Επισκευασμένα και καθαρά πρέπει να πωλούνται τα μεταχειρισμένα ρούχα και τα παπούτσια

Αναγκαία είμαι η απολύμανση των μεταχειρισμένων ρούχων, τα οποία διατίθενται από καταστήματα.
Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, Υγειονομική Διάταξη με θέμα “Όροι ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων εμπορίας, ενοικίασης και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού, ένδυσης και υπόδυσης”, την οποία εξέδωσε ο υπουργός Υγείας.
Τα καταστήματα αυτά αποτελούν μία νέα τάση της αγοράς και ο κ. Βορίδης έκρινε ότι πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Με τη διάταξη, καθίσταται αναγκαίος ο σχολαστικός καθαρισμός των μεταχειρισμένων ενδυμάτων και άλλων ειδών, με σκοπό την πρόληψη μετάδοσης νοσημάτων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα διεθνώς νομοθεσία, τα μεταχειρισμένα προς πώληση είδη πρέπει να είναι σε καλή γενική κατάσταση, επισκευασμένα και καθαρά, ενώ συνίσταται στους καταναλωτές να γίνεται επιμελής καθαρισμός πριν από τη χρήση τους.

Παλαιότερη

Η Διάταξη Βορίδη συμπληρώνει παλαιότερη (Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 - ΦΕΚ 2718 /τβ/ 2012), με θέμα “Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Υγειονομικού ενδιαφέροντος”.
Κατά τη διάρκεια των περίπου δύο χρόνων εφαρμογής της, προέκυψαν διάφορα ζητήματα συμπληρωματικής ερμηνείας της και άρα επικαιροποίησής της.
Για αυτό το λόγο ο υπουργός Υγείας υπέγραψε νέα Υγειονομική Διάταξη, η οποία ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Τάση

Τα μεταχειρισμένα προϊόντα άρχισαν να πωλούνται μετά την κατοχή στο κέντρο της Αθήνας. Επρόκειτο για την “Αμερικανική Αγορά”, στην οποία οι καταναλωτές έβρισκαν αμερικανικά ρούχα, ελαφρώς χρησιμοποιημένα.
Η τάση αυτή επανήλθε λόγω της κρίσης, με τους καταναλωτές να απευθύνονται μαζικά στα πολλά καταστήματα μεταχειρισμένων αντικειμένων, κυρίως ρούχων, σε περιοχές, όπως η Γλυφάδα και το Χαλάνδρι.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου