Και η περίφημη αξιολόγηση φαίνεται ότι μπαίνει προς ώρας στο ντουλάπι, ένεκα των επερχόμενων εκλογών, όπως εκτιμούν άνθρωποι του υγειονομικού κλάδου.
'Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι για το θέμα τηρείται σιγή ιχθύος, αφού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες, είχαν δώσει deadline προκειμένου να κατατεθούν τα φύλλα αξιολόγησης τέλος Νοεμβρίου.
Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, υπάρχει σιωπή για το μείζον θέμα της αξιολόγησης στα νοσοκομεία, γεγονός που, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη, σηματοδοτεί μία περίεργη κατάσταση, η οποία είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές. Το θέμα έχει μπει για τα καλά στον πάγοαναφέρει η κυρία Παγώνη, ένα ζήτημα για το οποίο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ασκήσει τεράστια πίεση.
Όμως οι γιατροί από την πρώτη στιγμή, είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο άδικο και απαξιωτικό εγχείρημα το οποίο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αποτελεί μία ακόμη αφορμή για απολύσεις και δυσμενείς μετακινήσεις.
Φυσικά οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό έχουν καταθέσει τα σχετικά φύλλα αξιολόγησης στην ΑΔΕΔΥ, γεγονός που σημαίνει ότι η απόφαση είναι ειλημμένη.
Να σημειωθεί ότι σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, τα Σωματεία των εργαζομένων έχουν παραλάβει τα φύλλα αξιολόγησης και τα έχουν παραδώσει ήδη στην ΑΔΕΔΥ.
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σειρά από άλλα σοβαρά ζητήματα, τα οποία συνδέονται με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του συστήματος, και όπου μπροστά σε αυτά, η αξιολόγηση μοιάζει με παιχνιδάκι. Είναι δε χαρακτηριστικό, το moto που κυριάρχησε στην 24ωρη απεργία της περασμένης Πέμπτης, στην οποία οι εργαζόμενοι από τον κλάδο της υγείας έστειλαν το μήνυμα: «Ανατροπή και κοινωνική εξέγερση».
Η υποστελέχωση είναι πλέον οριακή, την οποία έχουν παραδεχθεί δημόσια, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον κ. Βορίδη. Μάλιστα ο κ. Βλασταράκος επεσήμανε στον υπουργό Υγείας, ότι οι ελλείψεις στο ΕΣΥ σήμερα, ανέρχονται σε 15.000, δηλαδή 10.000 νοσηλευτές και 5.000 γιατροί.
Από την άλλη πλευρά, η υποχρηματοδότηση του συστήματος είναι σε δραματικά επίπεδα, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΣΥ για την επόμενη χρονιά είναι μειωμένος κατά 22,9% γεγονός που σηματοδοτεί σοβαρό πρόβλημα περίθαλψης. Δεν είναι μυστικό, ότι σε πολλά νοσοκομεία έχουν εκπνεύσει οι προϋπολογισμοί και υπάρχει ένδεια τεράστια σε βασικά είδη κυρίως αναλώσιμα.
Μετά από όλα αυτά, πώς να μην φανεί ένας απλός περίπατος η αξιολόγηση;
Πηγή: http://www.onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου