι η πιο κρίσιμη από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο. Τούτο διότι από αυτό το σημείο και πέρα και με δεδομένη την βούληση της νέας Κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική απέναντι στους δανειστές το μνημόνιο και την κοινωνία όλα θα κριθούν από τα ψυχρά οικονομικά δεδομένα.
Χθες το βράδυ λίγες μετά την ορκωμοσία τους τα τρία νέα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών δεν έκρυβαν χθες ότι μετά την πρόωρη προκήρυξη των εκλογών τα πράγματα είναι δύσκολα.
Ότι δηλαδή η Ελλάδα επέμενε τον Δεκέμβριο να μην πάρει την εξάμηνη παράταση όχι τυχαία ούτε για λόγους γοήτρου.
Η αλήθεια ήταν ότι η αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου και η δόση των 7,2 δις ευρώ να μπεί στο δημόσιο ταμείο μέσα στο Μάρτιο διαφορετικά τα ταμειακά διαθέσιμα δεν θα επαρκούσαν για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων.
Την ίδια ώρα , δυσκολία υπάρχει και για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών του προϋπολογισμού όπως οι μισθοί και οι συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν πια υποχρεώσεις για να πληρώσουν συντάξεις.
Συγκεκριμένα το ΙΚΑ για να καλύψει το ποσό του Ιανουαρίου δεν μετέφερε στον ΕΟΠΠΥ μια δόση των 140 εκ ευρώ για την αποπληρωμή παλαιών χρεών.
Την ίδια ώρα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαβεβαιώνουν ότι τα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις είναι εξασφαλισμένα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου . Από εκεί και πέρα οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα νέο σχεδιασμό.
Στις πρώτες θέσεις αυτού του σχεδίου θα πρέπει να είναι η επαναφορά των εσόδων σε πορεία συμβατή με τους στόχους του προϋπολογισμού. Πληροφορίες θέλουν την τρύπα των εσόδων ύψους 1,4 δις ευρώ στα φορολογικά έσοδα του Δεκεμβρίου να επανεμφανίζεται και τον Ιανουάριο αν και μειωμένη στο 1 δις ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα και την αδυναμία για αύξηση της ρευστότητας των ταμείων μέσω εκδόσεων μεγαλύτερων ποσών από έντοκα γραμμάτια θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις όχι για να γίνουν παροχές αλλά για να καλυφτούν ακόμη και τρέχουσες υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες.
Η δόση των 7,2 δις ευρώ είναι συνδεδεμένη με την αξιολόγηση του μνημονίου το οποίο απορρίπτεται από την σημερινή Κυβέρνηση.
Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση με την λήξη του μνημονίου και την συνέχιση του προγράμματος για την Ελλάδα συνδέονται άλλα 14 δις ευρώ εισροών. Από αυτά τα 9 δις ευρώ είναι τα υπόλοιπα των δανείων του ΔΝΤ και άλλα 5 δις ευρώ είναι τα κέρδη από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από την διακράτηση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Θα πρέπει επίσης να αποφασιστεί το τί θα γίνει και με τα 11,5 δις ευρώ που θα βρίσκονται για άλλες 30 ημέρες ως αποθεματικό στο ΤΧΣ.
Αν η διαπραγμάτευση της νέα Κυβέρνησης καθυστερήσει ή - ακόμη χειρότερα – αποτύχει το σύνολο της οικονομίας θα αντιμετωπίσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝΕ ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ......Ο ΑΔΩΝΗΣ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ?
    hasadonisleftyet H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή