Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για την Αριστοτέλους

Το «σταυρόλεξο» του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να... λύσει σήμερα o Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας τη δομή και τη σύνθεση του, με το ενδιαφέρον να χτυπάει κόκκινο για τις αλλαγές στο Υπουργείο Υγείας και τον επόμενο επικεφαλής του.

Μορφή αλλάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει περιορίσει τον αριθμό των Υπουργείων σε 10, μεταξύ των οποίων θα είναι και 4 υπερυπουργεία.

Αυτόνομο, ωστόσο, παραμένει το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο αναμένεται να επιστρέψει η Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο είχε μετακομίσει με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1995.

Για αυτό και θα μετονομαστεί σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Άλλωστε, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική πολιτική είχε κεντρική θέση, με την υγεία και την ασφάλιση να συνυπάρχουν. Μια εκ των πρώτων επιδιώξεων του κόμματος να είναι η ελάφρυνση των πολιτών, με δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους, ανεξάρτητα της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

Κατ’ επέκταση το Υπουργείο θα μετονομαστεί σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Λιγότερο σαφές συνεχίζει να αποτελεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου.

Της «κούρσας» φαίνεται να προηγείται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος και στο παρελθόν έχει διατελέσει και Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου, στην Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, αν του το προτείνει ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό είναι και το χαρτοφυλάκιο που τον ενδιαφέρει, αφού ξεκαθαρίζοντας πως «καθένας πρέπει να ξέρει πού πάει και τι παραγωγική δυνατότητα έχει». Ο κ. Κουρουμπλής εξελέγη Βουλευτής, βγαίνοντας τρίτος στη Β’ ΑΘηνών.

Μεταξύ των «διεκδικητών» τις τελευταίες ώρες φιγουράρει το όνομα του Χρήστου Μαντά. Όπως έγραψε το Virus (εδώ), oΛέκτορας Ψυχιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαθέτει την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυση του, πρώην πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Ηπείρου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Το όνομα του Κρητικού Ανδρέα Ξανθού, που εξελέγη στην εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνης, ακούγεται όλο και εντονότερα τις τελευταίες ώρες, παρότι αποτελεί στέλεχος χαμηλών τόνων. Ο κ. Ξανθός έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

Τόσο ο κ. Ξανθός όσο και ο κ. Μαντάς ακούγονται και για τη θέση του Υφυπουργού Υγείας.

Στη σχετική λίστα των ονομάτων βρίσκεται και ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Μπασκόζος, αν και η υποψηφιότητα του φαίνεται να χάνει δυναμική τις τελευταίες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, έως την ανακοίνωση των ονομάτων, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γνωρίζει ποιος θα λάβει τελικά το χρίσμα για το Υπουργείο Υγείας και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο Πρωθυπουργός να κάνει τελικά την έκπληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου