Στο ύψος του ΑΕΠ το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος της χώρας!

Του Τάσου Δασόπουλου

Στο ύψος του ΑΕΠ έχει φτάσει και επίσημα το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος της χώρας αφού μετά και την χθεσινή ανακοίνωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορίες ( 76,2 δις ευρώ τον Νοέμβριο ) το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών ξεπερνά κατά τι τα 181 δις ευρώ .

Αριθμητική του τρόμου
Η αριθμητική του τρόμου έχει ως εξής . Στα 76,2 δις των ληξιπρόθεσμων χρεών σε φόρους θα πρέπει να προστεθούν περίπου 22 δις ευρώ σε μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και περίπου 92 δις τα κόκκινα δάνεια.
Σύνολο 181, 2 δις ευρώ , σε μια χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει τα 182,2 δις ευρώ με ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ.
Μη εξυπηρετούμενες οφειλές

Πιο τρομακτική είναι η δυναμική της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών . Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες στην αρχή του χρόνου ήταν 64 δις ευρώ.
Ένα μήνα πριν τελειώσει ο χρόνος έχουν αυξηθεί κατά 12 δις ευρώ. Μάλιστα μέσα σε ένα μήνα από τον Νοέμβριο στον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1,6 δις ευρώ.
Εδώ το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί κάπως από την – μεγάλη – αναμονή της εφαρμογής της ρύθμισης των 100 δόσεων για την οποία η τρόικα φαίνεται να έχει ακόμη τις αντιρρήσεις της.
Δύσκολη η κατάσταση στα ταμεία
Στα ασφαλιστικά ταμεία η εξέλιξη είναι πιο αργή αλλά και πιο δύσκολη να αναστραφεί.
Στην αρχή του χρόνου οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές δεν ξεπερνούσαν τα 17 δις ευρώ.
Σήμερα υπολογίζονται ότι έχουν αυξηθεί στα 22 δις ευρώ λόγω της υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας της μείωσης των μισθών και της αδυναμίας των εργοδοτών να καλύψουν τις εργοδοτικές εισφορές .
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το πρόσφατο στοιχείο της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου 929.000 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι άρα δεν έχουν εισοδήματα και ασφαλιστικές εισφορές για παραπάνω από 12 μήνες.
Επίσης με βάση την Τράπεζα της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια ( 2010 -2014 ) τα μέσα εισοδήματα είχαν σωρευτικό «κούρεμα» της τάξης του 27%.
«Κόκκινα» δάνεια
Το τελευταίο μεγάλο κεφάλαιο του ιδιωτικού χρέους τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα.
Από 15 δις ευρώ το 2010 εξαπλασιάστηκαν στα 92 δις ευρώ και συνεχίζουν να αυξάνονται έστω και με πιο αργούς ρυθμούς και παρά τις χιλιάδες αναχρηματοδοτήσεις και ρυθμίσεις δανείων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες .
 Με αυτήν την «προίκα» αναμένεται να μπεί το 2015 το οποίο θα απαιτήσει ξεκαθάρισμα αφού το συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος αφαιρεί δυναμική από την πραγματική οικονομία συρρικνώνοντας υπερβολικά την κατανάλωση και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου