ΣΟΚ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ!

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Εκρηκτικό έλλειμμα, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία το 2014, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία με αποτέλεσμα το Ασφαλιστικό να αποτελεί μακράν το πρώτο καυτό πρόβλημα για την νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει στις 26 Ιανουαρίου.

Με σοβαρό ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο τυχαίες δεν είναι οι πρόσφατες διαδοχικές αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα στο Ασφαλιστικό, περιγράφοντας ένα σχήμα Αλληλεγγύης Γενεών με χρηματοδότηση από νέα επενδυτικά σχήματα. Με άλλα λόγια είτε θα βρεθούν άμεσα νέοι πόροι είτε θα συνεχιστούν οι περικοπές!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 800 εκατ. μέσα στο 2014, λόγω της μείωσης των εσόδων από τις εισφορές, αλλά και του δραστικού περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης.

Αποτέλεσμα μέσα σε μόλις ένα χρόνο τα διαθέσιμα των ταμείων να φθάνουν μόλις τα 435 εκατ. ευρώ από 2,155 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, δηλαδή με άλλα λόγια η μείωση των διαθεσίμων φθάνει στο 80%!
Συντάξεις μόνο για τρεις μήνες!

"Δεν θα έχουμε να δώσουμε συντάξεις μετά από τρεις μήνες", δηλώνει ανώτατο στέλεχος μεγάλου ασφαλιστικού οργανισμού, διαβεβαιώνοντας ότι τα διαθέσιμα που έχουν αυτή τη στιγμή τα ταμεία επαρκούν για ελάχιστους μήνες! Για να καταβληθούν οι απρόσκοπτα οι συντάξεις του 2015, θα πρέπει εκτός από τις εισφορές και την - διαρκώς μειούμενη - κρατική χρηματοδότηση να βρει πρόσθετους πόρους ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι και το 2016 θα απαιτηθούν τουλάχιστον επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ, και 2,5 δισ. μέχρι το 2018!

ΙΚΑ: Περισσότεροι ασφαλισμένοι, μικρότερα έσοδα!

Ένα από τα φαινομενικά παράδοξα που επιβεβαιώνουν ωστόσο το οικονομικό αδιέξοδο του Ασφαλιστικού αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά 14,72%, ωστόσο τα έσοδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 20% λόγω της μερικής ασφάλισης, δηλαδή της ασφάλισης για μερική ή εκ περιτροπής εργασία (εργασία 1 ή 2 ημερών την εβδομάδα), αλλά και της συνεχιζόμενης μείωσης των μισθών!

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, η απασχόληση αυξήθηκε στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 18,34% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 14,79%.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων με πλήρη απασχόληση αυξήθηκε κατά 11,06%, ωστόσο ήταν τριπλάσιος των ασφαλισμένων με μερική απασχόληση φθάνοντας το 35,03%. Ωστόσο οι απολύσεις και οι καταγγελίες που αφορούσαν κατά κύριο λόγω συμβάσεις πλήρους συμβάσεων υπερκάλυψαν την αναιμική αύξηση της απασχόλησης.

Πάντως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,94%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 10,03% για πρώτη φορά μετά την δραματική καθίζηση την τελευταία πενταετία.

Επίσης τo μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7,87%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 12,70% και στο σύνολο κατά 7,93%. Αντιστοίχως ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 10,57% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,94%.

Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 6,18%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 7,47%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου